Eftersom vi är rädda för nuet


”Verkligheten med sina krav på planering för framtiden och begrundande av erfarenheterna från det förflutna kan komma i motsättning till och kväva vår förmåga att leva i nuet. Vi använder framtid och förflutet som ett skydd eller försvar mot nuet, eftersom nuet står i förbindelse med dödens icke-nu. För att våga vara i nuet måste jag inse möjligheten av en icke-existens i icke-nuet.

Det finns ännu flera försvar mot nuet, självbedrägerier bort från närvarokänslan, och därmed också bort från det äkta extraordinära i livet självt. Eftersom vi är rädda för nuet, men ändå längtar efter dess extraordinära kvalitet, accepterar vi gärna falska varianter av närvarokänsla, som vi kan kontrollera bättre än de äkta. Vi förhöjer vår närvarokänsla på falskt sätt genom rökning, droger, alkohol, TV-tittande, men även genom ständigt intensivare doser av oäkta extraordinära upplevelser som skydd mot eftertanke och reflexion, som skulle kunna kullkasta mycket mer inom oss. Varje decennium tycks ha sina erbjudanden om ”häftighet”, ”ut och röja”, ”ha ball” och liknande lockrop som skydd mot ändlighet.”

TOMAS BÖHM
Efter förälskelsen

En till bild


Kanadas regering infiltrerade forum på nätet

http://www.sourze.se/Kanadas_regering_infiltrerade_forum_p%C3%A5_n%C3%A4tet_10711590.asp"President Obama smörjdes
ordentligt av diverse storföretag inför sitt presidentval, precis som så många kandidater före honom. I USA anses det absurt nog som självklart att den person som ska representera folket och inneha landets högsta ämbete ska betalas av de företag och intressegrupper som i själva verket ofta arbetar mot folkets intressen.


Glädjande nog börjar allt fler människor så sakteliga få upp ögonen för att de faktiskt blir manipulerade och övergår från att vara alltför godtrogna till allt mer kritiska och självständigt tänkande individer som inte köper den ytliga smörja som så ofta väller över dem via mainstreammedierna.

Mina underbara killar!

datum stämmer inte

En repris för Star Wars kännare

Present we do to you
Master BeYoda!
and the sorcerer´s apprentice

T R O L L I K I N   S K Y W A L K E R !To you all we say:

MAY THE HORSE BE WITH YOU ;o)


Lymfsystemet

”Ibland när arbetsbördan är för tung och avfallsprodukter produceras i snabbare takt än de kan utrensas, tillverkas en slags säck för att hålla kvar avfallsprodukterna tills lymfsystemet hinner ikapp. Dessa säckar kallas för tumörer. De flesta människor sätter likhetstecken mellan tumör och cancer, som om det var samma sak. Men så är det inte. Du skulle bli förvånad om du fick veta hur många tumörer som kommer och går genom kroppen utan att vi ens vet att de varit där. Tumörer töms och fylls på samma sätt som du fyller och tömmer slaskhinken i köket. När soptunnan är full kommer en sopbil och hämtar den. När sopbilen är full tömmer den sitt lass på soptippen och börjar sedan om igen. På samma sätt som slaskhinken fylls och töms och sopbilar lastas och lossas, blir tumörer fyllda och sedan tömda. Många människor som någonstans upptäcker en knuta i kroppen blir livrädda och tror att det är cancer, men 12 av 13 knutor är godartade. Dessa egentillverkade säckar är bara en av de tillfälliga utvägar som lymfsystemet använder för att hålla toxiner borta så att de inte gör skada någon annanstans i kroppen.”
(HARVEY DIAMOND i boken ”Lev utan smärta”)


Här kan du läsa mer om lymfsystemet:

”Lymfsystemet är inte enbart en samling lymfknutor och körtlar utspridda runtom i kroppen. Det är tvärtom ett ofattbart komplext system som omfattar hela kroppen. Förutom ett oräkneligt antal knutor och körtlar, en del stora andra små, består lymfan av tymuskörteln, stora lymfgången (bröstgången), mjälten, benmärgen, tonsillerna, blindtarmen och kilometervis med lymfkärl vilka innehåller mer än tre gånger så mycket vätska som hela blodomloppet. Detta sistnämnda faktum skulle ensamt vara mer än tillräckligt bevis för lymfsystemets betydelse.

Varje del i systemet ger sitt bidrag, lymfan filtrerar och renar blodet oavbrutet, renar alla vävnader och organ från avfallsprodukter, samtidigt som det regelbundet tillverkar lymfocyter som letar upp och förstör allt nedbrytande som kan komma in i kroppen. Varje gång du hör något om människans skyddsmekanism eller immunsystem är det alltså till lymfan man refererar.


Utan lymfan skulle vi inte kunna leva. Om du kunde se en närbild av någon del inne i kroppen skulle du upptäcka något som liknade hoptrasslad spindelväv som täckte och omgav allting. Detta är lymfsystemet. Du kan inte ens sticka in en knappnål på något ställe på kroppen utan att tränga igenom lymfsystemet. Varenda en av de 100 biljoner cellerna bildar avfallsprodukter. Lymfsystemet är omedelbart där för att rensa bort avfallsprodukterna, bryta ner och leda dem till en av de fyra kanalerna för utrensning: tarmarna, urinblåsan, lungorna eller huden. Vet du vad det mest häpnadsväckande med lymfsystemet är? Det som får dig att tvivlande höja på ögonbrynen? Det är få människor som har den minsta aning om vad lymfsystemet är, eller vad dess livsviktiga roll för att uppnå och behålla god hälsa är. Det är den helt avgörande faktorn för livslängd och livskvalitet. God hälsa och den glädje som det medför är mer värt än någonting annat. Lymfsystemet medverkar till att nå detta efterlängtade mål, men de flesta människor vet praktiskt taget ingenting om systemet. Vilken häpnadsväckande ironi

----

I det invecklade system av knutar, knölar och körtlar, varav de flesta är för små för att kunna ses, ingår det större körtlar som avfallsprodukterna strömmar igenom för att bli omhändertagna och lagrade. Det är därför dessa ibland blir svullna och ömma. De är fulla av toxiner som stannar kvar där tillsvidare, för att inte skada livsviktiga organ.”

Föööööl

Tyvärr, som  vanligt inga bilder... Har lämnat kameran till mamma för urladdning så snart kanske vinterbilderna kommer iallafall , hihi

Hur som helst, i veckan träffade jag ett 5 dgrs föl. Det kan ju bara ta musten ur en ;o) dvs man vill och vill och vill så mycket ta här och där, lyfta på hovar och känna hur de känns och hur de ser ut under, men man får hålla sig i skinnet och sitta ner och låta det komma fram och tugga på fingarna, inte skrämmas ..... ;o) Hålla i ett ben hade inte varit vidare snyggt :-P  Så där sammets mjuk och len krullig päls, alldeles svart med vit bläs.

Bild hade ju inte varit fel ne ;o) Fin mamma också, mycket vänlig och klok =)

Får känna sig hedrad att få njuta mest med ögonen iallafall. Det var längesen jag såg en så "ny" häst, det var nog när jag var liten som jag lyckades vara på plats i ett sånt tidigt skede.

Synbara förändringar, kännbara förändringar, myt om örontops?

Jag har blivit längre på sistone, det har även hänt grejer i skallen, håret är som det är, men hårbotten är som det känns kliniskt ren numera.

Speciellt denna vinter har jag haft mycket mjäll, tycker jag. Har kunnat skrapa loss lager efter lager och till slut har det t o m blivit "skavsår" dvs små röda prickar där skinnet är tunt.

Så försvann det! Går inte att gnugga fram en gnutta damm. Tre goda ting kanske har med saken att göra, och jag gjorde en del samtidigt så det är svårt att som vanligt definiera vad som gör vad, men återigen, som vanligt, så är det väl helheten som tillsammans får effekt, allt man gör. Dels kan det vara en del i processen i allt jag håller på med, med kraniosakral terapin, skallben som "flyttas om", ;o) släpper upp och ut saker. Dels andra reningskurer =)

I vår började jag med en lerinpackningskur varannan vecka som förmodligen är den som "tvättat" skallen. Det är nog inte heller hela förklaringen på att när det väl är rent så kommer det inget nytt. Det skulle isåfall inte heller förklara hur jag blivit ren inne i öronen, där har jag inte haft nån lera ;o)

Det är också en häftig grej, att öronvaxet "försvunnit". Jag gillar att topsa öronen och då kan jag iallafall för min del avliva myten om att ju mer man topsar öronen ju mer vax stimulerar man fram. Stämmer inte i mitt fall isåfall. Jag tror det är annat som spelar in. Nästan så jag blir lite besviken att det inte kommer ut nåt. Man vill ju ha en anledning till att topsa när det är så skönt ;o) Jag kunde nog dra ut en del även genom att peta med fingret förut, det flagnade både där och på skallen ;o)

Jag var på en visning med en annan metod som stimulerar mikrocirkulationen, och demonstratören nämnde också att han hade mycket mindre vax i öronen nu, som ett kännbart tecken på att nån förändring skett.

Jag gjorde ju även tarmreningskurer med den fruktade tarmdrinken som rensat inifrån. Har säkert hjälpt till det med.

"Man får ta en omväg" - så sant!

Och det här tycker jag är såååå spännande, vad har man gjort tidigare i livet och hur det flätas ihop, fast man tycker det har varit så vitt skilda saker som inte tycks ha nåt gemensamt, och saker som man inte trodde man skulle få nytta av, "sidospår" eller "tidsfördriv", men som faller på plats som pusselbitar till ett mönster man ju inte såg från början =)

"Ytterligare en sak måste framhållas om de allmänna förutsättningarna för att lära sig en konst. Man börjar inte lära sig konsten direkt, utan man får ta en omväg. Först måste man ha lärt sig en hel del andra – ofta skenbart ovidkommande – saker innan man tar itu med själva konsten.

Snickarlärlingen börjar med att lära sig hantera hyveln, pianoeleven med att öva in skalor, och den som vill lära sig bågskytte enligt Zen-metoden börjar med andningsövningar.

Den som uppriktigt önskar bli mästare i en konst måste ägna hela sitt liv åt den, eller åtminstone inrätta sitt liv med tanke på den. Hela ens person blir ett instrument för utövande av konsten och måste hållas i form, alltefter de specifika funktioner den måste fylla.

Med tillämpning på konsten att älska betyder detta att var och en som tänker bli mästare i denna konst måste börja med att praktisera disciplin, koncentration och tålamod i hela sin livsföring.”

ERICH FROMM i boken ”Kärlekens konst”


Tålamod

En tredje faktor är tålamod. Samma argument igen: alla som har försökt lära sig en konst vet att man måste ha tålamod för att komma någon vart. Vill man genast ha resultat, lär man sig aldrig behärska någon konst. Och ändå tar en modern människa ytterst ogärna en kurs i tålamod, lika ogärna som hon tar en kurs i disciplin eller koncentration.

Hela vårt industriella system har vant oss vid raka motsatsen: snabbhet. Alla maskiner är konstruerade för snabbhet: bilen och flygplanet för oss snabbt till bestämmelseorten, ju snabbare, desto bättre. En ny maskin som producerar samma kvantitet på halva tiden är dubbelt så bra som den äldre och långsammare.

Naturligtvis finns det här viktiga ekonomiska orsaker att ta hänsyn till. Men som så ofta annars har de rent mänskliga värdena fått vika för de ekonomiska. Det som är bra för maskiner måste vara bra för människor, är logiken i sådana fall. Den moderna människan tror att hon förlorar något – tid – om hon inte gör saker och ting kvickt; och ändå vet man inte vad man skall ta sig till med den vunna tiden – utom att döda den.

Och till sist: ytterligare ett villkor för att lära sig varje konst är att det måste vara en verklig hjärtesak för en att bli mästare i konsten. Om inte konsten är ett livsvillkor, kommer adepten aldrig att lära sig den.


ERICH FROMM i boken ”Kärlekens konst”

24 timmar om dygnet 7 dagar i veckan...

”All konstutövning ställer vissa allmänna krav, det må nu gälla snickerikonsten, läkekonsten eller konsten att älska. Till att börja med krävs disciplin. Jag kommer aldrig att göra någonting ordentligt, om jag inte gör det på ett disciplinerat sätt. Gör jag en sak endast när jag är »upplagd«, kan det jag sysslar med nog bli en nätt och trevlig hobby, men något mästerskap kan det inte bli tal om. Det räcker emellertid inte med disciplin enbart i samband med den konst jag övar mig i (t. ex. att jag ägnar den ett visst antal timmar varje dag), utan det måste bli disciplin i hela min livsföring.

Man tror kanske att ingenting kan vara lättare för en modern människa än disciplin. Ägnar hon kanske inte åtta ytterst väldisciplinerade timmar om dagen åt att sköta sitt grundligt automatiserade arbete? Faktum är emellertid att den moderna människan har ytterst litet självdisciplin utanför arbetet.

När man inte arbetar vill man lata sig, slöa, eller vackrare uttryckt »koppla av«. Just detta att man önskar lata sig är till stor del en olustreaktion mot automatiseringen av tillvaron. Just för att individen är tvungen att slösa sin energi åtta timmar om dagen på uppgifter han inte själv har valt och på så sätt som inte passar honom utan dikteras av produktionsrytmen, blir han rebellisk, och rebellen beter sig alltså som en skolkande barnunge.

Under en lång kamp mot auktoriteter av olika slag har han dessutom blivit misstänksam mot all disciplin, både mot den disciplin som någon irrationell auktoritet vill truga på honom och mot den rationella disciplin som han själv har ålagt sig. Men utan disciplin blir livet sammanhangslöst, förvirrat och okoncentrerat.

fortsättning nedan

http://becausetrollrik.blogg.se/2010/may/tre-viktiga-saker-for-att-lara-sig-en-konst.html


ERICH FROMM i boken ”Kärlekens konst”

Citat

Att älska någon är att älska sig själv i den personens närvaro.

okänd

Tre viktiga saker för att lära sig en konst, självdisciplin, tålamod och koncentration

”All konstutövning ställer vissa allmänna krav, det må nu gälla snickerikonsten, läkekonsten eller konsten att älska. Till att börja med krävs disciplin.

------

Att koncentration är ett nödvändigt villkor för att man skall bli mästare i en konst behöver väl inte bevisas; alla förstår det ändå, åtminstone de som har gjort ett försök. Men faktiskt är koncentration ännu sällsyntare i vår kultur än självdisciplin.

Vår kultur uppmuntrar tvärtom till en okoncentrerad och förvirrad livsföring, som det knappast finns motstycke till på andra håll. Ni gör själv många saker på en gång: läser, lyssnar på radio, talar, röker, äter och dricker. Ni är konsumenter med uppspärrat gap, ivrig och redo att sluka vad som kommer – film, sprit, kunskaper. Denna brist på koncentration märks tydligt på vår svårighet att vara ensamma med oss själva.

Att sitta alldeles stilla utan att tala, dricka, läsa eller åtminstone röka är omöjligt för de flesta människor. De blir nervösa, börjar skruva på sig och måste ovillkorligen sysselsätta händerna eller munnen. (Rökning är ett av symtomen på bristande koncentration; den sysselsätter hand, mun, ögon och näsa, allt på en gång.)

ERICH FROMM i boken ”Kärlekens konst"

 

----------------------------------------------------------------------


När jag var lite yngre än jag är nu =) fick jag höra att jag så småningom skulle jobba med konst. Herregud, tänkte jag, det lät alldeles KONST-igt ;o).


Jag är ingen estet eller konstnär, kan inte teckna, måla, eller spela musik på ett konstnärligt sätt. Jag har lite sinne för proportioner och kan göra göra en del medelmåttigt eftersom jag har så lätt för att lära in saker, men har ingen känsla för det. Min mormor var jätteduktig på att måla och teckna, morfar fotograferade. Men det lämnade bara små spår hos mig :o)


Jag är inte heller fascinerad av att smycka ut så mycket omkring mig, inte så stort intresse med andra ord, då är det svårt att motivera sig. Så det där med konst kunde väl ändå inte vara mitt område.


Men det finns visst andra konster som inte syns direkt på utsidan har jag nu förstått, och då blir det genast mer logiskt och klarare.

Jag kanske skulle bli konstnär ändå, när jag blir stor, visade det sig ;o)

http://becausetrollrik.blogg.se/2009/april/the-heart.html

----

Men jag börjar med koncentration, för det är det jag har svårast för. På senare år har det börjat bli bättre på den fronten, en hel del kvar att jobba på såklart!.Del 3 - märkligt i paddocken

forts.
Fortsatte in i paddocken och snosade runt där ett tag. Because var den som lessnade först och ställde sig med mig nere i hörnet vid utgången, "nu är JAG nöjd, vi kan gå nu va".
Trollrik brukar ha koll på det mesta och särskilt såna saker för han vill inte gärna bli på efterkälken eller ve och fasa, lämnad.
Men idag var han också lite tvärtom det vanliga, stod längst uppe andra hörnen och petade, rullade sig, medan jag ropade, lockade och visslade. Har inte varit med om ofta att Troll ignorerat såna kallelser och aldrig när vi är ute. Han brukar ha koll på när det är dags att gå vidare.

Jag diskuterar detta med Because och efter 5-10 minuter så säger jag till Because - OK, jag får väl gå och hämta honom då (brukar inte vilja göra det, utan de ska ju komma till mig ;o)
Men jag gav med mig för tiden började rinna ut, och tog två steg ut ur hörnet, Because tittar på mig och förstår att jag menar vad jag säger, på en sekund piper han (han brukar göra det som startsignal) och flyger upp i luften från att ha stått stilla lugnt och bara väntat och väntat.
Kastar framhovarna i luften och bär av i galopp upp mot andra hörnet gör en lov till Trollrik och lika fort tillbaka till mig i mitt hörn. På en sån invit kan inte Trollrik leka ovetandes utan han kommer travandes efter. "Ja ja, jag kommer!"

Jag bara gapar.  :-o   
Jag tänker inte bli lämnad själv att vänta i det här hörnet medan hon ska knalla upp med sina korta ben och flirta med Trollrik. Eller trodde han bara att det går fortare om jag gör det själv?

Hemvägen är nästa historia ....

Förbluffad - fortsättningen

forts.

På väg ut verkade Because vara sitt sävliga jag. En stalltjej frågade om det inte är besvärligt att gå ut med dem båda samtidigt, att de drar iväg med mig? Nä, och vänta ska du få se, sa jag, borta vid postlådan blir det nog ännu sävligare för Because om han inte vill längre.
Ibland kan det bli lite stökigt när de är i för olika tempo, en långt fram och en långt efter, att hålla reda på. Men de är otroligt fina på att synka ihop sig även när det händer saker. Behöver inte oroa sig utan tar man det bara lugnt så ordnar de resten.

Men fel hade jag om postlådan, där försvann sävlighetsmasken, idag var det full marsch framåt uppför backen när vi svängde ut på vägen. Långa vägvinnande kliv och Trollrik med sina korta snabba. Trollrik jätteglad att Because var på humör, så han inte behövde ha bromskloss bakom ;o)

Vi missade avfarten till masten och fortsatte framåt på byvägen. Träffade tjej med nykläckt i barnvagnen, och mina exemplariska gossar väntar fint, T O M TROLLRIK, och ställer sig hals om hals mitt på vägen och kliar varandra i en kvart medan vi pratade. Lika bra att ta vara på tiden, va. Det var som att de märkte att här är det ingen idé att börja dra i repskaften för att komma vidare, som det ofta brukar bli.

Nog blir man förbluffad

Igår hade vi - eller kanske ska jag säga JAG - flera upplevelser som jag måste säga att jag tycker är förbluffande roligt att få vara med om, små enkla vardagsgrejer kanske, men varje gång har man ett stort smile i ansiktet som om man inte vet vad man har varit med om, men är härligt upplyft, mungiporna upplyfta till hjässan och ögonen så stora de kan bli, och där fastnar anletsdragen tills man med våld får rätta till dem ;o)

För det första vet jag sällan vad som ska ske när jag kommer till stallet, vilket humör de är på. Eller iallafall främst Because är det som har väldigt olika sinnestämningar och olika lust till olika saker. Mycket bestämda åsikter om vad eller vart.
Trollrik är ju en evig solros som är med på det mesta. Because däremot får man försöka lista ut vad som behagar herrn för dagen.

Igår tänkte jag att jag skulle få släpa med dem på en liten promenad upp till masten i bästa fall. Because har inte varit sugen på att traska efter byavägen på ett tag, så vi har gjort andra svängar. Därför tänkte jag att nu får han nog tåla en liten tur åt det hållet iallafall. Jag hade en tid att passa också så kraven var väldigt låga. Because kan också dölja in i det sista sitt, för dagen, verkliga jag. Så det är inte alltid lätt att lista ut. Trollrik däremot döljer ingenting, hihi ;o)

fortsätter strax


Det här med ord

är ju lite kul.

Fick ett mail om diverse klokheter, men det jag fastnade för var en enkel ordlek, det här med vad ord kommer ifrån eller är uppbyggda av. Ungefär som jag skrev nån gång om ordet medvetande, dvs veta med anden.

Dagens ord får blir äktenskap - har aldrig filosoferat kring vad själva ordet innehåller. Naturligtvis är det logiskt, jag har bara inte "sett" ordet förut, ordmänniska som jag är.

”Ordet äktenskap är sammansatt av två goda ord: äkta och skapa. Det gäller att förlösa allt som det finns täckning för i relationen, och att skapa en atmosfär där det bästa hos oss kan få komma till uttryck.

Dansa med hästar, sova med hundar, rätt sinnesstämning var det ja ... ;o)


Rätt sinnesstämning

"Man bör ta makten inte bara över sina tankar, utan också över sina önskningar, förklarade Zander. Hemligheten är att vara nöjd med det man har och inte önska sig mer än man behöver.

 

Man behöver i själva verket mycket lite för att vara lycklig. Inga materiella tillgångar, all materia är ändå föränderlig. Inga önskningar, inga tankar. Endast rätt sinnesstämning. "


Zander och tiden

Emelie Cajsdotter


Mios övning

"Sitt avslappnat på hästens rygg och slut ögonen, sade Mio.

Låt dina tankar vandra tills de blir stilla.

Känn sedan hur du har en punkt, strax under naveln, mitt inne i kroppen som är lite tyngre än alla andra punkter, på ett behagfullt sätt. Detta är din balanspunkt, din mitt.

Se sedan för ditt inre öga hur

hästen har tre punkter för balans;

en mittemellan frambenen,

en vid främre delen av ryggen, lite bakom manken

och en i området kring ljumskarna, mitt emellan bakbenen.

 

Se sen hur din egen tyngdpunkt står i direkt kommunikation med hästens tre punkter. Vänta tills du upplever bilden och tanken med hela din kropp. Öppna sedan ögonen och se dig omkring.

 

Du kommer att ha vidgat dina vyer.

Allt för ofta försöker ryttaren få hästen att anpassa sig till ens egna obalanser. Människan håller tillbaka hästen, helt enkelt därför att hon själv inte vill utvecklas."

 

Zander och tiden

Emelie Cajsdotter


RSS 2.0