Förlåt

”När du kan tala om dina mörkaste hemligheter och misstag med en annan människa som lyssnar utan att komma med fördömanden, är det som att tända ett ljus i mörkret. Ett starkt socialt band av närhet förenar oss med den som lyssnar.

Lika viktigt är att de delar som skilts ut därför att de verkade vara de mest smärtsamma och de som minst förtjänade kärlek, återförenas med helheten. Kort sagt blir du mer förtrogen med de djupaste delarna av dig själv.

När någon annan kan hysa medkänsla och förlåta och acceptera de mörka delar av oss själva som verkar så omöjliga att älska, blir det lättare för oss att acceptera dessa delar inom oss. När vi kan göra det, minskar risken för att vi ska projicera vårt mörker på andra och hata dem. Om vi exempelvis inte erkänner vår vrede, blir vi mer våldsbenägna. Om vi i stället har större medkänsla med våra egna svagheter och småfel, blir det lättare för oss att känna större empati och vara mer förlåtande när det gäller den okunnighet och det mörker som vi uppfattar hos andra. Den upplevelsen har läkekraft både för den som ber om förlåtelse och för den andra parten som erbjuder den.”

(DEAN ORNISH i boken ”Kärlekens läkande kraft”)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0