Kollektivt ansvar eller flockmentalitet

Kollektivt ansvar eller flockmentalitet?
Annika Andelin
Solidariteten hyllas. Det är starkt att sätta sina barns hälsa på spel uppenbarligen. Plötsligt är de som låtit vaccinera sig själva och sina barn hjältar. Är definitionen på hjälte att låta sig skrämmas till en handling som kan skada, eller är det att göra som man blir tillsagd för att man inte vill lyssna på de röster som hävdar att vaccinet kan skada för livet? Är det hjältemodigt att låta bli att ta reda på fakta för att slippa tänka själv?

Björn Olsen säger vidare:

"Kopplingen mellan svininfluensavaccin och narkolepsi har gjort att vaccinet hamnat i vanrykte. Med det kunskapsläge vi hade 2009 var massvaccination nödvändig och viktig. Syftet var att förhindra effekterna av det otänkbara. Vaccinationstäckningen måste vara så hög att vår flockimmunitet stoppar spridningen och minskar riskerna för enskilda och befolkningen. Det är ett kollektivt ansvar att vi vaccinerar oss. Även om vi inte kan stoppa den första pandemivågen kan vi begränsa skadorna av senare vågor."


Informationen jag kan utläsa från dessa påståenden är som följer:

- Det är tråkigt att svininfluensavaccinet fått dåligt rykte oavsett den skada det gjort.
- Man behöver inte veta tillräckligt mycket om de skador som vaccinet kan orsaka för att kunna hävda att det skall tas av alla och envar.
- Syftet var att förhindra något man inte begrep sig på.
- Ju mindre kunskap desto fler ska vaccineras.
- Vaccinerar man sig inte bär man ansvar för om någon dör av influensa.
- Även om vaccinationen inte gör nytta kan den möjligen göra nytta senare.


Så vad är då ansvar?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0