Morgonritual - gemensamt språk och olikheter

Jag glömmer kameran varje morgon, men det är ett underhållande skådespel vid morgonutsläppet.

Mufflan och hästarna har mycket gemensamt, flockdjur och gräsätare/gnagare, och flyktdjur som de är. De talar mycket samma språk och förstår varandra, det syns tydligt att de är en flock och har sitt samspel.

Trollrik ser Mufflan som jämngod med Because när det gäller sällskap. Det märks när vi rider, så beter han sig som när han har Because som sällskap, fast det är mufflan. I hagen märks det att när jag tar in Because så behöver inte Trollrik följa efter. Han har ju sällskap av mufflan i hagen så de kan vara kvar ute själva om de har lust. Ofta vankas ju godsaker så när nån går in blir det dock sprutt på de båda andra också som inte vill missa nåt ;o) Så det känns som om det vore en flock med tre hästar.

Men så finns det också skillnader, och eftersom det är Mufflisa som är "ensam" så verkar det vara mest hon som blir fundersam. Hästarna reagerar ju inte med att stå och titta på henne att hon beter sig konstigt, de har ju sin lunk och varandra. Det är mest Mufflisa som ibland står och funderar, himmel vad konstigt de där stora gnagarna beter sig.

Det som bl.a. skiljer henne från dem är att hon ofta ligger och idisslar och så vill hon hälsa på sitt språk, genom att "gnugga skallen", stångas, så hon möter dem ofta med att böja på nacken och krumma och ibland stå på bakbenen, och ibland till sin lycka börjar de nosa och "läppa" på henne så hon får använda sin bockningsreflex, men ... sen blir det inget mer. De vill ju bara göra som hästarna gör att de liksom snuddar vid varandra ibland, som ingår i deras sätt att kommunicera. 
"Lilla gumman" säger de och fortsätter snusa på backen efter annat. ;o)
Så står hon och stirrar, ska det inte bli nåt mer?
Suck.
När hon får lite mer närkontakt med dem som hon gärna vill ha, blir hon så till sig att hon sitter och kissar samtidigt. Hennes svansföring skulle man lätt kunna skriva spaltmeter av påhittade "citat" till, den kan peka åt alla håll och snurra på olika sätt. Fort går det också.

Morgonritualen består f.n. av att hästarna vill rulla när de kommer ut i den snö som finns kvar (som inte är is). Än så länge finns ställen med mjuk tösnö kvar som är dunder att rulla sig i. Det här är viktigt för Because. Det vet Trollrik och han väntar i utkanten på sin tur, han vet att det blir hans tur och innan dess håller man sig på bekvämt avstånd, för Because vill inte ha för närgånga åskådare när han gör morgontoalett. Han tar tid på sig också och trampar runt och måttar in.

Efteråt flyttar han på sig och det är fritt fram till samma fläck för Trollrik. Som också tar sig två dopp, en på varsin sida. Because vill helst rulla runt men det är ju inte alltid lutningen på marken tillåter det. Trollrik rullar aldrig runt, han har en manke i vägen =)

Och mufflan då? Jag har kommit på att jag har väl aldrig sett ett får eller en get rulla sig? De ligger och idisslar som sagt, men rullar gör de nog inte? Hon kliar sig på träd coh stockar över hela kroppen har jag sett.

För Mufflan tycker att hästarna beter sig mycket konstigt, och hon står nära och ska spana in vad som händer med de stora djuren. Är de inte riktigt friska, stönar gör de också. Som sagt jag skulle haft kameran när muffis står och nästan ska nosa på Because haser medan han trampar runt. Och blir IRRITERAD. Vad gör hon där, har hon inte fattat. Så han piper och snurrar runt på bakbenen ännu mer och hoppar baklänges med bakbenen under sig.

Får han inte vara i fred så får han ingen ro att lägga sig, så den gången blev det ingen rullning. Sen har de vant sig vid varandra och Because kan lägga sig och Muffis står nån meter ifrån, dock inte på lika respektfullt avstånd som Trollrik som väntar i hörnet ;o) och hon glor dock lika mycket där han vältrar sig. Och sen Trollrik likadant. Jag tror hon försöker förstå, åtminstone har hon nog insett att det är ingen fara och färde med dem och ingen anledning till oro.

Inatt har Mufflisa mått gott och varit inne med hästarna (ända tills jag kom först vid 8 tiden), parkerat bredvid Because som har öppen boxdörr. För där fick jag sopa ihop en spade muffligt kack.



Kommentarer
Postat av: Anita

Tack för härligt kåseri Ingela! Underbart att få uppleva ser jag.

2012-03-12 @ 20:50:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0