Läs också om en annan märklig man!?

Shakespear, vem han nu var, vad tror ni?

http://www.zitiz.se/resor/nar-jag-halsade-pa-shakespeare__20988


Vandrande vålnader, märkliga mannen

Nja, inte riktigt, men idag har jag varit ute för egen del i 4 timmar med hästarna, i rep. Men inte i sträck. Och för Trollrik och Because blev det 3 timmar, eftersom en tur tog jag dem var för sig.
Det blev först en timmes tur på väg hem från hagen med Because och detsamma, lite dryga timmen, för Trollrik och Busan också.

Under tiden fick Because sin dos mat och mineraler som han inte kan få nog av, men nu håller vi oss till enkel dos istället för dubbel ;o)

Väl hemma fick Trollrik också sitt,  och efter lite pyssel tänkte jag lämna dem åt sitt öde. Men se det ville de inte, Så det blev en till och ännu längre promenad nu med båda två samtidigt åt andra hållet.
Det var Trollrik som var ivrigast iväg medan Because är mer trögstartad med en massa gott i magen. Men bara vi fått styrfart så bär det iväg. Trollrik får trippa på för att hinna med Because långkliv.  Efter en knapp km lättade trycket lite när de bestämde sig för att slänga av lite bagage där bak. Onödigt att bära på.

Efter en bit vill Because svänga av till ett av sina favoritställen, men jag övertalar honom att gå vidare med löfte om att gå in där på vägen hem istället, det funkar =)  Och lite bakom ryggen tänker jag att på vägen hem orkar han inte bry sig så kan vi skippa den avfarten idag.... Men ...... så funkar det INTE. När vi vänder hemåt blir Because plötsligt väldigt seg och nästan stapplig, visst är han trött i sina ben, men jag börjar lära mig nu att det är nånting mera... Trollrik däremot steppar alert hemåt och nu är det han som kör först och Because sackar efter och hittar på en massa svepskäl för att fördröja hemresan ... det är så trevligt i dikena och i skogen (det har hänt förr, för det mesta )

Och naturligtvis har han inte glömt att vi skulle svänga av en bit också, men lite trött är han allt efter 1,5 tim (+ timmen tidigare på dan) så han styper faktiskt i ett dike med frambenen och får "bita i gräset" (inte det sämsta för en häst ;o) lite grann extra.

När vi åter är ute på huvudvägen och kommer till korsningen som bär av antingen hemåt eller bortåt så vänder båda hästarna bortåt igen, men nu får det vara nog, med stypningen i färskt minne tycker jag att det borde räcka för idag.

OKej, säger hästarna lojt, och ställer sig mittemot varandra och börjar klia varandras mankar istället. Because mest ivrigt och uppfordrande medan Trollrik är lite sådär eftersom det är han som ändå tycker att det vore helt okej att gå hem nu faktiskt.

Sen är det dags att lätta ankar igen, dvs avyttra mer ballast.  Bra, så vi får styrfart hemåt igen! ;o) eller ......... det fanns en till möjlighet att göra en extra lov innan det är helt kört, och jag gav med mig för vi har ju trots allt ingen tid att passa, och det är ju så roligt att vara ute. Jag får väl lita på att Because vet vad han gör. Han brukar oftast göra det iallafall.

Ut på gräset igen, och då fick Because kissa, aha ... =0) och även Trollrik. Men det är mest Because som oftast tar tillfället i akt att kissa ute, i långgräs ska det vara. Men Trollrik var snabb han också denna gång att utnyttja detta. Han insåg kanske att det var ingen ide att hålla sig längre. Man vet aldrig när man kommer hem ändå verkar det som.  Känns bra att ha allt sånt gjort inför natten ;o)

Och efter kissningen verkade inte heller Trollrik ha lika bråttom , men ....... då fungerar Because tvärtom, när han gjort sitt är det inte nödvändigt att vara ute längre ...?

SÅ SEN! när vi kommer ut på vägen och det bara är raka vägen hem kvar utan avfarter, då vaknar Because till igen, som att, nu finns det ändå inget mer att göra och då länger han stegen och marscherar hemåt, lika bestämt som han marscherade bortåt i början. 
Och Trollrik undrar vad som hände nu då, och så blir  han på efterkälken igen och får kämpa för att hålla jämna steg. Den där märklige mannen framför ....

Naturlig hästhållning

Hej!


Här kommer lite om mina första erfarenheter och iakttagelser (och hästarnas) av fodring med mineraler enligt Pat Colebys bok.

Först! VILKEN BRA BOK; TUSEN TACK för tipset. !! Kan inte släppa den =0)


Nåväl, ibland måste jag ju iväg och testa lite på hästarna också förstås ;o)


Intressant fakta verkar vara att hon skriver att både vad gäller människor och som synes också hästar, så behöver mörka/ svarta - i hårfärg och hud, och fuxar mer koppar än de ljusare hästarna. Fuxar är det nåt med hudfärgen, det minns säkert du Pernilla bättre som har en fux ;o)


Jag har försökt ge Because (som har/haft testad lågt blodvärde) järn/koppar pulver men han tvärvägrar för att koppar smakar så illa, ev behöver han inte koppar , hanär ju ljusare, men ändå järn (han fick förut flytande järn som jag tror inte innehöll koppar, men har inte hittat den igen, men de behöver ju lite koppar också..)

Spelar ingen roll om jag försöker gömma kopparn i nåt smaskigt, B-vitamin sirap och annat gott, han nobbar. Trollrik däremot, som är svart, han ÄTER kopparn, det förväntade jag mig inte .. Han har inte blodbrist och det behöver han ju inte ha ifall han har koppar och järn men om han behöver extra mycket koppar så kan det ju vara enbart saknad av koppar och då vill han ha det trots allt?


Sen kom nästa erfarenhet av algmjölet som jag köpte. Jag gjorde iordning "gröt" med havre, 1 msk svavel, 1 msk dolomit (kalk/magnesium) lite oljor och massor av C-vitamin (Natriumaskorbin) och i krubban hade hästarna kvar lite algmjölsvatten som gav en del smak, och då tvärvägrar Trollrik, han vill inte ha algmjölet. Så jag får göra rent och ge honom allt men utan algsmak. Då glufsar han i sig igen, vad bra.


Men because smaskar glatt i sig hela blandningen med algmjöl OCH (jag håller tungan rätt i mun och väntar på att han ska nobba eftersom jag stoppat i lite koppar/järn ....) HAN ÄTER t o m det denna gång, vilket jag tror är bra i hans fall trots allt.


Because verkar bli extra törstig efter den här blandningen noterar jag. Algmjölet gör det tror jag.

Sen fick han även Trollriks ranson som Trollrik nobbat. Så because fick verkligen en rejäl dos andra dagen ;o) särskilt av C vitamin som jag inte var rädd för att ge dem en ordentlig dos av. Pat Coleby rekommenderar till sjuka hästar 60 gram, och jag gav dem nog 60 gram nästan, fast BC fick dubbelt, ;o)


Sen fick ju Trollrik en ny omgång.I övrigt skriver Pat om linfrön att de ska koka minst 4 timmar. oj. Förklara inte exakt vad det är som händer då.


Naturlig hästhållning

Jag har fått tips om en intressant bok som heter Naturlig hästhållning, av Pat Coleby.

"Många problem och sjukdomar hos hästar får sin förklaring i mineral och vitaminbrist. Här kan du läsa,få tips och råd från en erfaren lantbrukare- Pat Coleby."

Jag har beställt den på Khepri Förlag och Foder http://www.khepri.se/ (gå in under fliken "Butik"  t ex)
och även gjort en beställning där på en massa smaskiga mineraler som hästarna ska testa =) Finns även för hund. Tello får sig en släng han med =)


Mer om boken:

Pat Coleby är Australiens främsta expert på naturlig skötsel av djur och hon har många års praktisk erfarenhet. Hon är en ofta anlitad konsult inom jordbruk och djurskötsel, där hon vurmar för det ekologiska sättet att arbeta. Hon har samarbetat med veterinärer och forskare i Australien, Nya Zeeland, England och USA.

Här skriver hon om sitt sätt att fodra och hålla hästar, hon förklarar det viktigaste angående foderransoner, mineraler och vitaminer. Hon delar ut praktiska råd hur man förebygger olika hälsoproblem och sjukdomar.


Budskapet i boken passar in i alla länder, vi har olika mineralbrister i olika jordar i världen. Vi kan inte längre säga att det inte gäller Sverige, vi ligger efter de andra länderna men vi har också använt besprutning och konstgödning. Här kan du läsa hur du kan åtgärda mineralbristerna.


Dagens bild, Ida och Trollrik


Snälla hästar vid dikeskanten ;o)Busan och Trollrik på samma nivå, när hon står en våning ner ;o) (i diket=)

Och så har vi ett Sockersött Troll ocksåMen flugor vill vi inte ha i öronen....

Because för hela slanten idagMed besök av Jennies familj

Vacker som en dag, =0)


Because utan grodmasken ;o)


Några till bilderTrollrik, Busan, Because

RSS 2.0