Fortsättning hösorter
Sedan gjordes försök på vad som händer efter att höt har svalts.
Frågan var hur påverkar den kemiska sammansättningen i hö, hösilage och ensilage hästens grovtarmsmiljö?
Upplägget var att man producerade de olika hötyperna från samma vall. Fistulerade hästar användes. (Jag vet inte vad det innebär men har väl att göra med att de har nåt i tarmen för att kunna mäta kemin och göra provtagningar.... osv?)
Utfodring gjordes i 21 dagar med respektive vallfoder.
Provtagning av tarminnehållet före utfodring, sen efter 2, 4, 8 och 12 timmar.
Resultat
Utfodring med de olika vallfodren gav inte upphov till några skillnader i mikrobiologiska eller kemiska variabler i varken tarminnehåll eller träck.
Det var alltså inte möjligt att avgöra från proverna på tarminnehållet eller träck om hästen ätit hö, silage elelr ensilage.
Lyssnat på Eva Dahlström, Oberoende foderråd, Örebro.
Frågan var hur påverkar den kemiska sammansättningen i hö, hösilage och ensilage hästens grovtarmsmiljö?
Upplägget var att man producerade de olika hötyperna från samma vall. Fistulerade hästar användes. (Jag vet inte vad det innebär men har väl att göra med att de har nåt i tarmen för att kunna mäta kemin och göra provtagningar.... osv?)
Utfodring gjordes i 21 dagar med respektive vallfoder.
Provtagning av tarminnehållet före utfodring, sen efter 2, 4, 8 och 12 timmar.
Resultat
Utfodring med de olika vallfodren gav inte upphov till några skillnader i mikrobiologiska eller kemiska variabler i varken tarminnehåll eller träck.
Det var alltså inte möjligt att avgöra från proverna på tarminnehållet eller träck om hästen ätit hö, silage elelr ensilage.
Lyssnat på Eva Dahlström, Oberoende foderråd, Örebro.
Kommentarer
Trackback