Naturligt sköldkörtelhormon och Levaxin

Det finns alternativ.

Här kommer lite allmän info om medicin. Följer upp förra inlägget när jag är inne på detta ämne.

Relevant mest för de som själva har symptom eller använder medicin för sköldkörteln. I övrigt är det intressant hur Läkemedelsföretag än en gång går in och driver på utvecklingen till sin favör?

 

http://hypo2.info/behandling/naturligt-skoeldkoertelhormon

 

"Sköldkörtelföreningen Stockholm menar att anledningen till att "man frångått behandling med svinthyreoidea beror på att inget läkemedelsbolag har valt att sponsra ett preparat som inte senare går att patentera (naturlig substans), och en massiv marknadsföring vid införandet av Levaxin på 60-70-talet."

 

Jag vet t ex att många får testa sin sköldkörtel när de mår dåligt och ofta visar blodproverna inget fel. Det finns också många varianter på avvikelser i funktionen.

 

"Det verkar som att de som lider av en hypometabolism som inte går att avläsa i blodprov (även kallad hypotyreos typ 2) i högre grad än dem som lider av hypotyreos (typ 1) behöver hela spektrat av hormoner som en sköldkörtel tillverkar, dvs T4, T3, T2 och T1 samt calcitonin. Det syntetiskt tillverkade preparatet Levaxin innehåller enbart T4, som sedan ska konverteras till T3 som är det aktiva hormonet. Detta verkar inte fungera tillfredsställande hos alla med resultatet att de inte blir helt, eller inte alls, återställda på enbart Levaxin."

 

"Dr Alan R Gabys erfarenhet är att de flesta patienter som får prova både syntetiskt T4/Levaxin, och NDT finner dem lika effektiva. Utav dem som känner skillnad på preparaten är det uppskattningsvis fem gånger fler, eller mer, som väljer NDT framför Levaxin. I många fall är fördelarna med NDT för dessa patienter uttalade.

Licenspreparat
NDT, då med namnet Thyranon, var standarpreparat i Sverige fram till 70-talet då det syntetiska levotyroxin (Levaxin) tog över marknaden. NDT är idag licenspreparat, vilket innebär att läkare måste skriva en ansökan till Läkemedelsverket för att få receptet beviljat. Och även då hypotyreos är en kroniskt sjukdom måste läkaren varje år ansöka på nytt för varje patient. För att Läkemedelsverket ska bevilja ansökan vill de att patienten ska ha gått på Levaxin i minst ett år. De faktum att det kan vara svårt att få NDT beviljat, samt att studier visar att det med NDT kan vara svårare att medicinera sig till "friska" värden på TSH, T4 och T3 i blod, är orsaker till att inte många läkare i dag vill skriva ut NDT."

"Vad som är viktigt att veta är att blodvärden och patienters symtom inte alltid korrelerar. Det finns exempelvis studier som visar att dem med ett mycket förhöjt TSH inte alltid har mer symtom än dem som enbart har litet förhöjt TSH. För att bedöma om ett läkemedel är bra eller inte bör man inte enbart gå på hur pass "friska" blodvärdena blir, utan fokusera på hur patienten mår. Ändå görs detta misstag om och om igen. Läs ett exempel här."

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0