MATSMÄLTNINGSLEUKOCYTOSEN

Det här var intressant, börja alltid varje måltid med en färsk frukt, sallad, eller grönsak kanske? Lura magen?? ;o)


”Råkostens verkningar förstärks om man äter den i början på måltiden och detta beror på ett märkligt fenomen: matsmältningsleukocytosen. Man har observerat att vita blodkroppar strömmar till tarmväggarna så snart man sväljer den första biten av ett kokt eller på annat sätt behandlat födoämne. Detta fenomen varar en timme eller mera. Denna tillströmning av vita blodkroppar är ett uppmobiliserat försvar mot det man ätit. Man känner till att de vita blodkropparnas uppgift är att bekämpa infektioner. Denna process betraktas som normal. Vad som är förvånande är att den inte sätts igång när man äter rå, obehandlad föda – det verkar som om just sådan föda gör de vita blodkropparnas närvaro överflödig. Detta fenomen – i förbindelse med andra kemiska processer – fick doktor Bircher-Benner att rekommendera att man börjar måltiden med råkost. Därigenom sparar man på de mycket viktiga vita blodkropparna.”

(Ruth Kunz-Bircher i boken ”Bircher-Benners hälsoguide”)

Så här kommeneterar Rubens Hälsa

http://www.rubenshalsa.se/

Att flera gånger dagligen utlösa matsmältningsleukocytosen (leukocytosis digestiva) tär oerhört på kroppens energireserver och framförallt på immunförsvaret. Kroppens visdom talar tydligt om för oss vad den anser vara naturlig föda eller inte, något som tyvärr allehanda dietister och ”näringskunniga” sällan har någon djupare kunskap och kännedom om. Min erfarenhet är att kroppen själv har den bästa förmågan av alla att förstå och veta vad den behöver. Den visar tydligt att den anser sig vara ”invaderad” av skadligt material eller föda genom att utlösa matsmältningsleukocytosen. Och tvärtom visar den lika tydligt, genom att inte utlösa matsmältningsleukocytosen, vad den uppskattar att få som föda. Därför är det väldigt viktigt att följa och respektera denna naturliga försvarsmekanism så långt det är möjligt i vårt kosthåll för att uppnå optimal hälsa.


Så det är minst lika viktigt att lära sig hur man ska äta födan som vad man bör äta eller inte, för att inte tära på kroppens naturliga försvarsmekanism. Att lära sig tugga födan grundligt och noggrant, inte dricka till maten, undvika vissa matkombinationer, lära sig avslappning och att börja sina måltider med råa vegetabilier är, var och en av dem, mycket viktiga beteenden att lära sig praktisera för att spara på kroppens krafter, energireserver och immunförsvar.


”Den kände tyske cellforskaren, docenten dr. Rusch har påvisat, att det vid förtäring av eldbehandlade födoämnen uppstår en matsmältningsleukocytos i tarmkanalen, som i längden har mycket menliga följder för vår hälsa. I vår matsmältningsmekanism har inbyggts en signalanläggning. Redan då födan kommer in i vår mun, utsändas alarmsignaler till tarmkanalen. Om de näringsmedel vi inta äro eldbehandlade eller på något sätt denaturerade, så att de redan sönderfallit i mikrodelar, då kan en i tarmväggarna självständigt arbetande filtermekanism icke mer skydda organismen mot en invasion av artfrämmande ämnen genom tarmarnas slemhinnor. För att hindra dessa ämnen att tränga in i blod och vävnader utsänds då en alarmsignal till blodets skyddstrupper, de vita blodkropparna. Dessa blodkroppar, leukocyterna, ha en förmåga att i sig uppta och oskadliggöra främmande mikroorganismer. Vid alarmsignalen fyllas nu tarmarnas slemhinnor med leukocyter. En sådan upprepad skyddsberedskap försvagar och desorganiserar dock kroppens funktioner och dess motståndskraft minskar. Intar man råkost, uppträder ingen matsmältningsleukocytos, ej heller, om man börjar måltiden med levande växtföda och senare i små mängder intar kokt föda. Dock måste alltid råkosten dominera matsedeln. Ovan anförda fakta visa tydligt, att vår matsmältningsapparat har byggts upp för att smälta en levande växtföda. Därom vittnar även tarmens naturliga bakterieflora. Ett friskt barns tarmkanal är befolkad av cellulosanedbrytande bakterier. Först då barnet får kött, fisk eller ägg, förvandlas tarmfloran och förruttnelsebakterierna få överhand. Därmed börjar den civiliserade människans alltmer fortskridande förgiftning och hennes organiska förfall, som tar sig uttryck i ett otal sjukdomar.” (Ebba Waerland i boken ”Naturläkekonstens bok”)

Jag vill starkt råda alla att verkligen börja varje måltid med något rått och levande födoämne (och därmed enzymrikt) för att avlasta kroppens egen enzymproduktion, minska eller undvika matsmältningsleukocytosen och hjälpa matsmältningsorganen. Det är bättre att äta något rått och levande först i varje måltid, även om det är en mindre mängd, än att äta en stor måltid bestående av enbart råkost dagligen samtidigt som alla andra måltider är tillagade och uppvärmda. Ät salladen först eller drick (läs tugga) ett glas med en Grön drink eller någon råsaft före måltiden så ofta du kan.


(RUBEN ANDERSSON)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0