Vad är "muskelknutar" egentligen? intressanta test...

Man kan tro att "muskelknutar" ska vara hårdare muskler. Men nu har tester gjorts som säger att "muskelknutar" inte är mer "spända" än andra muskler.

När massörer och kroppsterapeuter känner på muskler är det vanligt att de hittar knutar, dvs förändringar i vävnaden som känns hårdare eller stramare än omkringliggande muskulatur.

En vanligt förekommande åsikt är att dessa förändringar är spänningar i muskeln.

En studie undersökte detta påstående genom att testa 25 personer med smärtor i bröstrygg. Två terapeuter undersökte för att gemensamt avgöra vilken del av ryggen som upplevdes mest "spänd".

Därefter infördes tunna elektroder i musklerna både i det identifierade området och i över- och underliggande muskulatur. EMG (elektromyografi) signaler mättes vid vila och olika grad av aktivering. Resultatet visade att det var ingen signifikant skillnad mellan det "spända området" jämfört med de andra.

Avsaknad av skillnader i EMG-signalering, föreslår att det är andra faktorer än just muskelspänningar som orsakar vävnadsförändringarna.

Framtida studier rekommenderas därför att utforska även vilken betydelse olika inflammationskomponenter och vävnadsvätskor har i dessa sammanhang.

länktips
http://www.mok.se/

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0