vi behövs som generalister

Buckminister Fuller vill undvika att fastna i traditionellt och sektoriellt tänkande och sa till exempel att: "Hade naturen behövt människan som specialist så hade vi fötts med ett cyklopöga och ett mikroskop framför det". Han menade istället att det var precis tvärtom, vi behövs som generalister. I boken Operation Manual for Spaceship Earth" från 1963 framlade han en för tiden relativt ovanlig insikt: nämligen att jordens resurser inte är outtömliga och att vi måste lära oss att hushålla med dem. Han var en pionjär inom miljötänkande som menade att teknik i symbiotisk kombination med naturen var lösningen för mänskligheten.

Många av Fullers skapelser mötte som sagt starkt motstånd från företag och han skulle komma att driva flera rättsliga processer i årtionden. Fuller hävdade att alla på jorden skulle kunna leva ett liv med hög standard, bara makthavarna såg till att utnyttja den teknik som finns till förfogande. Han kom att skriva 30 böcker och i vissa av dem levererade han tark kritik mot de styrande i världen. I boken Critical Path" från -83 skrev han:

"Världens maktstrukturer har alltid härskat genom att söndra och de har alltid vidhållit söndring för att hålla det erövrade. Som en följd av detta så har maktstrukturen så splittrat mänskligheten, inte bara i speciella funktionskategorier, utan också i religiösa, språk och färgkategorier, att enskilda människor nu är hjälplöst oartikulerade inför nuvarande kris."


En modern Da Vinci

http://www.sourze.se/Buckminister_Fuller_en_modern_Da_Vinci_10742829.asp

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0