Med elden kom varm mat

Varm mat innebär att vi börjar matsmältningen redan utanför kroppen. När människan började tillaga varm mat över elden krävdes det mindre av vårt matsmältningssystem och det "krympte" till förmån för nervsystemet och hjärnan. Dvs hjärna och huvudet växte.

Så är det ju också idag att när matsmältningssystemet är igång så är vi inte lika klar i huvudet, inte lika alerta att fly eller tänka. Och när vi är hungriga och matsmältningssystemet inte har nåt att göra är vi rätt klara i knoppen (till en viss gräns ;o) och kanske stirriga och uppmärksamma på mer än vad vi är med magen full av mat.

Detta har gjort att vi idag är bättre anpassade att äta varm mat. Råa grönsaker, råkost (i stora mängder och ofta) är jobbigt för oss att bryta ner och ta upp näring ifrån. Ät alltid nåt varmt till. Uppblött mat är mycket bra för kropper som behöver återhämta sig. Eller drick varmt varmt vatten till för att hjälpa, minska belastningen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0