Omöjligt att hinna med =) Trollrik är en hippie, och Skattkistan byter skepnad

Det händer så mycket så jag har inte ens försökt att lägga in nåt om "livet" ;o)

Jag brukar ju inte göra det annars heller alltför ofta. Men nu tror jag det är på sin plats att göra en resumé.

För en månad sen flyttade hästarna, det gick jättebra. Hade tänkt lägga in bilder här på den flyttpromenaden till ett stall längre upp efter vägen. Men har inte hunnit ladda ur bilderna, som vanligt tar det månader för somliga, hihi.

Jag har ju lyckats med att få till ett videoinlägg under den här tiden iallafall!  *nöjd*

Sen gick mina två hästar i en hage och de andra två bredvid så de fick vänja sig. Innan vi släppte ihop. Efter ytterligare två veckor var det dags för en av de andra, ponnyn Pärla, att bytas ut mot islandshästen Silver, som kom igår. Och så var det hennes, Silvers, tur att gå i en separat hage med de andra runtom för att alla skulle vänja sig. Men idag rymde hon in till de andra och skötte det där själv. På egen risk.

Trollrik som haft Pärla som ett föl vid sidan tog sig nu an den nya lilla tjejen. Men hon får nog mest hålla sig i utkanten av flocken ändå innan hon är helt accepterad. Trollrik och Because verkar ha ett litet gott öga till henne, fast de inte känner sig redo att erkänna det riktigt än.


Trollrik är en hippie!
Trollrik är en häst man vill ha i alla flockar ;o) Han är den sammanlimmande länken, som vill vara kompis med alla, gnugga här och gnugga där. Peace! LÖÖÖVE! Understanding brothers and sisters...

Åtminstone är det så han fungerat de senaste tre flockkombinationerna han ingått i den senaste månaden ;o)

Han blev lite mallig när han fick den lilla Pärla som ett plåster.


Skattkistan
Man kan säga att hästarna kom till en skattkista, där Diamanten och Pärlan befann sig ;o)

Och jag som brukar kalla Trollrik för diamanten (hans vita fläck i pannan) eller Svarta pärlan ;o)

Kärt barn har många namn (Because' alla namn får jag rabbla en annan gång ;o)

Nu har det blivit ett nytt tema i skattkistan, om man tänker på att Diamond är en guldgosse, så matchar det ju bättre med Silver som nu gjort entré.

Slut på ordlekar gonatt

Ska bildliggöra detta lite bättre framöver

ett system som gav folk frihet och oberoende från bankirerna samtidigt som den brittiska staten behövde suga ut skatter från kolonierna var ett ofog som måste stoppas

"I samma veva hade de amerikanska kolonierna börjat trycka egna pengar i proportion till behov från handel och industri så att produkterna enklast möjligt kunde gå från producenter till konsumenter.

Genom skapandet av egna papperspengar kontrollerades också dess köpkraft och ingen ränta betalades till någon. Den berömde vetenskapsmannen, diplomaten & politikern Benjamin Franklin skrev:

"Det rådde överflöd i kolonierna och fred vid varje gräns. Det var svårt, t.o.m omöjligt, att hitta en lyckligare och mer välmående nation på jordens yta. Trygghet rådde i varje hem, folk i allmänhet hade hög moral och utbildningen var spridd. "

Detta kunde inte tolereras, ett system som gav folk frihet och oberoende från bankirerna samtidigt som den brittiska staten behövde suga ut skatter från kolonierna var ett ofog som måste stoppas. Britterna införde en lag som förbjöd kolonierna trycka egna pengar och tvingade dem betala skatter i guld och silver. Franklin skrev senare att detta var den ursprungliga och verkliga orsaken till den Amerikanska Revolutionen."

http://www.sourze.se/Hur_oligarkerna_bl%C3%A5ser_massorna_%E2%80%93_Del_2_10720985.aspDå guldsmederna efter en tid insåg

"De ekonomiska systemet i världen bygger på skuld, det vill säga att folk inte SKA vara ekonomiskt oberoende och fria, såvida de inte tillhör en privilegierad elit."
Man kan omöjligen förstå varför världen ser ut som den gör om man inte har satt sig in i hur det finansiella systemet fungerar. Ursprunget till dagens bankväsende inleddes när välbärgat folk under medeltiden började förvara guld & silver i guldsmedernas valv. Guldsmederna skrev ut kvitton och ägarna betalade sen sina skulder genom att ta ut delar av de insatta tillgångarna. Eftersom det var så opraktiskt att flytta omkring metallerna utvecklades ett system som innebar att det bara var på papperet de bytte ägare när man handlade eller betalade skulder. Metallerna låg alltså kvar i valven och de kvitton som skrevs ut blev sedan allmänt vedertagna som pengar. Så föddes det moderna bankväsendet.

Då guldsmederna efter en tid insåg att det var få som hämtade ut några större mängder värdemetaller och att ingen visste hur mycket de förvarade i valven kom de på den geniala idén att börja förfalska kvitton på guld som inte fanns. De här kvittona kunde de sen själva använda medan resten lånades ut mot ränta. Om de hade 2 000 pund guld i förvaring så kunde de t.ex låna ut 20 000 i papperspengar och kräva ränta på dessa utan att någon upptäckte bluffen. På så sätt skapade de sig en stor förmögenhet genom att lura allmänheten. Följande exempel får illustrera hur de gick till väga i praktiken:
http://www.sourze.se/Hur_oligarkerna_bl%C3%A5ser_massorna_Del_1_10720250.asp


Och medierna drillar folk med termer som hög- och lågkonjunktur,

http://www.sourze.se/Hur_oligarkerna_bl%C3%A5ser_massorna_Del_1_10720250.asp

Det här är grunden till det system vi har än idag, m.a.o, bankerna lånar ut pengar som inte existerar och tar sedan ut ränta på dem, vilket gör att en liten elit är svindlande rik medan de allra flesta människor i världen lever i skuld. Och det är också det som är meningen, världens banksystem bygger på skuld, det vill säga att människor inte SKA vara ekonomiskt oberoende och fria, såvida de inte tillhör en privilegierad elit. Liksom guldsmederna kan bankirerna och spekulanterna av idag roffa åt sig astronomiska summor av de indoktrinerade och ovetande massorna.

Mellan löneslavandet, stressen och snabbmaten så har man via medierna drillat folk med termer som hög- och lågkonjunktur, hausse, börsfall, recessioner & depressioner som bara "råkar" inträffa. Att sen de olika bankirer, direktörer och politiker som slår undan benen på folk och förklarar nödvändigheten av att vi måste strama åt själva fifflar, delar ut bonusar och löneförhöjningar till varandra är något som folk förväntas glömma, och oftast gör, varpå samma elit som varit med och skapat problemen kan fortsatta verka och genom ett slags nationellt Stockholmssyndrom t.o.m bli omvalda av de människor de så uppenbart trampar på och utnyttjar.

Trollrik på You Tube


 

http://www.youtube.com/watch?v=WMLWklN_WkI


 

Inte bara en stor stjärna, utan en filmstjärna också!

Trollriks paradnummer

;o)

Mitt allra första försök till att lägga in film på you tube, jättedålig kvalitet, och det är hoppigt när en del passager försvunnit som när han går igenom grinden in i hagen. Men vad gör väl det när stjärnan lyser så klart! =D

Lite härliga sommarminnen en sån här regnig dag. Tänk att det blev en film till slut.

 


Trött, sömnsjuka?

http://www.expressen.se/halsa/1.2107969/finland-utreder-influensavaccin


Finland utreder influensavaccin

Oron för att svininfluensavaccinet orsakar sömnsjuka sprider sig.
Frågan undersöks redan i Sverige och Läkemedelsverket får in allt fler anmälningar.
Nu utreds också 14 fall i Finland.
- Det ökar sannolikheten för att det finns ett samband, säger gruppchefen Lennart Waldenlind på Läkemedelsverket till Expressen.se
Barnneurologen Lars Palm som är specialist på sömnsjuka, eller narkolepsi, var den som slog larm i Sverige.
Antalet patienter med symptom på den mycket ovanliga sjukdomen narkolepsi har ökat på hans mottagning på Skånes universitetssjukhus i Malmö senaste halvåret.
Alla patienterna är barn som fått svininfluensavaccin.

Att vara fred

”Vägen mot fred är att göra fred till vägen – i varje cell av vår kropp och på alla sju nivåer. Samtidigt måste vi anstränga oss för att ta ett rejält steg, och handla så att vi i våra hjärtan kan ha ett gott samvete. Att sätta upp mål för förändringar i oss själva, som ligger bortom vår förmåga, kan leda till förvirring och svårigheter, både för oss själva och för andra.

För att bli en fredsarbetare behöver vi självdisciplin nog att kunna övervinna vår egen tröghet och rädsla och inse att det går att skapa fred. Vårt jobb blir sedan att inspirera andra att vakna upp och inse att det går att skapa fred och skingra okunskap, att övervinna sin brist på tillit och sin rädsla för att uppleva fred och börja varje tanke, ord och handling med kärlek och praktisera kärlek och fred i alla situationer. För att skapa fred i våra egna liv, måste vår uppfattning om hur livet ska levas överensstämma med det sätt vi faktiskt lever på. Då kan vi skapa fred genom att vara fred.Detta var sista delen i FREDENS VÄG – jag kan VARMT rekommendera er att köpa boken ”Den 7-faldiga freden” av GABRIEL COUSENS – finns att köpa för endast 44 kr (+ frakt) på www.adlibris.se

http://rubenshalsa.se/Kommer vi att nyktra till

”Man har beräknat att de livsuppehållande systemen på Jorden kommer att försämras så kraftigt inom de närmaste årtiondena att inga av våra nuvarande småskaliga ansträngningar kommer att kunna rädda oss. De tropiska regnskogarna, som utgör Jordens lungor, förstörs i alltför snabb takt. Hav, floder och andra vattensystem, vilka utgör Jordens blodomlopp, håller på att bli så förorenade att Jorden som organism snart är förgiftad. Huden på vår Jord, matjorden, är snart så tunn att den inte längre kan försörja oss. 1990 samlades 71 nationer i en konferens om global uppvärmning för att försöka begränsa koldioxidutsläppen till dagens redan orimliga nivå.

Men varken USA eller Japan tog hänsyn till den oavbrutet ökande globala uppvärmningen, som är en följd av växthuseffekten. Vi är som en alkoholist, som inte kan sluta dricka trots att både kroppen och sinnet förfaller till följd av alkoholens förgiftande effekt. Kommer människorna på denna planet att välja att vara så bundna till sina destruktiva vanor och förödande livsstil att de hellre dör än upphör med dem?

Eller kommer själslig sundhet och andlig medvetenhet att verka så att det kan ske ett massuppvaknande? Kommer vi att välja att nyktra till så att vi kan få upp ögonen och hela oss själva på en global nivå?”
Vi är också slavar i vår strävan att uppleva fred och helhet.

”Den 7-faldiga freden” skriven av GABRIEL COUSENS:


”Trots att kärnan i de flesta andliga läror bär på ett annat budskap, har de flesta människor programmerats att tro att vägen till lycka, och därmed fred, går genom yttre framgång. Därför kommer någon form av dominans in i försöken att nå fred, oavsett om det gäller att samla på sig pengar eller andra yttre tecken på materiell framgång, segra i idrottssammanhang, göra karriär inom en firma eller förening, segra i politiska val, segra i krig, betvinga naturen, shoppa på stan eller kontrollera andra människor i relationer.”

”USA kallas nuförtiden för de många lasternas land. Västvärldens överflödssamhällen har uppfunnit många sätt att åtminstone tillfälligt förjaga känslor av missbelåtenhet och brist på helhet. Att äta för mycket och missbruka droger är bara två av de mer uppenbara sätten. Men det är inte bara det att vi är slavar under droger, mat, relationer eller andra former av dominans. Vi är också slavar i vår strävan att uppleva fred och helhet. Missbruket uppstår till följd av att vi genom ständigt upprepade yttre handlingar försöker uppnå en varaktig känsla av fred och lycka. Problemet är att varaktig fred, lycka och helhet inte står att finna i yttre handlingar. Det krävs en förändring från yttre handling till inre utforskning.”

Fortsättning hösorter

Sedan gjordes försök på vad som händer efter att höt har svalts.

Frågan var hur påverkar den kemiska sammansättningen i hö, hösilage och ensilage hästens grovtarmsmiljö?

Upplägget var att man producerade de olika hötyperna från samma vall. Fistulerade hästar användes. (Jag vet inte vad det innebär men har väl att göra med att de har nåt i tarmen för att kunna mäta kemin och göra provtagningar.... osv?)

Utfodring gjordes i 21 dagar med respektive vallfoder.

Provtagning av tarminnehållet före utfodring, sen efter 2, 4, 8 och 12 timmar.

Resultat
Utfodring med de olika vallfodren gav inte upphov till några skillnader i mikrobiologiska eller kemiska variabler i varken tarminnehåll eller träck.
Det var alltså inte möjligt att avgöra från proverna på tarminnehållet eller träck om hästen ätit hö, silage elelr ensilage.


Lyssnat på Eva Dahlström, Oberoende foderråd, Örebro.

http://www.foderrad.se/Lite om hösorter

Hello igen!

Dagens ämne är hö av olika slag. Vi börjar i den ände där det så att säga börjar, munnen och smakupplevelse.

Många har nog erfarit av sina hästar om de gett olika hö att hästarna är förtjusta i hösilage (eller ensilage). Ju blötare hösort desto smaskigare.

  • Ensilage har en torrsubstans på 30 %
    Hösilage har olika torrsubstanser, här testades med
  • ett på 55% t.s och
  • ett med 70% t.s.
  • Hö 88% torrsubstans

(Kan tillägga att gräs består till ca 80 % vatten eller mer, dvs 20 % "torrsubstans", som jämförelse, och det brukar ju vara smaskigast men ingen idé att ha med i nåt försök? ;o)

http://becausetrollrik.blogg.se/2010/june/vet-ni-hur-mycket-gras-en-hast-betar-i-sig.htmlEnligt ett försök gjort av SLU bekräftades detta genom att en grupp hästar erbjöds 1 kg av varje foder samtidigt i 20 dagar.

Hästarna föredrog utan tvekan i samma ordning
  1. Ensilage 30% t.s.
  2. Hösilage 55% t.s.
  3. Hösilage 70% t.s.
  4. Hö 88% t.s.


Mer om foder

http://becausetrollrik.blogg.se/2010/june/lagt-protein-i-ho-fjolarets-trend-hur-blir.html
Lite om hovar

Hej!

Har inte haft mycket tillfälle att göra egna inlägg, men ska plocka lite bitar ur arkivet som kan vara intressant att nämna.

Dagens ämne, hovar

Från föreläsning av hovslagare (och brandman) Björn Berg,  (http://www.hastjouren.nu/?p=bjorn)

En hov består bland annat av lameller. Det är både köttlameller coh hornlameller.
Det finns 600 primärlameller som växer lodrätt i hornet. På tvärsen växer också sekunderlameller för att allt ska bli stadigt och starkt. Man skulle behöva dra med en kraft av 8 kg för att kunna separera dem.

En hov leder inte kyla eller värme alls.

Står den i box slösar den inte med blod i hovarna utan den "blöder igenom" sina hovar ungefär 1 gång i timmen. Sen stänger den av genom ett shunt-system. Det blir som ventiler i kothöjd som slår av eller på. Detta sker random i alla 4 hovar.

Därför kan plötsligt en hov vara varm eller kall, ibland är det 2 varma på höger sida och 2 kalla på vänster, ibland fram och bak osv. Det behöver alltså inte bero på att de just för tillfället stått och haft mer vikt på någon hov och vilat någon hov.

Detta kan vara lurigt om man har att göra med ett fånganfall. Det kan faktiskt inträffa så att 36 timmar in i anfallet så kan man känna på hovarna och så är de kalla! Och så blir man ev lurad? Just för att shuntarna precis stängt av blodflödet.
Ett fånganfall börjar förmodligen oftast långt innan man ser det. I upp till 12 timmar innan något symptom syns kan själva anfallet ha börjat.

Var och en av de 4 hovarna gör av med mer än 4 ggr så mycket glukos som hästens hjärna.

När hoven landar på marken så vet vi att den vidgar sig. Den nedre halvan rör sig framåt i tån och åt sidorna i trakterna. Men den övre halvan av hoven närmast kronranden rör sig lite inåt, dvs tvärtemot vidgar sig. Man kan ibland se på hovarna en bit ner, kanske ungefär mitten, att vinkeln ändrar sig lite. Från att vara mer rakt stupande till att gå utåt som att hoven vidgar sig.

Blir allt vanligare att föl får allt längre ben och kortare hals, vilket ger felställningar eftersom de inte når ner att beta och måste ställa ena benet långt framför det andra för att nå ner. Det kan också ge felställningar redan inne i magen som foster eftersom benen inte får riktigt den plats de behöver.

Ha en fin dag!

Olycklig hästDet här blev ju inte bra, ne, Så här kan jag ju inte äta ....   bu

Sverige kastade bort hundratals miljoner på onödigt vaccin

Av Mats Sederholm

Så står det klart. Det som ett fåtal anade och ville lyfta fram förra hösten, nämligen att svininfluensan och vaccinationshysterin var en bluff, ett överdrivet påhitt utan verklig täckning.

---   http://www.klarsikt.humancreations.se/

Den katastrofkommitté inom WHO som bestämmer huruvida en influensa ska klassas som en pandemi består av femton personer. Sex av dem har erkänt att de får pengar från läkemedelsindustrin i olika sammanhang och i olika former.
Sverige kastade bort hundratals miljoner på onödigt vaccin för att, i mitt fall, förhindra feber och snuva i typ två dar.

Men den största förlusten består i att samhället vann lobbyingen, de lyckade ta befälet över människors tankar och egna instinkter. De vann tankekriget.

Den 16:e september förra året, mitt under den värsta hysterin, skrev jag i en artikel på Sourze:

"Inte minst har svininfluensahysterin påmint oss om hur medias bilder går före fakta och sunt förnuft."---------


Det viktigaste man nu kan göra är att just påminna sina medmänniskor om hur lätt samhället kan styra människors tankar och handlingar. Gammelmedia och konservativa samhällskrafter samt individer står på ena sidan, sanningssökare och självständigt tänkande människor på den andra.

Historien om vaccinationshysterin är som sagt ett utmärkt exempel att använda sig av för att få människor att vakna. Ett annat är den nobelprisbelönade klimatpanelen IPCC med sina bluffrapporter om glaciärsmältning på Himalaya, eller propagandisterna och lögnarna inom forskarkåren( det s.k. "Climategate") och inte minst den kända grafen "hockeyklubban" som berättade om temperaturutvecklingen och som fabricerats fram av forskare kopplade till IPCC. Bluffen om massförstörelsevapen som ledde fram till Irakkriget var ett annat exempel.

Den yttre manipulationen är dock bara möjlig så länge det finns en inre manipulation av det egna jaget.

http://www.sourze.se/Frig%C3%B6r_dig_fr%C3%A5n_f%C3%A5rmentaliteten_10719426.asp

Det höga samhällstempot river djupa sår i människors nervsystem och stressrelaterade sjukdomar skördar allt fler offer. Vi tycks ha prioriterat bort självkännedomen och gjort det till en livsstil att stressa, trots att våra kroppar bönar om att vi ska stanna upp och börja ta hand om oss själva. Jag tror att det är mycket som vi gör utan att egentligen reflektera över varför vi gör det. Vi gör som vi är tränade att göra och som andra gör även när vi egentligen mår dåligt av det, för att vi inte tror oss förtjäna bättre. Vi tror dessutom att vi förlorar andra människors respekt om vi inte lever upp till deras förväntningar. Alltför ofta spelar vi rollen av den vi tror att andra förväntar sig att vi ska vara och på köpet säljer vi ut vår självrespekt.

Jag tror också vi behöver lära oss att släppa känslan av skuld och rädsla över att inte duga och istället börja träna oss i att inse vårt rätta värde. Att sluta plåga oss själva med stress, onyttig mat och fel umgänge. Att sluta konsumera all denna manipulativa sörja som väller över oss via TV, radio och tidningar och noggrannare börja prioritera vad vi stoppar in i våra hjärnor och kroppar.

Den yttre manipulationen är dock bara möjlig så länge det finns en inre manipulation av det egna jaget. När vi ser oss själva på gott och "ont" ser vi också verkligheten för vad den är och att vi inte är födda till att stressa oss igenom livet, slavande för en elit vars allt överskuggande mål är makt och profit till varje pris och vars agenda är att hålla oss kvar i konsensushagen likt väldresserade ovetande får.

Det är på tiden att vi tar oss ut ur hagen och som fria individer börjar utforska gräset längs andra vidder.

Filmtips: The Story of your Enslavement – en av de mest lysande filmer som någonsin lagts ut på nätet:

Människor är ju mycket svåra att kontrollera om de inte är rädda

http://www.sourze.se/Frig%C3%B6r_dig_fr%C3%A5n_f%C3%A5rmentaliteten_10719426.asp

Rösta här =)

"Så småningom kom någon på den "lysande" idén att man kunde expandera boskapsskötseln till att även omfatta människor och därigenom föddes slaveriet. För att det här skulle fungera krävdes dock att den nuvarande gruppen fogade sig under och gick med på att bli styrda av härskare som åtnjöt speciella privilegier. Människor är ju mycket svåra att kontrollera om de inte är rädda, så elitens geniala lösning blev att hänvisa till gudarnas vilja och deras eventuella vrede om inte befolkningen lyssnade till dess utvalda representanter på jorden, det vill säga de mest maktstinna hannarna. Med hjälp av speciella överstepräster skapade man olika tekniker för att kontrollera folket via mytologiska berättelser, omen och varsel innan man med tiden också utvecklade arméer för att hålla dem i schack rent fysiskt"

---

"
Det här systemet visade sig vara mycket effektivt, faktum är att det var så genialiskt att det är i bruk än idag, om än med en hel del modifieringar längs vägen. I dagens samhällen, med vissa uppenbara undantag, lever massorna under illusionen av att de är fria när de i själva verket lever under ett system baserat på manipulation, löneslaveri och utsugning."

Eftersom det är helt omöjligt att kontrollera drygt 6 miljarder människor fysiskt så måste det ske på psykologisk väg

Läs mer: http://www.sourze.se/Frig%C3%B6r_dig_fr%C3%A5n_f%C3%A5rmentaliteten_10719426.asp


Eftersom det är helt omöjligt att kontrollera drygt 6 miljarder människor fysiskt så måste det ske på psykologisk väg. Därför indoktrinerar eliten massan via religion, politik, skola och massmedia, för att bara nämna några sätt. Genom att se till att skapa ett konsensussystem där alla måste följa ett visst tänkande och beteende ser man till att marginalisera, förlöjliga och tysta de uppstickare som försöker se världen ur en annan synvinkel eller leva på ett annorlunda sätt än eliten vill.

Vår bristande självkänsla och rädsla för att inte bli accepterade av gruppen gör att vi ofta rättar oss i ledet även om vi känner att någonting är väldigt fel. Det stora flertalet förblir dock omedvetna om duperingen som sker. Professor Steven Yates som skrivit flera utmärkta artiklar om eliten sammanfattade det hela på ett klockrent sätt när han sa:

"För att social ingenjörskonst ska fungera är det nödvändigt att dess målgrupp vet så lite som möjligt. De måste ha utbildats, eller rättare sagt, tränats, att inte tänka, bara göra som de blir tillsagda. De måste ha anpassats för ett tillstånd av beroende av olika slag och de måste hela tiden distraheras så att de inte kan lägga ihop två och två."


Den manipulation som människor ofta matats med och den mottaglighet de har för att suggereras innebär att individer ofta fogar sig under en främmande vilja och handlar, tänker och tror på de olika sätt de blir lärda. Dessutom tror de att det är deras egen åsikt. Även om ingen analyserat sanningshalten bakom besluten så innebär det att man enats under konsensus, det vill säga den gemensamma uppfattningen om verkligheten.

Charles Tart, som är professor i psykologi, kallar detta fenomen för konsensustrans. Det här innebär att det stora flertalet människor som får läsa eller höra talas om uppgifter som bryter av alltför mycket mot deras gängse uppfattning av historien eller samtiden reflexmässigt kommer att skaka på huvudet, sucka och fara ut i okvädningsord, alternativt hastigt skynda vidare till mer "ofarliga" politiskt korrekta alster innan de avslutar kvällen med den sedvanliga såpan, mordgåtan eller skvallertidningen.

Forskning visar också att människor i grupp beter sig som får genom att blint följa en eller två personer som verkar veta vart de är på väg. Resultaten visar att det bara krävs en minoritet på knappt 5 %, så kallade "informerade individer" för att påverka inriktningen på en folkmassa på 200 personer.

"Ta makten över din hjärna"

http://www.sourze.se/Ta_makten_%C3%B6ver_din_hj%C3%A4rna_10718768.asp


Tidigare trodde man att hjärnan blev mer rigid ju äldre vi blev. De senaste decenniernas forskning visar dock att hjärnan aldrig slutar att förändras och justeras. Den länge utbredda uppfattningen att hjärnceller inte kan nybildas har visat sig vara falsk. Faktum är att vi dagligen får tillskott av nya friska hjärnceller som dock dör om de inte hittar något arbete att utföra.

-------------

Eftersom flödet av information aldrig upphör och vi till följd av detta också lär oss nya saker hela livet måste hjärnan ständigt omforma och anpassa sig efter informationen som mottas. Hjärnan är alltså formbar under hela livet och dess funktionella och strukturella utseende präglas följaktligen av informationen den mottar, behandlar och skickar ut. Det här har visat sig vara både en välsignelse och förbannelse.

Fördelarna är uppenbara: hjärnan är tack vare sin flexibilitet och utvecklingsförmåga ett underbart instrument som hjälper oss i flera avseenden.

-----------

Nackdelen är att vår känslighet och vår påverkbarhet för yttre stimuli kan användas mot oss eftersom de inte alltid är av godo eller direkt skadliga. Redan under 60-talet så gjorde professor George Gerbner vid Annenberg School of Communications vid Universitetet i Pennsylvania studier som visade på att tv:n har långtgående uppenbara effekter på vår världsbild och att mycket tv-tittande har större inverkan på hur vi uppfattar tillvaron än vad vårt dagliga liv i samhället har.

1971 gjorde Professor Herbert Krugman en studie som visade att det bara tar 30 sekunder innan vi hamnar i ett slags hypnotiskt tillstånd efter att ha slagit på tv:n och att vi inte analyserar informationen som tas in. Det här hänger ihop med att den frekvens som tv-bilderna ligger på är nära det stadium vi upplever under hypnos. Vi slappnar av och stänger av den analytiska, vänstra delen av hjärnan varpå frontalloben får allt mindre kontakt med resten av hjärnan så att vi blir mer mottagliga för suggestion och oftast okritiskt tar in den information vi delges.

---

"Om tv-tekniken hypotetiskt sett aldrig hade utvecklats skulle det idag vara 10.000 färre mord 70.000 färre våldtäkter och 700.000 färre skadliga angrepp varje år i USA. Våldsbrotten skulle vara hälften av vad de är idag."


Effekterna är mätbara och långvariga, menar Sigman och förklarar vidare:

------------------


Därmed inte sagt att allt som visas på tv är skadligt och att tv:n i sig är något dåligt. Televisionen är ju en genialisk uppfinning och precis som allting annat kan den användas på ett bra eller dåligt sätt. Även om det mesta som visas är smörja och mycket av det syftar till manipulation finns det förstås alltid guldkorn också. Ju större självkännedom och ju mer intelligent tittaren är desto bättre blir förhoppningsvis urvalsproceduren också.

läs mer

http://www.sourze.se/Ta_makten_%C3%B6ver_din_hj%C3%A4rna_10718768.asp


RSS 2.0