Att uppfatta den egna personligheten som åtråvärd, vacker och fullvärdig

Det nya paradigmet - Vårt naturliga tillstånd

http://www.sourze.se/Det_nya_paradigmet_V%c3%a5rt_naturliga_tillst%c3%a5nd_10749706.asp

"Professor Pinker säger att mellan tre och fyra procent av USA:s manliga befolkning är psykopater. De har en genetisk förändring som gör att de saknar den mest grundläggande mänskliga förmågan: empatin".

För att kunna omskapa ett tillstånd som inte är bra måste man först och främst tillstå att det finns ett problem. Inom psykologin finns ett fenomen som Freud kallade för bortträngning. Detta innebär att en person som insett ett obehagligt faktum som vederbörande inte orkar hantera väljer att förtränga eller "glömma" det. Vinsten blir att individen inte medvetet behöver konfrontera det oerhörda obehag eller den ångest upplevelsen framkallar. Baksidan är att personen utvecklar någon form av neuros på grund av den inre spänning och kraft som går åt att hålla det obehagliga fördolt. För att lösa upp de känslomässiga knutarna så behöver man medvetandegöra och bearbeta de jobbiga och traumatiska känslorna.

----

Människan är en flockvarelse och rädslan för att stötas ut ur gruppgemenskapen gör att de allra flesta fogar sig. Vi är inte skapta för att leva i ensamhet eller alienerade från andra människor utan behöver ett socialt sammanhang där vi kan interagera med och spegla oss i varandra. Därför krävs det vanligen en rejäl självkänsla och inre styrka för att våga utmana de rådande dogmerna inom gruppen, samhället och världen.

-------

Berg menar att människan i grunden är god. Hans observationer av San-folket visar att de är både empatiska och hjälpsamma. Han berättar också om att när antropologen Marjorie Shostak undersökte självbilden hos San-kvinnor i alla åldrar fann hon att de såg sig som naturligt åtråvärda och vackra och att de uppfattade den egna personligheten som bra och fullvärdig."Så ser förmodligen vårt naturliga tillstånd ut", menar Berg.

Om detta är vårt naturliga urtillstånd, vilket jag tror att det är, då är det kanske på tiden att vi försöker återerövra detta tillstånd.

Kommentarer
Postat av: O L I V I A - http://ooliivias.blogg.se

Hoppas du får en fin onsdag! :)

2011-05-04 @ 09:34:28
URL: http://ooliivias.blogg.se/
Postat av: O L I V I A - http://ooliivias.blogg.se

sv: härligt! :)

2011-05-04 @ 12:38:35
URL: http://ooliivias.blogg.se/
Postat av: Alma

Jag måste säga att jag till 100% gillar din sida. Tyvärr verkar jag inte kunna prenumerera på din sida via BlogLovin' och jag undrar vad jag gör för fel. Är det någon annan som också har problem med att prenumerera på den här bloggen?

2011-05-07 @ 23:16:57
URL: http://smsalåna.nu

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0