Varför det finns tveksamheter mot råg

Idag när det handlar mycket om att undvika vete och gluten, tycker många att det är ok med råg. Jag har hört att i vissa fall kan råg vara ännu sämre, men jag har aldrig fått veta varför. Det finns 2 sorters råg, som kallas vitt eller lila, är det jag fått veta.
Ska man vara riktigt kräsen är det bara korn som duger som spannmål.
 
Nu beskrivs det här lite mer om råg, så det kanske är detta tveksamheterna kommer ifrån:
http://www.dn.se/ekonomi/mer-kemikalier-i-vanliga-ravaror
 

"Att det förekommit rester av bekämpningsmedel i en del frukt och grönt har man känt till sedan tidigare.

 

– Men det är första gången man testar spannmål för stråförkortningsmedlet chlormequat. Att man nu har hittat så höga överträdelser av gränsvärdena är allvarligt, säger Emelie Hansson, agronom och sakkunnig på mat och jordbruk vid Naturskyddsföreningen.

 

Chlormequat misstänks bland annat påverka reproduktionen hos djur och människor.

 

Stråförkortningsmedel har tidigare varit förbjudna i Sverige. Men EU:s konkurrens- och likabehandlingsregler gör att medel som är tillåtna att användas i ett land också kan godkännas i Sverige efter ansökan.

I dag är två typer av stråförkortningsmedel tillåtna i Sverige, för råg. Hittills har inga varit godkända för vete, havre och korn. Eftersom Sverige i princip är självförsörjande på spannmål kan man sluta sig till att de flesta proverna med höga resthalter kommer från övriga Europa.

 

Men ett generellt förbud mot stråförkortningsmedel diskuteras ändå i regeringskansliet.

– Det här ämnena ger höga resthalter, och det bör man försöka undvika i livsmedel. Vi har därför ansett att det finns etiska skäl att begränsa dem eftersom det finns en osäkerhet i bedömningen, säger Peter Bergkvist, expert på riskhantering vid livsmedelsproduktion på Kemikalieinspektionen.

Naturskyddsföreningen anser att stråförkortningsmedel snarast måste förbjudas:

– Sverige kan hindra att svenska konsumenter får i sig de här kemikalierna. När man ser stora hälsorisker med de här ämnena borde man mer ta hänsyn till konsumentskyddet än till konkurrensreglerna, säger Emelie Hansson.

– Det konsumenterna kan göra är att välja ekologiska livsmedel, speciellt för barn och gravida."

 
Mer artikel Aftonbladet
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16457843.ab?fb_action_ids=10200878823082111&fb_action_types=og.recommends&fb_source=ticker&action_object_map={%2210200878823082111%22%3A520208724687053}&action_type_map={%2210200878823082111%22%3A%22og.recommends%22}&action_ref_map=[]

Kommentarer
Postat av: Rågivning

Nu är måttet rågat.

2013-03-27 @ 14:44:58
Postat av: i

=)

2013-03-27 @ 23:04:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0