"Politiken är så gott som död"

http://www.lasarnasfria.nu/Artikel/9218

 

Läs Fredrik Larsons klartänkta artikel på Läsarnas Fria

 

Svenskt medieklimat tycks mest handla om nöjesindustrin och ytliga företeelser i politiken, där oppositionen är oerhört rädd för att ta ut en ny riktning. I dag ses samma ansikten i teverutan, ansikten som sminkas alltmer, som jobbar allt starkare på sin retorik istället för att vara en röst för allmänheten. En politisk hierarki har verkligen stramats upp sen september 2001. Den politiska/mediala makten har gift sig ordentligt, vilket i sin tur skapar en farlig utveckling på så vis att journalister med gräsrotsperspektiv (som Amy Goodman) tenderar att bli subkultur

...

Demokratin sätts ur spel då sanningen inte längre når fram. Nobelpriset är i dag en institution för stora läkemedelsföretag och medlemmar ur Nobelkommittén, där kandidater utses i syfte att sälja in nya vaccin snarare än att föra in kunskap i samhället som gynnar oss alla. Medierna hänger på. De som har en annan syn på livet, som inte så lättvindigt köper dagens medieklimat, som ser igenom det maktspel som de facto sker – blir utskrattade av gemene man.

...

Religioner har under årtusenden demonstrerat sin makt över folk genom ett prästerskap som sagt sig vara guds röst på jorden. De människor som på något sätt haft egna gudomliga upplevelser har kallats kättare.

...

TV4-receptet att blanda ”kändisar” med en patenterad programidé ger oss underhållning under veckorna, alla veckor under året, och simsalabim försvinner din röst, din rätt, din roll i samhällsutvecklingen. Och reagerar vi med ilska så är det fel på oss. Då ska vi gå till en terapeut. För att råda bot på våra känslor. Vi ska bikta oss.  Och känna skuld. Skuld för klimatfrågan. Skuld för att rasismen ökar. För att våldet expanderar. Botet mot kriminalitet heter fler poliser. Botet mot samhällets instabilitet heter politik. Och övervakningskameror. Märk väl: det finns alltid en lösning.

...
Politiken är så gott som död. Politiken är utspelad som aktör. Datorerna har revolutionerat spridningen av information på nolltid, medan politiska system har blivit trögare.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0