Allting är OK

När människor föds in i ett sjukt system så kommer de att uppfatta detta system som normalt även om det går på tvärs med deras naturliga behov och nervsystem. Det är inget konstigt med det eftersom de flesta människor accepterar sakernas ordning då de agerar i enlighet med den information, självkänsla och möjlighet till överlevnad de har till sitt förfogande.

http://www.sourze.se/Allting_%C3%A4r_OK_10692408.asp

 

När människor ställs inför information som visar att de är lurade, och det dessutom på flera nivåer, då ställs individen inför en situation som vänder upp och ner på allt som han/hon fått lära sig och en inre konflikt uppstår. Individen blir då tvungen att göra ett av följande val:

1. Ihärdigt ifrågasätta informationen och vägra tro på den.
2. Ignorera informationen och fortsätta som förut.
3. Med ett öppet sinne undersöka informationen.

Det vanligaste är att människor väljer antingen alternativ 1 eller 2 vilka båda kan sägas vara ett resultat av kognitiv dissonans, det vill säga när olika tankar står i konflikt med varandra. Till exemepl när vi intuitivt känner att det vi håller på med egentligen inte alls är vad vi vill göra men vi är för rädda för att göra något åt det. Istället så rationaliserar vi och intalar oss själva att det nog egentligen är det bästa ändå, varpå en känsla av kognitiv balans infinner sig som även om den till stor del bygger på illusioner ändå skänker en slags känsla av trygghet.


 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0