Strålande magisk vecka

På söndag firar vi Because som fyller 20 år! Så det blir olika former av uppvaktning hela veckan =)
 
Idag fick hästarna laserbehandling. Speciellt Because som kan njuta av det mesta som har med värme att göra stormnjöt av strålarna på sina ben. Perfekt sysselsättning idag när han inte fått lapa solstrålar som han suktar efter.
 
På honom fick kotor och haser sig en genomlysning och han hängde med läppen och smackade frustade och gäspade. Efteråt var de pigga och for med full fräs ut i hagen igen ;o)
 
Vi har ett par bastanta trösklar som ska passeras vid in- och utgång och det är härligt och se hur smidigt och precist även Because lyfter benen över dem. Trollrik är ju en naturbegåvning när det gäller att placera fötter och kroppskontroll, vilket inte Because varit. Så kul att se iallafall. Ett varmblod med släpig, snubblig gång som skulle kunna skyllas på sin travbakgrund. Men jag vet inte det. Inte nu längre huvudsaken.
 
Because har alltid haft en stel vänster has t ex och påfrestningar på höger bakkota, eventuellt pga hasen som kanske troligen har lite pålagring i glidlederna. Det var värre förr faktiskt och det är alltså en veterinärs försiktiga utlåtande för flera år sen som jag använder här. Har aldrig tagit plåtar eller så.
 
Hade jag varit intresserad av att sprida sedlarna omkring mig hejvilt hade det kanske? varit intressant att utforska både det ena och det andra och plåta för att bekräfta och bevisa än det ena än det andra ;o). MEN kanske tur det för hästarna! så slipper hästarna bli riktiga försökskaniner. De är ju försökskaniner ändå så det räcker. Man prövar sig fram utan att veta helt enkelt. Och kan också ibland vara roligare med magkänsla, som ibland rent av kan få vissa bekräftelser.
 
För efter det har det ju hänt en hel del. Barfota tex. Och det har inte blivit sämre, utan rörligheten är mycket bättre. Dock vet man ju inte hur det ser ut i skelettet. Om pålagringar eller liknande kan bli mindre eller om det bara blivit "inte sämre" =) Eller om det är helt andra faktorer som också påverkar deras rörlighet, tex övning av kroppsmedvetenhet för att öka kroppskontrollen? Man får verkligen ha en open mind. Förr var det inte en tanke på att leka cavalletti eller naturliga hinder som diken och hyggen. Det gick inte att träna upp på det viset genom att nöta, det blev bara sämre. Det släppte dock och nu har det avverkats många hyggen, hahahaha (kunde inte låta bli....;o)
 
För Trollriks del testade vi bl.a. en framkota och hovled mot kronranden, där också en hästterapeut en gång kände igenom och kunde, enligt honom, konstatera lite sk ringkota, också pålagringsaktigt under kotleden/hovleden. Man kan känna som en liten extra förhårdnad ovanför kronranden. Har väl försökt hålla koll på det där, men man blir ju ändå hemmablind och svårt att känna skillnad när man ser och känner dem hela tiden. Är heller ingen van kännare av sånt. Men sägs att det är inte alltför ovanligt att det blir lite pålagringar på diverse hovställen på kallblod. Kanske mer förr än nuförtiden. Men Trollrik härrör ju till lite mer förr i tiden.
 
Nu när jag fick lite hjälp att känna med "nya händer" så kunde laserkvinnan inte känna nåt sånt, iallafall inte på utsidan, och reaktionen på lasern blev väl inte heller så tydlig på den framhoven. Kanske också för att det var det första vi testade så Trollrik hade inte slappnat av helt. Han är mer skeptisk mot apparatmojänger än vad Because är ;o)
Han somnar inte precis. Det hade han inte gjort när vi fortsatte heller, men när vi tog hans nästa "akilleshäl" höger bakknä, då kunde han inte låta bli att reagera ändå, så där fanns lite fästen som först måste trampas lite när han började känna av ställena, och sen kom tugg tugg iallafall och lugn och stilla =)
 
Och Muffis då ? Hon stod utanför och väntade nyfiket, tog emot grabbarna med öppna famnen när de stegade ut med raska kliv. Sen blev det en bunt på tre stycken som trängdes i full fart på den smala stigen uppför hagen. Ibland har jag hjärtat lite i halsgropen att hon ska klämmas däremellan nånstans, men de verkar lösa det. Trollrik var först, sen Muffis och sist Because med sina långa kliv så tänkte det kunde vara lätt att han råkar kliva henne på hälarna så att hon blir sinkad.. men han sansar sig fort och håller sig tydligen på behörigt avstånd även om det inte riktigt ser ut så från lite håll.
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0