Analys,

Vad man saknar är helhetssynen på vad hälsa och sjukdom är för något. Man har grävt sig ner i detaljer, i hopp om att detaljen skall förklara det hela, medan det alltid i sista hand är det hela som förklarar detaljen! Den metod man engagerat sig i och bundit sig till, är den analytiska.

Ordet analys kommer från det grekiska ana, ’upp’ och lyein, ’lösa’, samt anger sålunda att man med tillhjälp av denna metod söker att ’lösa upp’ en sak i dess beståndsdelar och sålunda finna ut, hur den är sammansatt eller gjord, d. v. s. man söker här att genom studiet av en sjukdoms alla kännetecken och detaljer komma åt dess orsaker. Man kallar denna metod även för laboratoriemetoden, emedan man tror sig genom en kemisk och instrumental undersökning av de sjuka cellerna och organen kunna komma sjukdomsorsakerna på spåren.

I motsats till denna metod står den syntetiska, som genom att utgå från en helhetssyn (synthesis = sammanfattning) söker förstå och förklara de enskilda företeelserna (detaljerna). Denna metod har den medicinska forskningen nästan helt och hållet tappat bort, varför den ej mer kan se ”skogen för träden” och råkat in i ett hopplöst kaos av sjukdomar, vilka den varken kan bota eller förekomma – annars skulle läkarna själva ej vara lika sjuka som sina patienter.”

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0