Uppstånden på tredje dagen, del 4 b

"Förebilden till evangeliernas tro att Jesus uppstod på den tredje dagen fanns sedan tidigare i den egyptiska tron på guden Osiris. Innan kristendomen gjorde entré på scenen fanns i Egypten en föreställning om Osiris såsom en gud som led och dog för mänskligheten, för att sedan återuppstå på den tredje dagen.[7]

Bland andra gudar, som ansågs ha återuppstått från de döda, kan nämnas Dionysos, Asklepios, Apollonios från Tyana, Herakles, Tammuz från Babylonien, Adonis från Fenicien och Attis från Frygien (på den tredje dagen).

Eftersom ett antal beskrivningar från tiden för kristendomens uppkomst finns bevarade och de arkeologiska fynden tyder på att dessa trosföreställningar förekommit långt tidigare, är det rimligt anta att den bild evangelisterna tecknar av Jesus till stora delar är en modifierad kopia av en mycket gammal föreställning."

 

 

Har aldrig varit intresserad av fenomenet religon, men lite spännande är det nu, när man kan sätta sig in i lite mer. När det bara är "sagor" var det inte speciellt intressant. Obs att jag menar inte religion = andlighet , utan som ett samlingsnamn för något man vill hänge sig åt, kultur, historia som innebär olika saker, sen finns det ju också olika riktningar inom det.

Precis som andra vill hänge sig åt forskning så kan man inom vetenskapen vara intresserad av olika linjer inom den och vilja forska kring vissa ämnen hellre än andra.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0