Megamys i stallet även en vacker dag som denna

 
sniff sniff ;-)
 
gokinderna
 
 
 
 
 
 

Rosenknoppar med vattendroppar i rabatten!

 
 
;o)
 

Diamanter i rabatten!

 

Stjärnor i rabatten!

 

Trollhov - kan nästan inte tänka mig mer perfekta hovar

dvs naturlig bra form från början.
 
 
vänster fram hov.
Har mest skrivit om Trollriks bakhovar tror jag tidigare. Hur de skött sig själv så bra oftast.
 
;-)
 
 

Hovar!

 
 
Här har vi tagit på strålen alltså, fast den ser inte så skön ut som ni ser.. Rosa strimmor, ajaj.
Här också en stråle verkad. Lite öm på spetsen här istället.
 
Här har Ove ritat in vad som ska tas bort. Runt trakter traktstöd och strålen.
 
Övningshovar
 
 
Följande inte så trevliga övningsbilder...
 Men lite finslipad iaf.

Vår bästa tid är nu, och jag lyckades fånga det även på bild

 
 
 
Vi har varit ute i hästhagen flera timmar idag. Första dagen vi "lånat" ner dem hit till hagen utanför huset. Med magiska trollskogen och så djuren.
 
Det kommer tillfällen då jag undrar om det verkligen är värt att ha två stora hästar bara för att en bäbis, 1-åring eller 2-åring ska få uppleva att ha egna djur att växa upp med. Man kan ha hund och katt som jag själv växte upp med på hemmaplan, men det är inte vår grej nu. Vi får träffa andras och övriga familjen har ju =).
 
Så det är mina trogna följeslagare som har uppgiften att vara "husdjur". Och just för att de är så invanda och inkörda med mig är de så lämpliga de bara kan bli, att vara barnhästar. Jag skulle inte skaffa nya djur för det syftet. Men ändå, det är inte nån självklarhet.
 
Ibland frågar jag mig också om jag hycklar när jag säger att jag har dem kvar just för pojkens skull, och visst är det även för min egen skull. Även om allt går ut på att det ska funka med lille prinsen nu och jag tackar alla högre makter att jag inte fått ett allergiskt barn tex. Det trodde jag väl inte heller. Jag vill inte heller att det ska bli för mycket så att han ledsnar, så kan vi ha kvar dem många år till förhoppningsvis.
 
Så kommer dessa dagar när vi kan njuta av dem och umgås med dem och då finns ju inga tvivel på att jag kan ge pojken med sig en speciell start i livet med dessa stora fantastiska djur. Just för att det är dessa pojkar ... då det är värt allt.
 
 
 
 
 
Adam knappt 1 år, på Trollriks födelsedag ifjol
Nu börjas det!
 
och i höstas
Farbror BeCause!

PSSSSST, jag lyssnar, berätta!!!!

 
 

Junipojkarna, snart 2 respektive 25 år

Det börjar bli sovdags, pömsigt, avslappnande, ljuvligt
Susssa
 
nä vadå, ska jag inte somna?
 
20 dagar kvar till Trollrik blir 25 alltså
 
Ja Muffis är helt utslagen som vanligt
 
 
 

Klia kompisen

 
Vi kliade gosiga Trollrik från pannan och längs hela ryggraden.

Ska ni gå nu?

 
Har just kliat Trollrik i örat så därför hänger det på snedden! (dvs det är inte BC han ska checka in - den här gången iaf =)
Annars kunde bilden blivit bra tajmad ;)
 

Små lurviga

 

DEL 2 Because' höger bakhov

Fortsätter med beskrivning av bakhoven som i vintras levt sitt eget liv ;-)
Dvs som i beskrivningen innan så är det en del av hov, utsidan, som slits mer så det inte finns nåt att verka. Där brukar jag inte ta nåt.
Hade det varit en annan häst eller på ett annat ställe där hoven brukar falla isär, t ex sulan mjölar sig och hovväggen kan spricka eller flisa sig lös om den blivit för lång, så vore det helt normalt. Det kommer nytt under. Och man ser när man kommer fram till en "levande" sula utan pålagringar.
 
Men när det lossnar där det inte brukar finnas nåt att ta av, då måste det hänt mer under ytan?
 
I januari såg jag att översta lagret (närmast marken) ytan av sulan mellan traktstödet och hovväggen började lirka sig loss.
 
Efteråt förstår jag att det var kanske för att själva hovvägen och traktstödet satt löst så att sulan inte hade nåt att sitta fast i på sidan och började lösgöra sig från den djupare delen av sulan.
 
I slutet av februari satt hörnan på hovväggen och traktstödet /trakthörnet löst. Som en gapande krokodil eller trasig sko ;)
Men jag ville inte dra bort eller skära bort den. I ena änden av traktstödet, in mot mitten, kom en droppe blod när jag såg det, utan att jag provocerade något. Annars har jag fått lära mig att där det är närmats till att riskera blödning om man tar för mycket, är längst ut i själva trakthörnet. Men Because har aldrig följt de allmänna reglerna om hur en hov ser ut eller bör bete sig ;)
Så det var i alla fall inte "färdigt" att lossna helt.
Jag hoppades bara att det skulle sitta kvar så länge som det behövdes innan han tappade det. Skönt iallafall att det fortfarande var snö och fint ute i hagen.
 
Det var en rätt rejäl bit på minst en cm i "höjdledd" och flera cm på hovväggen samt längs hela traktstödet som syns längre ner på bilderna underifrån hoven, som gick att lyfta på men satt fast i ändarna.
 
I mars var den borta en dag, och då såg det ut så här.
 
 
Har skurit bort lite på innersidan där han inte sliter, som jag beskrivet i förra inlägget. Där det flyter ut annars.
 
Syns att han tappat längs hela traktstödet. Där brukar det inte gå att verka utan risk för lite blödning, som jag berättat förut att jag varit med om att andra verkat. Men när Because verkar själv blir det så här fint ;o)
 
"Liggande traktstöd"
På den sidan där det behövs hållas efter har Because alltså ett som det kallas "liggande" traktstöd. Medan det andra är "stående" dvs för mycket raktuppstående. Men det syns inte så bra här, där han tappat. Nu ser själva traktstöden mer normala ut, tror jag. Senare kan jag lägga upp äldre bilder från förr, på hans "liggande" resp stående traktstöd. Hoven tippar/lutar liksom åt ett håll.
 
Hovverkare har varit bekymrade över att hoven ska tippa, eller att väggarna ska "kollapsa". Enligt någon har det mest bekymmersamma varit den "liggande" delen, medan nån annan har varit mest bekymrad över den stående, med risk för att den ska falla inåt mot strålen alltså. Medan den liggande trycker mer på innanmätet och han går på det liggande traktstödet, vilket inte är meningen. Dvs de SKA ju gå en del på traktstödets smala del men inte på själva väggen av traktstödet, inte för mycket iallafall.  Traktstödet är ju inte en sula.
Hela hörnan av hoven har alltså bara fallit av här. Och kommit nytt under. Jag visste ju inte riktigt vad som hände under, under tiden delen satt löst och jag inte ville ta bort i förväg. Kanske verkar helt självklart, definitivt i vanliga fall, men inte lika självklart med BC kanske. När det händer saker blir man först lite fundersam om man ska ta det med "ro", eller inte ....? =)
 

RSS 2.0