Mättat eller omättat fett, spelar mindre roll??? inflammation i blodkärlen orsakas av ...?

Vad beror inflammation i blodkärl på , det forskar man kring på karolinska, längre ner:


Man kan alltså ha högt kolesterol utan att ha/få åderförkalkning, frågan är alltså om man sen utsätter sig för en inflammation, så att  blodkärlen "kletar igen sig"? , Det är inte fettet i sig som kletra igen kärlen, och det kan enligt somliga orsakas hellre av kolhydrater, än av fett?
Eventuellt? som Annika Dahlqvist säger:


Annika Dahlqvist hävdar att kolhydrater i allmänhet men framförallt snabba sådana, som sockerarterna glukos och fruktos, "retar kärlen" genom de höga insulinkurvorna och leder till allehanda hälsoproblem.

Men detta ska det forskas mer kring, läs nedan om inflammation

länk:

http://www.karolinska.se/sv/Forskning/Forskningsomraden/Hjarta-karl--och-lungsjukdomar/Inflammation-och-aderforkalkning/    


Inflammation och åderförkalkning

Forskningen behandlar kärlväggens biologi, samspelet mellan blodkärl och immunsystem samt dess roll vid uppkomst av hjärtkärlsjukdomar.

Det gäller särskilt åderförkalkning, avstötningsreaktioner efter transplantationer och komplikationer efter kärloperationer. Efter vår upptäckt i mitten av 1980-talet att immunsystemet spelar en viktig roll för åderförkalkningssjukdomen och att det är en kroniskt inflammatorisk sjukdom, fortsätter vårt arbete att identifiera celler och molekyler, som utlöser immunreaktionen och den därpå följande inflammationen. Vi undersöker också hur ett vanligt virus, cytomegalovirus (CMV), påverkar immunförsvar, kärlsjukdom och transplantationer.

Målet är att lägga grunden till nya behandlingsmetoder och förebyggande insatser vid hjärtkärlsjukdom för att hämma immunreaktionerna och därmed bromsa åderförkalkningen. Därmed minskas risken för hjärtinfarkt, stroke och kärlkomplikationer efter organtransplantation.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0