Snabba lösningar

”När man lider, kan man frestas att vilja bli bra på en gång. Därför provar man hypnos (motsatsen till medvetenhet) för att bota rökning, alkoholism eller fysiska sjukdomar. Vi har kommit att acceptera lindring som detsamma som bot, fast det är tydligt att det inte är det. Vi söker det magiska – det eller det pillret, den eller den kuren, den eller den vitaminen, det seminariet eller den veckoslutsretreaten, den föreläsningen eller konfrontationsgruppen, den massagen eller de ångorna – för en omedelbar förändring. Vi tar litium som en patientlösning på vår depression utan att vi ens frågar oss själva ”Varför är jag deprimerad?” Eftersom svaret ligger så långt borta, föredrar de flesta människor att inte ens ställa frågan. Ur en grundläggande hopplöshet kommer ett evigt hopp, som tvingar oss att hitta någonting att förlägga vår tro till, om det så är en makrobiotisk diet eller en guru.

Visst är det ett stort hopp mellan en far, som flyttar hemifrån, när ett barn är två och en artrit, som uppträder trettio år senare hos samma person. Gapet mellan kedjerökning vid fyrtio och upplevelsen efter att upprepade gånger ha blivit inlåst på sitt rum vid fyra års ålder är så stort, att det väcker löje, om man blott antyder, att det kan finnas ett samband.

Som tur är, är det inte experternas sak att göra kopplingen; det kommer patienterna att göra, om förutsättningarna finns. När tillräckligt många patienter med samma eller liknande sjukdomar återupplever specifika traumata och tillfrisknar från den sjukdomen, blir kopplingen mellan det förflutna och de aktuella symptomen uppenbar.”

ARTHUR JANOV i boken ”Det nya primalskriket”

OBS! – Arthur Janov använder begreppet ”neuros” (eller neurotiker) som något vanligt förekommande = att omedvetet leva i en illusion p g a bortträngning


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0