Vi experimenterar med en hel generation

I många andra länder används oberoende vaccinråd och regeringen avgör frågor av det här slaget. Men i Sverige var det myndigheten internt som tog det hittills dyraste vaccinbeslutet någonsin – priset är högre än hela det vanliga vaccinprogrammet – under enormt kommersiellt tryck. För vaccintillverkarna innebar svaret årliga stabila beställningar och miljoner i skattepengar under lång tid.

Insynen i hur beslutet om HPV-vaccin togs är dock minimal, visar SvD:s granskning. Socialstyrelsens offentliga dokument är väldigt få, knapphändiga och svårhittade på hemsidor och i diarier. Ingen arbetsordning finns, inga protokoll från några sammanträden, ingen samlad dokumentation över handläggningen och ingen förklaring till varför arbetet inleddes när det inleddes. SvD kan inte heller hitta någon motivering till hur och varför de externa personerna i expertgruppen valts ut. I slutrapporten från 2008 handlar det om sex ”utomstående experter”, enligt ett annat dokument är de fem till antalet.

 

Av de fem experter som lämnat in skriftliga jävsdeklarationer sticker främst tre ut med klara industrikopplingar:

Joakim Dillner, virusprofessor i Malmö som i åratal profilerat sig som den flitigaste förespråkaren för HPV-vaccinering i debattartiklar, medieintervjuer och andra sammanhang. I sin jävsdeklaration anger han flera uppdrag för vaccinföretaget Merck (Gardasil) under minst tio års tid som betalda föreläsningar, konsultuppdrag och anslag till kollegor i hans forskningsgrupp.

Hustrun, läkaren Lena Dillner, sitter i styrelsen för en EU-lobbyorganisation för livmoderhalscancer som får pengar av vaccinföretag.

Leif Gothefors, professor och barnläkare från Umeå har länge varit den största förkämpen för vaccin i Sverige. Han anger att han i 25 år deltagit och lett vaccinprövningar för flera företag, samt fått arvoden för föreläsningar och andra insatser.

•Rose-Marie Carlsson, överläkare vid Smittskyddsinstitutet (SMI), uppger att hon deltar i ett SMI-projekt om kikhosta som finansieras av vaccinföretag och som betalar 25 procent av hennes lön för detta arbete.

 

 

HPV-vaccineringen: Experter hade starka band till vaccinföretag skriver SVD.
Tre av sex experter har tydliga kopplingar till vaccinindustrin. Trots det kan Socialstyrelsen inte redogöra för hur problemet med jäv hanterades när myndigheten tog ett av sina dyraste beslut någonsin: att införa vaccinering mot HPV-virus för 262 skattemiljoner om året skriver SVD.

Läs mer på SVD
 
**************************************************************************************************************************
 
– De amerikanska myndigheterna rapporterar över 23 000 biverkningar till följd av Gardasil, 118 av dem är dödsfall. Nu vaccinerar vi en hel generation tjejer med ett vaccin vi inte vet konsekvenserna av, säger hon.

Vi experimenterar med en hel generation
http://kurera.se/fore-detta-cancerforskare-om-vaccinet-gardasil-vi-experimenterar-med-en-hel-generation/

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0