"Om hjärtinfarkt berodde på för mycket animaliskt fett i kosten borde ...
Här kommer några citat från läkartidningen, fortsättning följer med mer förklaringar senare.
"Om hjärtinfarkt berodde på för mycket animaliskt fett i kosten borde en stigande konsumtion i ett land resultera i en högre dödlighet i hjärtinfarkt och tvärtom. I några länder stämmer det och resultaten från dessa länder har därför använts som argument av kolesterolkampanjen. I lika många länder har en stigande konsumtion emellertid följts av en oförändrad, eller, som oftast, en fallande infarktdödlighet.▼
I Schweiz till exempel föll dödligheten i hjärtinfarkt efter andra världskriget, men under samma period ökade förbrukningen av animaliskt fett med 20 %. Liknande förlopp har noterats i många andra länder.▼
I England har konsumtionen av animaliskt fett varit relativt stabil sedan 1910 medan antalet döda i hjärtinfarkt ökade tiofalt mellan 1930 och 1970.▼
I USA ökade infarktdödligheten lika mycket mellan 1930 och 1960. Under samma period ökade konsumtionen av vegetabiliska oljor dramatiskt, medan konsumtionen av animaliskt fett sjönk långsamt.▼ "
" Som du ser så var A Keys en ful forskningsfuskare och det uppdagades redan 1957. Men det blev inga stora rubriker om forskningsfusk då. Och Livsmedelsverket hyllar fortfarande Keys. "
Det skriver Björn Hammarskjöld Barndoktor, Fil lic i biokemi Moradoktorn
Björn Hammarskjöld"
som svar på ett inlägg.
How interesting! kan man säga ;) Man får ta det mesta i livet med en nypa salt (Himalaya :)