Potatis, blev morgonens samtalsämne

Den potatis vi köper i affären är vanligen besprutad ett tiotal gånger.
 
"Potatis sprutas i förebyggande syfte, i genomsnitt besprutas svensk potatis 7,5 gånger men i vissa odlingar kan det bli upp till 12 gånger under en växtsäsong."
 
"Potatis är en gröda som kan odlas helt utan bekämpningsmedel och trots detta är varje konventionellt odlad potatis besprutad ca. 12 ggr."
 
"konventionell potatis är den mest besprutade jordbruksgrödan"
"Potatis är vid sidan om jordgubbar en av de värst besprutade livsmedlen."
 
"speciellt i mellan- och sydsverige kan det bli upp till 10–12 besprutningar"
 
”Den livsmedelsindustri som tillverkar den processade och onyttiga maten har starka finansiella krafter bakom sig som marknadsför deras produkter som nyttiga och hälsosamma. Livsmedelsindustrin drivs primärt av ekonomiska intressen vilket innebär att näringsinnehåll och kvalitet ofta får stå tillbaka till förmån för att en vara säljer bra och har hög vinstmarginal. Även våra myndigheter bidrar ofta till att försvåra för oss att göra hälsosamma kostval. Livsmedelsverket ger oss nämligen kostråd som ofta har visat sig vara dåligt underbyggda. Dessutom har deras så kallade experter ibland haft intressen inte bara inom Livsmedelsverket utan även inom livsmedelsindustrin, vilket gör att råden varken kan betraktas som objektiva eller trovärdiga. (För att läsa mer om hur våra kostråd tillkommit vill jag rekommendera böckerna Ideologin och pengarna bakom kostråden av Lars-Erik Litsfeldt och Per Wikholm, samt Matrevolutionen av Andreas Een feldt, som båda visar denna anmärkningsvärda koppling mellan de olika intressenterna.)”
(GUNNILA BLOMBERG i boken ”Vad vi ska äta! Och varför!”)
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0