påskglada packet


pussgurkor


Fructos - Glucose

Jag såg en dokumentär ifjol om bla socker i olika former, och antecknade lite intressant om vad vissa former är. Nu har detta hamnat i datorn också ;o)

De förklarade lite skillnader mellan fructos och glucose. Glucose beskrev de som energy of life (det var på engelska). Dvs det är den goda kolhydraten. Medan fructos är som alkohol, det når levern, fast alkoholens berusningseffekt uteblir.

Och så tog de upp hur de får oss att öka konsumtionen. Som när de på 80-talet kom på att ha salt i läskedryckerna (Pepsi). Saltet gömmer att de kunde öka sockermängden, och dessutom får saltet oss att bli törstigare så att man dricker mer naturligtvis ;o)

 

Fructos är en kolhydrat men metaboliseras som fett i levern. Low fat diet med fructose blir egentligen en high fat diet, dubblerat.

Fructos ger heller inte signaler till hjärnan om mättnad, utan vi blir mer hungriga.

 

Fructos är ett hepatotoxin.

Hepatos är när levern inte orkar rensa både dina och barnets slaggprodukter.

Att få hepatos innebär "onormalt" höga lever -och gallsyravärden.

 

When you consume fructose, 100 percent of it goes directly to your liver to be metabolized. This is why it is a hepatotoxin -- it overloads the liver.

 

Av en burk coca-cola når 90 % levern. Av en burk öl når 92 % levern.

 

FRUKT

I frukt finns massor av fibrer och fibrer avgiftar fructos. Fibrer gör att fructosen går fortare genom kroppen så att det inte tas upp i tarmar och hamnar i levern och blir fett, utan kommer ut istället.

 

Men det är också skillnad på fructos, om det t ex är gjort på majsstärkelse (corn syrup) och potatisstärkelse, eller om det finns i vanlig naturlig frukt.

 

Fructose is often called "fruit sugar" and perceived as healthy because it naturally occurs in most fruit. But fructose from fruit is encased in fiber-rich flesh that slows and reduces its absorption in the body and its metabolism in the liver, serving as a sort of antidote to the negative effects of fructose metabolism.


Mer om fructos, inte fruktsocker eller socker

http://www.science20.com/michael_goran/issue_fructose_period-90840

 

New evidence shows that large amounts of fructose are harmful because of the way fructose is metabolized. Fructose is taken up almost exclusively by the liver where it can be re-packaged as fat and produces harmful by-products in the process. Excess fructose consumption has therefore been linked to gout, hypertension, dyslipidemia, fatty liver disease, diabetes, and obesity.

This high level of fructose consumption may be devastating for infants and children. Studies show a strong link between high sugar consumption and obesity beginning in infancy.

Why? Because from an evolutionary perspective babies are not programmed to handle fructose, which is not present in breast milk. Lactose, the principal sugar in mother's milk, is made from glucose and galactose. The metabolic process required to handle fructose only emerges later in development.

Fructose is often called "fruit sugar" and perceived as healthy because it naturally occurs in most fruit. But fructose from fruit is encased in fiber-rich flesh that slows and reduces its absorption in the body and its metabolism in the liver, serving as a sort of antidote to the negative effects of fructose metabolism. The raw fructose in HFCS (High fructose corn syrup) and normal table sugar is not encased in a friendly fiber flesh, making it more likely to wreak havoc on your metabolism.

---

At the bare minimum we must have food labels that differentiate sugars in the same way as they differentiate fats, with a clear indication of the fructose content.

---

 

The FDA turned down a request from the Corn Industry to re-name high fructose corn syrup as "corn sugar". And then there is that huge advertising campaign that denies that sweetened beverages are driving the obesity epidemic.

 

Are all sugars and sweeteners really the same and do they have the same effects on the body? The corn industry propounds that sugar and high fructose corn syrup are the same but when our lab at USC took up the question, we found a far murkier and distressing picture.

 

Our study showed that certain popular sodas and other beverages contain a fructose content approaching 65% of sugars. This works out to be 30% more fructose than if the sodas were made with natural sugar. HFCS can be made to have any proportion of fructose, as high as 90%, and added to foods without the need to disclose the specific fructose content.



In short: Sometimes we get a double dose of fructose without knowing so--something that no FDA advisory committee would approve if it came to labeling, say, a new prescription drug.

Related Articles on Science 2.0

·  High Fructose Corn Syrup, Genes And Global Trade Policy: A “Perfect Storm” For Fatty Liver Disease In Hispanics
.

 


Varför det finns tveksamheter mot råg

Idag när det handlar mycket om att undvika vete och gluten, tycker många att det är ok med råg. Jag har hört att i vissa fall kan råg vara ännu sämre, men jag har aldrig fått veta varför. Det finns 2 sorters råg, som kallas vitt eller lila, är det jag fått veta.
Ska man vara riktigt kräsen är det bara korn som duger som spannmål.
 
Nu beskrivs det här lite mer om råg, så det kanske är detta tveksamheterna kommer ifrån:
http://www.dn.se/ekonomi/mer-kemikalier-i-vanliga-ravaror
 

"Att det förekommit rester av bekämpningsmedel i en del frukt och grönt har man känt till sedan tidigare.

 

– Men det är första gången man testar spannmål för stråförkortningsmedlet chlormequat. Att man nu har hittat så höga överträdelser av gränsvärdena är allvarligt, säger Emelie Hansson, agronom och sakkunnig på mat och jordbruk vid Naturskyddsföreningen.

 

Chlormequat misstänks bland annat påverka reproduktionen hos djur och människor.

 

Stråförkortningsmedel har tidigare varit förbjudna i Sverige. Men EU:s konkurrens- och likabehandlingsregler gör att medel som är tillåtna att användas i ett land också kan godkännas i Sverige efter ansökan.

I dag är två typer av stråförkortningsmedel tillåtna i Sverige, för råg. Hittills har inga varit godkända för vete, havre och korn. Eftersom Sverige i princip är självförsörjande på spannmål kan man sluta sig till att de flesta proverna med höga resthalter kommer från övriga Europa.

 

Men ett generellt förbud mot stråförkortningsmedel diskuteras ändå i regeringskansliet.

– Det här ämnena ger höga resthalter, och det bör man försöka undvika i livsmedel. Vi har därför ansett att det finns etiska skäl att begränsa dem eftersom det finns en osäkerhet i bedömningen, säger Peter Bergkvist, expert på riskhantering vid livsmedelsproduktion på Kemikalieinspektionen.

Naturskyddsföreningen anser att stråförkortningsmedel snarast måste förbjudas:

– Sverige kan hindra att svenska konsumenter får i sig de här kemikalierna. När man ser stora hälsorisker med de här ämnena borde man mer ta hänsyn till konsumentskyddet än till konkurrensreglerna, säger Emelie Hansson.

– Det konsumenterna kan göra är att välja ekologiska livsmedel, speciellt för barn och gravida."

 
Mer artikel Aftonbladet
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16457843.ab?fb_action_ids=10200878823082111&fb_action_types=og.recommends&fb_source=ticker&action_object_map={%2210200878823082111%22%3A520208724687053}&action_type_map={%2210200878823082111%22%3A%22og.recommends%22}&action_ref_map=[]

Myten om ständig tillväxt

"Vi spenderar pengar vi inte har, på saker vi inte behöver, för att göra intryck som inte består, på människor vi inte bryr oss om."
 
http://www.sourze.se/Myten_om_st%C3%A4ndig_tillv%C3%A4xt_10805994.asp
 
---
 
För om man vill utöva makt över och suga ut folk finns det inget mer genialt sätt att göra det på än att ge folk en illusion av frihet och sen låta dem bli varandras grindvakter, fångvårdare och dödgrävare. De kommer trava på i löneslaveriets ekorrhjul, köpa sina onödiga prylar, äta sin skräpmat, glo på sina skräpprogram, rösta på sina politiska papegojor, racka ner på oliktänkande och gå i graven utan en aning om att de varit underställda ett system som bygger på att de ska täppa till käften på dem som vaknat upp för att skydda de få som skor sig på flertalet. Kort sagt kommer de in i det sista försvara sin ovetskap och sitt eget slaveri.
 
Detta i ett system där desinformationen och lögnen integrerats så väl att den lärs ut på akademisk nivå och sedan publiceras i avhandlingar, böcker och rapas från tv-soffor och parlament av folk som oftast till och med tror på vad de säger. Ett system där krig skapas medvetet och man via en dialektisk plan tidigare ställt kommunismen mot kapitalismen och där terrorismen nu fått ersätta det tidigare hotet, varför man hävdar nödvändigheten av en närmast absurd övervakning av medborgarna och försvarar kidnappning, tortyr och internering av misstänkta utan rättegång. (5)

----

Jackson menar att vi hittills inte har lagt särskilt mycket tid och tankekraft på att fundera ut hur den nya ekonomin ska se ut: "Vi lägger ner enormt mycket pengar och arbetskraft varje år runt om i världen på att tänka ut nya sätt att ständigt öka produktionen och tjäna mer pengar. Om vi bara la en liten del av den mödan på att istället fundera ut hur vi ska kunna nå välfärd utan ständigt accelererande tillväxt skulle vi kunna nå väldigt långt", menar han. Det positiva är att Jackson nu säger sig se allt fler unga studenter och ekonomer som tycks vilja ta sig an uppgiften.

Island, kontraster

Island har ju sina varma källor och kalla klimat med glaciärer. Det var verkligen fräckt att vandra omkring i badkläder och morgonrock i Blå lagunen med 40 grader i vattnet och fryskallt på land. Man fick planera sin framfart så att man inte gick alltför länge på land och frös fötterna innan man kunde stoppa ner fötterna igen ;o) Ett helt landskap med broar och grottor i lavan, som man kunde simma in i, och dörrförsedda grottor med bastu i olika temperaturer inuti.
I poolen simmade människor i bikini och köpte smooties i den nersänkta baren som hade pälsmössa och skoteroverallklädda servitriser och servitörer :o)
 
Men även i stan fanns kontraster. Här är en gata som leder till den kända Hallgrimskyrkan, åt ena hållet ....
 
 
 
åt andra hållet...
 
 
 
Villa villekulla????
 

Island, vegetarisk restaurang

Himmelsk vegetarisk lasagne, rosmarin bröd och en massa gott.
Graenn Kostur hette restaurangen/cafet i Reykjavik, betyder väl Grön kost =)
 
 
Skulle haft blixt på såklart....
 

 
som hittat, ett par tusen kronor för en lunch ;o)
 
http://www.graennkostur.is/english.htm
 
Mumma
endast 350 kr för en "Bollur" =D
 
Tja, lite dyrare, 750 kr
 
 

Island! Utsikten från Perlan ner till vårt hotell

och Atlanten bakom det. Golvet rörde sig sakta i högervarv så hotellet försvann så småningom ut till vänster i bild =)
 

Island! Utsikten från mitt hotellfönster ....

.. i gryningen. Solen är på väg upp. Däruppe ligger Perlan, den snurrande restaurangen. Det tar 2 timmar att snurra ett varv och se runt hela Reykjavik. Dit åkte vi på lördag kväll för en fin middag. 4 timmar blev vi kvar, så vi tog ett varv både i dagsljus och i mörkret, tjusigt!
 
På kvällen, med lite extra slutartid, blev Perlan ett UFO.... ;o)
 
 
 

Fräck frukt!

 
Om jag visste vad den hette. Rekommenderas, god, köttet påminner om en blandning av passionsfrukt och granatäpple kanske. Men mildare och sötare än granatäpple och inte lika syrlig som passion, men inte heller jättesöt =)
Utsidan däremot .... =D

Globala uppvärmningen upphörde för 16-17 år sedan

 
 
 
http://newsvoice.se/2013/03/04/globala-uppvarmningen-upphorde-for-16-17-ar-sedan-ippc-chefen-medger-trenden/
 
 

Rajendra Pachauri lade dock till att denna paus skulle behöva pågå ”i minst 30–40 år” för att bryta den långsiktiga globala uppvärmningstrenden, och att man inte skulle lägga någon vikt vid denna 17-åriga paus.

Från artikeln: Global warming stopped 16 years ago, reveals Met Office report quietly released:

  • The figures reveal that from the beginning of 1997 until August 2012 there was no discernible rise in aggregate global temperatures
  • This means that the ‘pause’ in global warming has now lasted for about the same time as the previous period when temperatures rose, 1980 to 1996

Det finns dock [självklart] andra som inte håller med om det. Till exempel menar professor Judith Curry, som är chef för klimatforskningsavdelningen vid USA:s prestigefyllda Georgia Tech University, att denna paus i den globala temperaturökningen tydligt visar att de datormodeller som används för att förutsäga framtida uppvärmning är ”mycket bristfälliga”.


JÄTTEJÄTTETACK! =D

 
 
För Fantastisk Festlig Februari Firande Fyller Fyrtio!
 
Det har varit en fullspäckad månad, och än är firandet inte över. Om en vecka befinner jag mig på annan ort.
I högra hörnet på nedre bilden syns en frågelek med ledtrådar och lucköppning som hette PÅ SPÅRET, efter det bekanta tv-programmet.
Jag fick ledtrådar att gissa vart jag är på väg. Jag är hopplöst dålig på såna här frågelekar och det tog många lucköppningar innan jag hamnade rätt. Så vart är jag på väg ;o)
 
1) Vi lämnar iskall plats och reser till en stad som bland annat är känd för sitt livliga nattliv. Staden är sitt lands kulturella centrum.
 
 
 

Egenforskning, starkt blod och järndepåer, inte pga kött

Dags för lite egenforskning igen, jag roar mig ju med det ibland och drar mina egna slutsatser. På tapeten just nu är att ha järnkoll på järnet =)
 
Tidigare har jag tagit upp att friskare starkare tänder inte kommer sig av fluor.. dvs fluor är inte nödvändigt, det finns nog fler bevis på det än jag hur bra tänderna (och allt annat) kan må utan fluor.
 
Jag har visserligen växt upp på älgkött men inte annat kött, vilket jag är glad för! Men i vuxen ålder (flyttade hemifrån rätt tidigt, vid 16) har jag ätit minimalt med kött eftersom jag inte köper på affären och inte känner att jag behöver äta det heller, snarare tvärtom.
Det är bara en känsla jag haft och litat på. Tidigt undvek jag helt fläskkött, som är det kött av flera skäl jag absolut inte vill äta. Jag är ingen riktig fiskmänniska heller, men tar mig nån laxbit ibland.
=)
Så det blir inte så mycket, det är bara mammas köttbullar eller köttfärssås av älgkött som duger och som det händer att jag spisar när tillfälle ges. På Julafton blir det såklart. Men inte speciellt många gånger per år ändå.
 
Jag har ofta kollat mitt blodvärde, hemoglobin genom åren, intressant särskilt när man tränar mycket inför tex ett vasalopp. Det har alltid legat mycket bra till, både före och efter strapatserna.
 
Även nu är jag inte tränar är det bra marginal till riktvärdena. Detta behöver dock inte betyda att man har fyllda järndepåer, men nu har jag även kollat detta, ferritin, och de är överfyllda =)
Bra blodvärde och järnvärde hänger alltså inte nödvändigtvis ihop med köttätande. Finns säkert, som sagt, fler än jag som kan vara bevis för det.
Tror snarare att det hänger ihop med hur kroppen fungerar allt som allt och hur bra upptag man har av den näring man äter, för t ex järn (och diverse B-vitaminer, som behövs för upptaget av järn, och andra vitaminer) finns ju överallt ändå. Liksom protein. Med mina erfarenheter känns det snarare som att för mycket kött hämmar kroppens processer och system.
Men DETTA är bara spekulationer, hur allt hänger ihop. Men om järn hänger ihop med köttätande så finns inte jag ;o)
 
Det som också är skönt att veta är att ibland få ett litet kvitto på att det man känner stämmer, dvs eftersom jag är så pigg t ex, så känns det inte precis som att jag har järnbrist, bara en sån liten grej. Även om man i stort sett litar på sin känsla och intuition, är det nog helt ok att då och då fylla på sin tillit till den även på andra sätt =)
 
 
 
 
 
 

Tema: Rörelse och frihet

Paulo Coehlo:
"Varken seger eller nederlag existerar i naturens cykel: det som existerar är rörelse."
...
"Och i denna cykel finns varken vinnare eller förlorare, bara etapper som måste tillryggaläggas. När människans hjärta inser detta blir det friare. Det accepterar utan sorg de svåra ögonblicken och låter sig inte bedras av ögonblicken av ära och berömmelse."
 
Manuskriptet från Accra
 

”Att vara verklig innebär att kunna röra sig fritt. Det innebär inte att oavbrutet vara i rörelse, driven av sin spänning. Det innebär inte att man uppträder fritt genom att dansa och springa omkring i rummet och uppföra sig som en gorilla. Det betyder att ha en avspänd kropp med mjukt flytande rörelser som reagerar som en helhet på ett koordinerat sätt så att man naturligt kan vara duktig i de flesta idrotter; så att man kan dansa och använda sin kropp helt och hållet medan man gör det.”

(ARTHUR JANOV i boken ”Det kännande barnet”)

Happiness and love

Let happiness be the source
and let love be the force
 

RSS 2.0