Beröring? I stormens öga ;o)


Foto: Frida Bennerman
http://www.fridabennerman.se/



Tar upp tråden kring horsemanship och Lisbeth Jonsson föreläsning i Göteborg

Det här är väldigt grundläggande, gissar jag =) Men jag tänkte jag måste börja i nån ände för att komma fram till hur mina egna tankar filosoferats fram ;o)

Ska börja försöka återge enkelt hur det lät 1 okt.

(Förresten, en punkt i föreläsningen var också att man ska inte säga försöka, utan "Jag gör mitt bästa" =) Att säga att man ska försöka/pröva innebär automatiskt att det finns en möjlighet att misslyckas. Precis som man inte ska säga att något är svårt ;o) utan isåfall "mindre lätt". =)

* Alla sinnen krävs för att lära sig nåt, men bara ett sinne behövs för att utlösa något (en reaktion)

Syn                         Alla är dominanta i nåt sinne,
Hörsel                     vanligast syn, men hörsel är ju också vanligt
Känsel                     Känselhästar gör inget som inte KÄNNS bra. Kan t ex vara kallblod.

(Lukt)
(Smak)

* För att förändra ett beteende startar man med en förvirring som leder till klarhet
T ex gå in och ur comfortzonen tills hästen inte längre reagerar med obehag. Ex, att lägga på en sadel. Gå in och ut ur stallet medan hästen står i boxen (om den inte gillar att stå själv?)

Lära in ett nytt beteende.
Mat arg i boxen. Ge inte mat i det tillståndet.
Ge den dominanta hästen först.

En orolig häst ska man inte gå in och "trösta" försöka lugna, det kan gärna förstärka beteendet istället.
Det här var intressant; vi pratade om att man lägger handen på axeln på en ledsen människa, vad händer då, man sätter kvar den här känslan i muskelminnet. Beröringen sätter "det" i kroppen. Med beröringen kan man stänga ner mentalt, men man byter egentligen inte tillstånd.
Ska man krama/beröra ska man hålla i tills den har skiftat tillstånd. Men bara en beröring, klapp på axeln, kort gör inte saken bättre på ett undermedvetet plan, i muskelminnet och på cellnivå.

Hur gör hästarna? Om en häst är stressad och en annan inte är det, så går de andra inte in med beröring. Utan bara är lugna.

Det här är iallafall Trollrik ett typiskt exempel på. När de andra hästarna i hagen av nån anledning fått spunk och rusar runt och står på bakbenen, så ställer han sig blixtstilla i mitten, i stormens öga ;o) Min tolkning av det har varit att han mest av självbevarelsedrift ställer sig still för att inte råka komma i vägen för de andras okontrollerade rörelser? Och på ett "säkert ställe", dvs i mitten för att inte bli fast i ett hörn. Men han kanske gör nåt helt annat .......???  ;o)


Kommentarer
Postat av: Elisabeth

Underbar bild!

2010-11-18 @ 16:56:47
URL: http://eharstrom.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0