Bra program om sockret, speciellt kolesterol. Att socker kan leda till diabetes är det väl ingen längre som motstrider.

I programmet presenteras 2 testpersoner som under 21 dgr ska lägga om kosten och se vad som händer på bara 3 veckor utan socker. Den ena är Ditte som bara dricker coca-cola, 3 liter om dan. (dessutom får hennes barn samma sak, coca-cola till frukost! :-O)
Hennes problem är de vanliga överviktsproblemen, i riskzonen för diabetes osv. Hon ligger i högrisk för alla de sjukdomar som hennes mamma redan har. Efter 3 veckor så är hon redan "normal".
 
Mannen som visas har höga kolesterolvärden, 4,7, och äter medicin för detta. Här slår man alltså ytterligare ett slag för att socker är boven även när det gäller kolesterol, alltså inte fett. På bara 3 veckor hade värdet sjunkit till 2,9, vilket innebar att han kunde sluta med medicin och dessutom gjorde det inget ens om värdet steg något, så han hade lite marginal.
 
"Insatserna mot socker jämförs med arbetet mot rökning, där rökarna på plats efter plats motats ut ur den offentliga rummet.

- Men tobaksfrågan är mycket enklare än matfrågan. Vi vill att tobaksföretagen går i konkurs och helst beskatta dem så att ingen har råd att köpa cigaretter. Med livsmedelföretagen handlar det om att äta nyttigare och äta mindre, säger Marion Nestle som är professor vid New York University och en av de aggressivaste förespråkarna för tuffare tag mot livsmedelsindustrin."

Sändningtider:
SVT2 Torsdag 11 apr 2013 kl 20.00
SVT2 Lördag 13 apr 2013 kl 16.45
 
 
 
http://www.svt.se/dokument-inifran/ska-vi-forbjuda-sockret

Hela program

Ska vi förbjuda sockret?

Avsnitt: 1 av 1

Sändes: tor 11 apr SVT2

Längd: 58 min


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0