Ironiskt nog är det mycket tack vare "arbetarpartiet" Socialdemokraterna som adeln har kunnat bibehålla sin särställning i Sverige.

http://www.sourze.se/De_stora_mark%C3%A4garna_i_Sverige_10763015.asp

De stora markägarna i Sverige

I min förra artikel redovisade jag den absurda snedfördelning av mark som råder i världen, där en liten elit och några mer eller mindre feodala stater äger det mesta av jordens mark samtidigt som 85 procent av världens befolkning inte äger någon alls. I den här artikeln ska vi titta lite närmare på markägandet i Sverige.

---

Historikerna har till
och från försökt inbilla oss att den svenska adeln varit rätt svag och haft lite att säga till om men sanningen är att den varit väldigt framgångsrik.

---

Den svenska adeln utgör alltså 2,5 promille av vår befolkning men äger tillsammans flera hundratusen hektar. Dessutom har de rika godsägarna i Sverige har blivit ännu rikare tack vare Europas mest godsvänliga politik och avskaffandet av såväl förmögenhetsskatt som arvsskatt. De får miljoner i EU-stöd och slipper förmögenhetskatt. Ironiskt nog är det mycket tack vare "arbetarpartiet" Socialdemokraterna som adeln har kunnat bibehålla sin särställning i Sverige.

Socialdemokratin har historiskt sett varit mycket gynnsam mot godsägare. När andra europeiska lantaristokratier i början av 1900-talet utsattes för reformer och regeringar fördelade jord från adel till självägande bönder, lät socialdemokratin våra adelsmän vara i fred.



I studien framgår även att det har varit en medveten strategi av Jordägarförbundet att synas så lite som möjligt i medier. Någon offentlig historiebeskrivning finns inte att tillgå och i pressarkiven hittar man inte mycket. I sina mediekampanjer samarbetar förbundet även med LRF som har liknande intressen och därför kan bistå med lämpliga "små eller mellanstora bönder som appelerar till genomsnittssvenskens idé om hur en bonde ska se ut, vanliga personer som kör traktor på 150 hektar och bor i rött trähus", avslöjar en tidigare utredare inom jordbrukspolitik.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0