Fructos - Glucose

Jag såg en dokumentär ifjol om bla socker i olika former, och antecknade lite intressant om vad vissa former är. Nu har detta hamnat i datorn också ;o)

De förklarade lite skillnader mellan fructos och glucose. Glucose beskrev de som energy of life (det var på engelska). Dvs det är den goda kolhydraten. Medan fructos är som alkohol, det når levern, fast alkoholens berusningseffekt uteblir.

Och så tog de upp hur de får oss att öka konsumtionen. Som när de på 80-talet kom på att ha salt i läskedryckerna (Pepsi). Saltet gömmer att de kunde öka sockermängden, och dessutom får saltet oss att bli törstigare så att man dricker mer naturligtvis ;o)

 

Fructos är en kolhydrat men metaboliseras som fett i levern. Low fat diet med fructose blir egentligen en high fat diet, dubblerat.

Fructos ger heller inte signaler till hjärnan om mättnad, utan vi blir mer hungriga.

 

Fructos är ett hepatotoxin.

Hepatos är när levern inte orkar rensa både dina och barnets slaggprodukter.

Att få hepatos innebär "onormalt" höga lever -och gallsyravärden.

 

When you consume fructose, 100 percent of it goes directly to your liver to be metabolized. This is why it is a hepatotoxin -- it overloads the liver.

 

Av en burk coca-cola når 90 % levern. Av en burk öl når 92 % levern.

 

FRUKT

I frukt finns massor av fibrer och fibrer avgiftar fructos. Fibrer gör att fructosen går fortare genom kroppen så att det inte tas upp i tarmar och hamnar i levern och blir fett, utan kommer ut istället.

 

Men det är också skillnad på fructos, om det t ex är gjort på majsstärkelse (corn syrup) och potatisstärkelse, eller om det finns i vanlig naturlig frukt.

 

Fructose is often called "fruit sugar" and perceived as healthy because it naturally occurs in most fruit. But fructose from fruit is encased in fiber-rich flesh that slows and reduces its absorption in the body and its metabolism in the liver, serving as a sort of antidote to the negative effects of fructose metabolism.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0