Vad är "muskelknutar" egentligen? intressanta test...

Man kan tro att "muskelknutar" ska vara hårdare muskler. Men nu har tester gjorts som säger att "muskelknutar" inte är mer "spända" än andra muskler.

När massörer och kroppsterapeuter känner på muskler är det vanligt att de hittar knutar, dvs förändringar i vävnaden som känns hårdare eller stramare än omkringliggande muskulatur.

En vanligt förekommande åsikt är att dessa förändringar är spänningar i muskeln.

En studie undersökte detta påstående genom att testa 25 personer med smärtor i bröstrygg. Två terapeuter undersökte för att gemensamt avgöra vilken del av ryggen som upplevdes mest "spänd".

Därefter infördes tunna elektroder i musklerna både i det identifierade området och i över- och underliggande muskulatur. EMG (elektromyografi) signaler mättes vid vila och olika grad av aktivering. Resultatet visade att det var ingen signifikant skillnad mellan det "spända området" jämfört med de andra.

Avsaknad av skillnader i EMG-signalering, föreslår att det är andra faktorer än just muskelspänningar som orsakar vävnadsförändringarna.

Framtida studier rekommenderas därför att utforska även vilken betydelse olika inflammationskomponenter och vävnadsvätskor har i dessa sammanhang.

länktips
http://www.mok.se/

Semesterbilder 1 - Knossos och mat



Knossos



Lunch efter besöket på Knossos



Middag i solnedgången

Att veta att vi inte är kroppen

”Den 7-faldiga freden” skriven av GABRIEL COUSENS:


För att kunna vara fullkomligt i fred med kroppen, behöver man inse att man inte är kroppen, utan att kroppen är en spegling av vårt egentliga jag på den andliga nivån. Detta synsätt gör oss motiverade till att ta väl hand om vårt fysiska instrument, men att inte fixera vårt ego vid det. Att veta att vi inte är kroppen hjälper oss att övervinna vår grundläggande rädsla för döden. Rädslan för att dö – i själva verket ursprunget till all rädsla – har sin orsak i att man felaktigt identifierar sig med kroppen. När rädslan för döden försvinner kan man vara fulltsändigt i fred med sin kropp. När rädslan tynar bort kan fred och kärlek blomstra."

Semesterbilder 2, båtfärd





Det, på en båtresa, obligatoriska badet =)

Skalman nr 2 ;o)

Skalman. Det får Because heta titt som tätt, senast i tisdags när vi hade besök och jag skulle beskriva honom för vår gäst, hur han fungerar.
Det är sovklocka, matklocka, och lite tid däremellan ;o) Haha

Trollrik är inte alls styrd av de där. Han avbryter allt om det dyker upp sällskap eller stimulans, oavsett om det är mitt i matstund eller sovstund, det är oviktigt i sammanhanget ;o)

 

apropå en annan skalman här:

 

http://leopalema.wordpress.com/2010/06/23/skalman/


 


Semesterbilder 3, annorlunda husdjur



En bläckfisk på axeln.









och andra små söta sjöborrar


Hästtänder

Den långa är en kindtand, tror från en häst som är ca 4 år. Den bredvid är från en gammal häst, kanske 24 år. Den lilla nästan platta är en mjölktand. Och så lite vargtänder och smått och gott ;o)


Utsläpp i sommarhage, precis en månad sen.



Trollriks och Mackes rumpor



Because



Trollrik med stjärnan som alltid lyser





Macke med sin karakteristiska svans  (-läge ... ;o)



Busan stilar



och springer ikapp med Trollrik



som alltid vinner den kampen ;o)



men kommer efter han med när han helst ska vara överallt samtidigt
med alla, då får man ha mycket spring i benen



Lyckades ändå få alla på samma bild en gång!


Macke för allra första gången på dessa marker









Macke långt bort


Träningslägret!




Jag var ute och sprang igar och i forrgar, hur skont som helst ;) igar nar jag sprang ivag vid 19 tiden var det 35 grader varmt  i kvallssolen, nar jag var tillbaka vid 20 sa hade det sjunkit till 32, ;)  jatteharligt, jag har verkligen inga problem alls med varme!
de har en digital termometer efter vagen som man kan se


i forrgar sprang jag direkt upp mot utkikstornet precis ovanfor var kght, ungefar som att springa uppfor sidsjobacken direkt utan uppvarmning. inge mjolksyra alls, andfadd javisst, men inge stopp i benen, lungorna vill ha lite mer plats bara kanske ;)



Har provat med allt...


Balanserad diet

Jag kan tänka att det är som med oss människor när vi äter, en måltid är nog bäst om den t ex innehåller allt på samma gång, dvs att vi äter kolhydrater, protein och fett tillsammans. Det gör att vi får i oss de kolhydrater vi behöver, men tack vare fettet och proteinet så balanserar det så att blodsockret inte skjuter iväg. Blir jämnare (mättnad) och hållbarare.

Mina funderingar går till att om det är så att hästen får i sig för mycket kolhydrater och för lite protein så reagerar de starkare på kolhydraterna, än om proteinet hade varit högre. Kanske skulle de t o m tåla ett lite för högt energiinnehåll lite bättre om proteinet var högre? I och med att vår utmaning ligger i att hålla ner energin i många fall.

Vad man vet är att hästar drabbas av insulinresistens och diabetes. Man har ju inga exakta orsaker till sjukdomar av det slaget, men vad man vet är att hos alla fånghästar är insulinreistensen högre. Det är bara en sak man kan konstatera, men det är ingen ORsak ;o)

http://becausetrollrik.blogg.se/2008/september/insulinresistens-mjolkprotein-och-barndiabet.html




Lågt protein i hö, fjolårets trend. Hur blir det i år?

Vi har diskuterat höanalysrapporter med en föreläsare som jobbar med detta, vilket är intressant. På hö över hela landet. Som de flesta vet har vi för det mesta för mycket energi, kolhydrater, i höt nuförtiden. Ingen fara för travare som högpresterar, men för oss vanliga ridhästägare som jag själv så vill vi ju helllre kunna ge mer utan att de får så mycket energi.

Det som också gör det komplicerat att få ihop en bra foderstat nu, är att som det var ifjol t ex så är det för lite protein i höt, faktiskt. Proteinet ligger ofta hälften så högt eller mindre ändå, som det borde. Jag har själv en analysrapport från ett tidigare år som också visar på detta. Det ska bli intressant att se om trenden håller i sig i år.

Trenden som varit nu är alltså att proteinvärdet i höt har legat på kring 20-25 medan det bör ligga på 60 för att vara bra.
I min analys från tidigare år låg det på 38, (dvs smältbart råprotein) vilket ju också var för lågt. Har också ett där det låg på 53 i Medelpad vilket ju är OK.

Detta gör att hästarna skulle kanske t ex behöva 4 ggr så mycket mer hö för att få i sig det protein de behöver, men då blir ju energin på tok för högt, så det går naturligtvis inte. De skulle nog inte heller lyckas få i sig så mycket hö såklart. Men det är helt klart en obalans och obalanser vill man minska på så långt det går.
Vi stödfodrar ofta med diverse vitaminer, men om man inte vet vad man ger för grovfoder så kan det vara så att det är proteinet som brister, inte vitaminerna. Jag är lite lur på det nu iallafall för egen del.

Hur kan detta yttra sig. Hästägare undrar varför de har så himla pigga och glada hästar, de tränar på och tränar på, men hästen lyckas aldrig lägga på sig några muskler. Kanske ser de heller inte helt tiptopp ut i pälsen. Fast man tycker de verkar vara fina i och med att de är så pigga och träningsvilliga t ex.

Om balansen mellan protein och energi inte är bra, och så kanske vi dessutom utfodrar med kraftfoder som ger ännu mer energi, så kan vi få hästar som är lite väl uppåt i huvudet än som kanske vore deras normala jag. Klart vi ska ha pigga och glada hästar ;o) Men det är ju bra om man känner att de är såpass sansade att vi har kontakt med dem =)

Protein ska de ha även om de inte "tränar". Energin är det ju skillnad på om man har en häst som tränar eller inte. Men proteinet är mer konstant, det behöver de samma mängd av oavsett vad de gör.

Om man vet hur mycket energi ens häst behöver, beroende på vikt och träningsmängd, så tar man det gånger 6, för att få reda på hur mycket protein man behöver i förhållande till energin.
Ett exempelvärde kan vara att min häst behöver 70 MJ (megajoule) energi, och så tar jag det gånger 6, så blir det 420 gram smältbart protein som behövs.
Om mitt hö då innehåller 20 gram protein så måste hästen alltså äta 21 kg (torrsubstans) hö för att i sig det! Men om höt då innehåller 9 MJ (energi) per kg, vilket inte är ovanligt, så skulle den då få i sig i det här extremexemplet, 9 x 21 kg = massor av energi.
Får hästen 10 kg hö och då 90 MJ energi + 200 gram smb protein (behövet var 420 eller ännu mer om man tänker att hästen fick 90 MJ istället för 70) så blir förhållandet ändå skevt och man får en massa energiöverskott som inte kan "landa" i proteinet som ska ta hand om energin och bygga muskler osv.

Nu när de går på bete gör jag inget åt det, då får de i sig protein så de klarar sig, och det syns! men det ska bli spännande till hösten att se när jag börjar se hur det här ligger till.

Jag har själv inte lagt så mycket vikt vid dessa tankegångar i och med att jag ju inte har hästar som ska "prestera". Gått i den tankefällan, bekvämt .... hm :-/
Men samtidigt ser jag på vintern att de inte håller sig lika "tjusiga", och när de kommer ut på bete så tar det bara en vecka så är de strålande fina och sista pälsen faller av direkt osv. Det kan bero på att de har proteinbrist. Det beror ju också på att de rör sig mera, men det känns inte som att det bara skulle var det som är skillnaden ;o).




Hästskötare

Så här fina blir hästarna efter lite bete ;o)

Tjejerna har skött hästarna åt mig medan jag är borta. Hästarna har det så bra så jag har börjat bli riktigt van resenär, som knappt varit hemifrån sen jag blev med häst för 13 år sedan ;o) Men senaste året har ju inneburit resor varje månad, tycker jag, så det är bara att växa med uppgiften, hihi.

De är fina nu med slantar och blank päls, dessutom får de så här fina utsmyckningar i svansen!

Dessutom har jag sån tur att mina hästar blir smalare när det blir sommar och de får gå på bete.

Vet inte hur det går att ta en bild så här utan att det blir en skymt av Trollriks mage som brukar sticka ut på sidorna ??? :)

http://vanessaloveu.zoomin.se/P2813835#body


Hur mycket gräs betar en häst i sig

En häst kan beta i sig 60 kg, så man kan förstå att det behövs en del betesmarker när de ska gå ute och äta.

Låter det mycket? Det är det inte om man jämför med hö. Hö har en torrsubstans på minst 84 %. Det innebär alltså att om hästen får 10 kg hö så är det alltså 8,4 kg "mat" resten är ju bara vatten.

Gräs är bara 15-20 % "mat" och resten vatten (beroende på väder, regn, mark osv). Och det stämmer alltså rätt  bra om vi tänker på hur mycket mat vi brukar ge dem i hö, dvs 10 -12 kg. Om de äter 60 kg gräs så blir det i ren matvikt alltså, säg en femtedel = 12 kg, vilket ju är det de behöver. Så får man lägga till att de får arbeta mycket mer för att få i sig 60 kg, vilket ju bara är positivt =) än en koncentrerad mängd hö.

Fortsätter i nästa inlägg om proteintrenden i hö....


Otrolig hund skapar kommunikation i mönster

Såg igår kväll en dokumentär på Kunskapskanalen, som heter Geniet Hunden. Såg nu att det var en repris från SVT 26/5.
"Vi studerar dem flitigt och lär oss alltmer om hur intelligenta de är. Men i än högre grad studerar de oss. För det är genom att vara expert på människan som hunden gjort succé genom årtusendena."

Hittade länk till svt här:

http://svtplay.se/v/2015349/dokumentarfilm/geniet_hunden


Om ni vill se den snutten som handlade om just den här speciella hunden så titta från 43 min. Programmet är 50 minuter så det är sista inslaget.

Helt sagolikt. Hunden gör mönster med sina gossedjur. För att kommunicera med matte. Helt otroligt när den börjar lägga djuren så att de karmar varandra eller håller handen, efter att han själv hade fått den kontakten med matte. Hon hittade honom på gatan och han var rädd för det mesta. Men började återskapa relationen till människor, som är så viktig för hunden, för att hundar är de djur de är ..


RSS 2.0