Gurkmeja, till häst och människa, och varmt vatten. Så blir vi glada goa och nöjda? hihi

Trollrik och Because är skarpt förtjusta i när jag värmer vatten, sådär 20 liter ljummet vatten får de dela (helst så varmt som de kan dricka, lite varmare än 40 grader) och häller i nån eller några matskedar gurkmeja och rör om. Blir ju gult, som apelsinjuice nästan ! Slurrp slurrp.

Det varma vattnet (jag kokar upp så det blir mer än fingerljummet ibland för att ge dem en omgång, de dricker ju extra mycket också då, som en genomsköljning) sätter fin fart på magen. Because går nästan alltid genast, på bajahögen, och lägger en fin laddning. Kaffe för hästar? ;o)

Linfrö är ju som bekant bra för att hålla magen i trim, särskilt för kanske mer besvärliga fall där det krävs nåt extra. Men för bara vardagsbehov lite då och då, tror jag även nåt så enkelt som varm vatten har samma effekt, nästan lika bra om man vill gardera lite en del dagar, om man t ex inte rört på dem så mycket ;o). Billigt och gott. Men det märks att när jag kokar upp linfrö och "slem" till en mer fyllig soppa, så känner de att idag är det nåt extra gott i.

Ibland kryddar jag alltså varmvattnet med äppelcidervinäger som de också gillar, och gurkmeja. Vid extra högtidliga tillfällen kan de få en soppa med ALLT i ;o) linfrö, gurkmeja, äppelcidervinäger. Då dricker de nog 20 liter var lätt. Annars får de dela på en hink. Jag skojar inte. Ett lätt sätt att bli superpopulär.
Men sen blir det rent vatten igen för dem nästa dag isåfall, basta.

Varmt vatten är en dunderkur, både för människors magar, matsmältning och alla organ, och detsamma för hästar. För lite extra välmående.

Jag började höra talas om gurkmeja från flera håll samtidigt, lustigt nog som det brukar vara.
Folk som gav sina gamla hästar med ledbesvär, tex istället för glucosamin, och så läste jag i min hästbok Naturlig hästhållning, där nämndes också gurkmeja och jag fick en lite bättre förklaring. Annars hör man ju ofta att nåt ska vara bra för någon speciell åkomma, men aldrig HUR, varför, det kan komma sig.

I senaste hälsokosttidningen Kurera är det ett stort uppslag om GURKMEJA.

Gurkmeja har i indisk tradition ofta använts i egenvård och ayurvedisk medicin.

Behandlar inflammationer, matsmältningsproblem, hudproblem och sårvård
för att den är antiseptisk, antiinflammatorisk och en kraftig antioxidant.

Eftersom inflammationer är orsaken till många kroniska sjukdomar gör detta att det är användbart för att behandla reumatism, artros och kronisk värk och stelhet i leder.

Detta var förklaringen i artikeln.

I boken Naturlig hästhållning får vi en grundligare? vinkling på det hela, i hästversion. Jag tolkar det som en förklaring till hur gurkmeja t ex kan verka antiinflammatoriskt helt enkelt - genom att skapa kortison?

I kapitlet om Vitamin B5 - Pantotensyra förklaras att vitamin B5 behövs tillsammans med C-vitamin för att producera kortison i lederna (aha, kortison och leder...)
B5 finns ofta bra i korn, nymalet osv förstås.

Istället för att ge djuren artificiellt framställt kortison är det bättre att ge foder så att de själva skapar kortisonet. Det finns i bra grovfoder och korn, eller B5 injektioner.
En halv tesked gurkmeja 2-3 gånger i veckan verkar vara tillräckligt för att hålla B5 nivåerna och ger samma effekt som korn. Kan vara bra särskilt då det inte är praktiskt att ge korn.

Intressant hur som helst. Men för mig räcker det med att killarna gillar det och blir glada och goa och nöjda av det ;o)Vet någon var ordet "kalasbyxor" kommer ifrån?

Är det inte en märklig benämning på långkalsonger, strumpbyxor (leggings, pants) eller vad det nu är?

Ska man ha dem på kalas alltså , eller? ;o)

Skriver mer sen om god soppa till hästar med gurkmeja. Mina hästar diggade gurkmeja på stört och suger i sig 10 liter direkt av det om de får. Står oim det både i naturlig hästhållning- bok och så allmänt i senaste Kurera tidningen.

Återkommer med funktion och egenskaper =)

Otroligt kul! Har klivit upp ett trappsteg med hästarna hihi

Jag går ju och joggar ofta med mina hästar, båda två tillsammans. Idag testade jag nästa steg som funnits på min önskelista (tidigare var det att galoppera barbacka på dem, vilket ju nu är mer naturligt ;o)

Men idag tog jag steget att rida Trollrik och ha Because med i rep bredvid!  Det är ju aldrig några problem att "kontrollera" dem från backen.

Det gick över förväntan bra en liten provtur upp till byn och tillbaka. Och inte nog med det, vi travade nästan hela vägen. Det ärj u det jag vill kunna göra, det som är skillnaden, kunna motionera dem båda lite mer samtidigt.

När jag springer med dem orkar jag ju inte så långt och länge (eller fort?) som de skulle vilja. Lösningen är ju att få snålskjuts.
Två duktiga fd, men ändock,  travare med löphuvuden vet man ju aldrig vad de kan få för sig. Trollrik vill ju tävla och Because sprang med sin långa hals snäppet före och retade Trollrik lite, så att sitta och hålla i trollrik är nog den modell jag får tillämpa om vi ska ut på det här viset. Tills vidare åtminstone ;o)

Men det härliga var att Because bara joggade där bredvid på slapp lina, varken för fort eller för långsamt. (bara han fick ha nosen snäppet före Trollrik och ramade in oss fint =)  Klok kille, det vet jag ju, men ändå ...

Så det blev inte så besvärligt för mig att hålla reda på alla tåtar samtidigt som hästarna sprang på, koncentrerade mig mest på att hålla Trollrik som sagt. 

Så det här kommer nog gå bra så småningom. Ju modigare vi blir och gör längre ridturer så finns det ju möjlighet att sätta på Trollrik sadel och träns också :-o 
så har jag en extra säkerhetsmarginal om jag vill, hehe =)

Nu blev det ju bara 1 km upp och 1 km hem igen på prov.

hejhopp!

Konstgjorda margariner som exempelvis Becel innehåller ofta 20 gånger så mycket Omega 6 som Omega 3, ett förhållande mellan fettsyror som knappast förekommer naturligt

Och så här skriver Victor i sin blogg om mättat fett mm. :

http://victorbjoerk.blogg.se/2008/november/annika-dahlqvist.html

"Faktum är att det aldrig bevisats att mättat fett skulle "kleta igen kärlen" utan det är något som kostprofessorn Ancel Keys hittat på. Eftersom Ancel Keys blev 101 år gammal tror folk att han måste ju haft rätt i sina råd men faktum är att enligt Annika och enligt vad jag tror själv så är den höga kolhydratkonsumtionen en nyckelfaktor till att hjärtproblem och diabetes är vår tids digerdöd.

Det finns ju moraliska invändningar mot att äta mycket animalisk föda och det finns ju ofta toxiner i de olika köttprodukter vi köper så man kan ju ifrågasätta om det verkligen är så bra att vi ökar vår köttkonsumtion. Men påståendet om att mättat fett skulle vara orsaken till hjärtinfarkter och diabetes är absurt.

Något Annika även pratar om är alla konstgjorda margariner som exempelvis Becel som framställs av vegetabiliska oljor av dålig kvalitet såväl som olika konstiga kemikalier och olämpliga matoljor. Dessa innehåller ofta 20 gånger så mycket Omega 6 som Omega 3, ett förhållande mellan fettsyror som knappast förekommer naturligt. Dessa är även en stark bidragande orsak till våra välfärdssjukdomar.

Becel gjorde nyligen reklam på olika matbutiker i Sundsvall och gjorde kolesteroltester på folk, alla som hade högt kolesterol vilket de flesta vuxna har fick rådet att sänka det genom att äta mindre mättat fett och mycket becel.

Detta är dock rent livsfarligt eftersom becel orsakar inflammation i blodkärlen."


Mättat eller omättat fett, spelar mindre roll??? inflammation i blodkärlen orsakas av ...?

Vad beror inflammation i blodkärl på , det forskar man kring på karolinska, längre ner:


Man kan alltså ha högt kolesterol utan att ha/få åderförkalkning, frågan är alltså om man sen utsätter sig för en inflammation, så att  blodkärlen "kletar igen sig"? , Det är inte fettet i sig som kletra igen kärlen, och det kan enligt somliga orsakas hellre av kolhydrater, än av fett?
Eventuellt? som Annika Dahlqvist säger:


Annika Dahlqvist hävdar att kolhydrater i allmänhet men framförallt snabba sådana, som sockerarterna glukos och fruktos, "retar kärlen" genom de höga insulinkurvorna och leder till allehanda hälsoproblem.

Men detta ska det forskas mer kring, läs nedan om inflammation

länk:

http://www.karolinska.se/sv/Forskning/Forskningsomraden/Hjarta-karl--och-lungsjukdomar/Inflammation-och-aderforkalkning/    


Inflammation och åderförkalkning

Forskningen behandlar kärlväggens biologi, samspelet mellan blodkärl och immunsystem samt dess roll vid uppkomst av hjärtkärlsjukdomar.

Det gäller särskilt åderförkalkning, avstötningsreaktioner efter transplantationer och komplikationer efter kärloperationer. Efter vår upptäckt i mitten av 1980-talet att immunsystemet spelar en viktig roll för åderförkalkningssjukdomen och att det är en kroniskt inflammatorisk sjukdom, fortsätter vårt arbete att identifiera celler och molekyler, som utlöser immunreaktionen och den därpå följande inflammationen. Vi undersöker också hur ett vanligt virus, cytomegalovirus (CMV), påverkar immunförsvar, kärlsjukdom och transplantationer.

Målet är att lägga grunden till nya behandlingsmetoder och förebyggande insatser vid hjärtkärlsjukdom för att hämma immunreaktionerna och därmed bromsa åderförkalkningen. Därmed minskas risken för hjärtinfarkt, stroke och kärlkomplikationer efter organtransplantation.


"Om hjärtinfarkt berodde på för mycket animaliskt fett i kosten borde ...

Här kommer några citat från läkartidningen, fortsättning följer med mer förklaringar senare.

"Om hjärtinfarkt berodde på för mycket animaliskt fett i kosten borde en stigande konsumtion i ett land resultera i en högre dödlighet i hjärtinfarkt och tvärtom. I några länder stämmer det och resultaten från dessa länder har därför använts som argument av kolesterolkampanjen. I lika många länder har en stigande konsumtion emellertid följts av en oförändrad, eller, som oftast, en fallande infarktdödlighet. 

 

I Schweiz till exempel föll dödligheten i hjärtinfarkt efter andra världskriget, men under samma period ökade förbrukningen av animaliskt fett med 20 %. Liknande förlopp har noterats i många andra länder. 


I England har konsumtionen av animaliskt fett varit relativt stabil sedan 1910 medan antalet döda i hjärtinfarkt ökade tiofalt mellan 1930 och 1970. 


I USA ökade infarktdödligheten lika mycket mellan 1930 och 1960. Under samma period ökade konsumtionen av vegetabiliska oljor dramatiskt, medan konsumtionen av animaliskt fett sjönk långsamt. "
 
" Som du ser så var A Keys en ful forskningsfuskare och det uppdagades redan 1957. Men det blev inga stora rubriker om forskningsfusk då. Och Livsmedelsverket hyllar fortfarande Keys. "

Det skriver Björn Hammarskjöld Barndoktor, Fil lic i biokemi Moradoktorn

Björn Hammarskjöld"

som svar på ett inlägg.


KEYS ÄR NYCKELN! Har ni hört bakgrunden till myten om mättat fett?

En man som hette Ancel Keys, ful fisk eller oseriös forskare kallar en del honom, och blev hela 101 år är en nyckelfigur..... ;o) Mer info om detta kommer =) Hejhopp

Det tar 21 dagar att förändra? En grisblink i livet för ett lättare liv?

Att införliva en ny vana i sin vardag, ändra eller lägga till en ny morgonrutin, kanske öva upp den sida man använder minst för attt bli mer liksidig i kroppen?

I början finns det motstånd och det är lätt att man lägger av. Bra att veta är att man ska hålla i , eller "hålla ut" ;o) varje dag i 21 dagar, sen börjar en förändring ske. Plötsligt är det mindre motstånd. Gradvis blir det starkare och man börjar nå dit man vill, dvs kanske att rent av tycka om att ha den vanan, eller använda den andra sidan.

Känner man ännu starkare blir man "beroende", dvs längtar till den dagliga rutinen, eller det kryper i kroppen om den inte får röra sig på ett visst ställe som den blivit van på senare tid. Risken är stor att det blir så, som de flesta nog vet =).

Pröva =D

I början finns kanske mer eller mindre motstånd som sagt. För alla. En slags förklaring till detta om man ska sätta ord på det är hur "konservativ" man är just idag. Hur stark är viljan till förändring?

Motståndet har en stadig grund, tror jag, i hur man mår. Hur belastad av stress, slagg och toxiner man är i kroppen. Är man tyngd av detta, är man inte "lätt". Och då är det heller inte lätt att styra om ett tungt lastat skepp. Då behöver man "lätta på bagaget", eller "lätta ankar"  Vilka metaforer eller liknelser som nu passar var och en bäst?

Men att göra just detta, dvs att lätta på bagaget, kan ju vara just en sån där grej, att ändra på en van, lägga till en rutin, eller börja använda kroppen mer balanserat för att få mindre ont?

Och så var vi tillbaks från början igen! Hur gör man? Det finns förstås en massa knep att ta till, men en grundregel för att få förändring tror jag ligger i de där 21 dagarna. Som kan låta mycket, men som bara är en grisblink i livet?

Som kan vara värt mycket.

När man INTE är tyngd av slagg som bromsar energiflödet i kroppen, då är det mesta lätt, och de flesta har alltid stunder av lätthet också. Längre eller kortare. Livet ska vara lätt. Det är vad vi har i vår kärna, som vi sen bygger på och tynger ner, kanske med spänningar av dålig hållning och jobb som låser oss, stress som stoppar energiflöde i kropp hjärna och själ, dålig mat som stoppar energiflödet i mage tarmar , blodkärl mm. och rutiner som inte gynnar oss.

Det finns massor av saker som vi kan göra som är bra för oss, det vet vi =) men när det finns stress och motstånd funkar inte hjärnan. Dvs den säger inte åt oss att göra det som är bra för oss, utan den har fått kortslutning och säger tvärtom!

Vi har massor av kapacitet i kropp, hjärna och själ. Tyvärr jobbar inte samhället för att vi ska nå vår potential. Det är inte tänkt så. Men det betyder inte att vi inte själva kan göra något. Vara medveten om vårt förhållningssätt, synsätt, tankemönster, vara medveten och närvarande. Då börjar förändring ske utan att vi mäkrer det till en början. Sen sker det också till en del med lätthet. Ohc så ävnder vi den onda spiralen ..

När vi är i kontakt med oss själva lyssnar man på sig själv och följer de instruktioner och information man hittar i sig själv. Intuition, eller sunt förnuft eller något annat. Det finsn många kanaler som talar om för oss en massa bra saker, när de är fria. Det finns där, man måste ibland bara skala bort en del utanpå lager som döljer eller  skymmer.

När man hittar till lättheten är det som att vakna upp ur en dimma och se på allt med glittrande ögon =)

Då är inte bara motståndet till förändring borta. I dess ställe kommer nyfikenheten, viljan, kraften, drivet att VILJA förändring, utan att ens behöva det. Man är motiverad utan att vara tvingad.

Ibland hamnar man ju i ett läge att det finns ingen annan väg än att förändra, man måste, behöver det. Då hittar motivationen en annan drivkraft. Att överleva.

Men vi ska inte bara överleva. Vi ska LEVA!

LEV VÄL!

Hitta till lättheten och följ den.....

fortsättning följer..... alltid. Inget står stilla. Allt är i rörelse =) Därför finns det alltid möjligheter till förändring!


Nu är Because 16 år!

En glad filurSymmetri, med syfte att uttrycka hälsa

Att vara en person vars syfte är att allt runtomkring ska vara fri att uttrycka hälsa.

Vi har alla hälsa i oss. Det är formen för uttryckandet (inte innehållet) av rörelsemönstret som påverkar om vi uttrycker hälsa eller "hälsa ur balans"/ohälsa.
När rörelsemönstret är fritt att uttrycka hälsa är det genom att vara i sin originalrörelse. Symmetrisk, naturen gillar en viss symmetri.

Vi kan alltid få fram hälsa hos en person vi möter, eller hos oss själva, genom att vara närvarande. Genom medveten närvaro och fokus kommer hälsa. 

Varje dag är det färskvara att observera och känna vilka tankemönster finns inom mig. 

Vad har jag för verbalt språk, det avspeglar vilket rörelsemönster jag har inom mig, vilka emotionella upplevelser och tankemönster jag har.

Allt liv är rörelse. Vilken rörelse är i mig idag?


      

Återhämtning kan endast ske i stillhet

Läka din kropp kan du bara göra i stillhet.

Framför tvn eller datorn existerar ingen stillhet, inte ens fysisk stillhet även om det ser ut som att vi sitter still ;o)

Fridens =0)


Nu ska jag börja kurs i KranioSakral terapi

diverse beskrivningar och förklaringar :


Behandlingsmetoden påverkar främst fem stora områden i kroppen: Centrala nervsystemet, ryggmärgsvätskan, olika hinnor i hjärnan, ryggraden, kraniets ledstrukturer och korsbenets rörelser i förhållande till höfterna.
 
Den har visat sig verksam på en rad svårbehandlade sjukdomar och besvär; rygg whiplash käkledsproblem, ryggskott. där kraniosakral behandling gett goda resultat.
Behandling vid återkommande infektioner, akne, hudproblem, eksem, kroniskt trötthetssyndrom, allergier, psykiska besvär som depressioner, rädslor, stress och utbrändhet
 
Man behandlar mjukt kraniets ben i förhållande till ryggraden och bäckenet för att korrigera felställningar som påverkar hela kroppen.
 
Man löser spänningar i kroppens bindvävslager och hjärnhinnor samt återställer det hydrauliska trycket i ryggmärgsvätskan. På så sätt hjälper man kroppens system att komma i balans för att den ska få möjlighet att läka sig själv.


Problem i kranio-sakralsystemet kan komma från förlossning, en olycka, eller ett slag i huvudet, på ryggen, korsbenet eller svanskotan.
 
Problem kan också komma gradvis på grund av en dålig kroppshållning. Cirka 25%-35% av människorna har fysiska, känslomässiga eller inlärningsproblem som kan förbättras genom att upprätta en normal funktion i deras kranio-sakralsystem.


Den positiva effekten av KST-behandling är att man frigör eventuella spänningar i lederna mellan de olika benen, att man får avspänning i de starka membran som håller hjärnan på plats och att man förbättrar cirkulationen av både hjärnvätska och blod.


Vad är syftet med Kranio-Sakral Terapi?
 
 Kranio-Sakral Terapi stöder fysiskt hjärnan och ryggmärgsnerven och håller det på plats: Kranio-Sakralsystemet utgörs av kotorna i kraniet, ansiktet och korsbenet (sacrum), membranen som håller hjärnan på plats i förhållande till dessa kotor, och vätska verkar som en hydraulisk stöt dämpare för att skydda hjärnan. Vätskan är också nödvändig för att hjärncellerna ska få näring och urskilja avfallsämnen. Det är nödvändigt för hjärnans funktion att kranio-sakrala systemet fungerar optimalt.
 

Hur utförs behandlingen?
På speciella ställen på huvudet, nacken, ryggen och korsbenet använder Kranio-Sakral Terapeuten ett mycket lätt tryck


RSS 2.0