Glassarnas innehåll luft å vatten ;o)

Äkta vara har granskat 38 vaniljglassar
 
FAKTA: Glassarnas innehåll
• I sin enklaste form innehåller vaniljgräddglass bara fyra ingredienser: vispgrädde, socker, äggula och vaniljstång. Äkta varas test visar dock att många glassar innehåller betydligt fler, och andra, ingredienser.

• I en majoritet av glassarna i testet har vanlig mjölk och grädde delvis ersatts med industriella mejeriprodukter som mjölkpulver, vasslepulver, mjölkprotein och smörfett. I vissa fall är grädden eller smörfettet helt utbytt mot billigare vegetabiliska fetter, bland annat palmolja.

• Även sockret är ofta delvis utbytt mot billigare industriella motsvarigheter, till exempel glukos-fruktossirap, som utvinns från bland annat majs.  (läs på nätet hur det utvinns ur majs, så känns det som att dricka bensin)

• I drygt hälften av glassarna har också hela ägg eller äggula ersatts med emulgeringsmedlet E471, mono- och diglycerider av fettsyror, och i ett fall med majsstärkelse (Järnaglass). Därtill innehåller de flesta av glassarna ett eller flera stabiliseringsmedel.

• Den dyra vaniljen är ofta helt eller delvis ersatt med aromämne.

• Mängden luft i glassen har Äkta vara inte tittat på i testet. En granskning av Testfakta (2007) visar dock att vissa tillverkare blandar in stora mängder luft i glassen, vilket påverkar priset kraftigt.
 
Se hela resultatet här >> samt ingrediensförteckningar för alla testade glassar här >>
 

Mycket luft i glassen

http://aktavara.org/News.aspx?r_id=115145
 
 
Naturlig glass =P
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0