Motsatsen till lek är inte arbete, det är depression

Idag fortsätter jag att leka med ord och namn, det passar bra, för jag har namnsdag, hihi ;o)

De avslutande tre begreppen

(http://becausetrollrik.blogg.se/2010/november/framtiden-tillhor-de-som-ar-kreativa-och-empa.html)



Empati
: Empati är känslomässigt och handlar om att sätta dig själv i en annan människas situation. Det handlar om en förståelse av vikten av andras icke-verbala signaler och vara medveten om sina egna. Bra designers kan t.ex. tänka dem själva som kunden. Det är en talang, och inte en kunskap som kan läras ut, men alla kan bli bättre. Vi kan säkert alla tänka oss en genial tekniker som inte kan förklara saker, och kanske t.o.m. blir irriterad när någon verkar vara så dum och inte förstår vad som är så uppenbart för honom själv. Empati kan hjälpa t.ex. en föreläsare att förstå om hennes publik ”fattar det” eller inte, och då anpassa sitt föredrag efter detta.

Lek: Det är lika viktigt att leka som det är att vara seriös. Motsatsen till lek är inte arbete, det är depression. Att leka innebär att handla, och vara delaktig. Med lekfullhet, som inte ska förväxlas med t.ex. clowneri eller skämtsamhet, kan man komma långt. Skratt är en icke-verbal kommunikation som uttrycker empati och som är mer smittsam än gäspningar. Många gånger tycks det vara allmän sanning att seriösa människor är mer ansvarsfulla och därmed bättre på att arbeta, men det stämmer inte. Lekfulla människor är mer kreativa och mer produktiva.

Mening: Vi alla lever för självuttryck och en möjlighet att dela med oss vad vi tycker är viktigt. Vi vill dela med oss av våra erfarenheter – våra berättelser. Få saker är mer belönande än att komma i kontakt med någon, och få berätta något nytt. Det är därför enormt viktigt att vi både kan skapa en mening med det vi gör, och också våga söka efter vår individuella mening i form av vårt självuttryck. Vi behöver söka vårt mod att se vad just vi kan göra så otroligt bra. Trycker vi ständigt ner lusten att visa vårt självuttryck, så finns risken att den lusten blir allt svårare att hitta ju längre tid som gått.


Repris:
Sammanfattningsvis innebär detta naturligtvis inte att det är kört för vänster-styrda människor, tvärtom! Det kan kanske i många fall vara enklare för en vänster-styrd person att utveckla sin högerhjärna, än tvärtom. En vänster-styrd person kan t.ex. utveckla sin kreativitet genom att börja måla eller skriva dikter, medan en höger-styrd person kan få det svårt med att t.ex. läsa matematik igen. Det viktiga kanske inte är vilken hjärnhalva som styr dig, utan hur öppen du är inför att lära dig nya saker!
Fil dr Sophia Lövgren
www.visionarylife.se
www.solrosen.de
www.holism.se

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0