Assa och dissa

Några jag känner lyssnade på Mia Törnbloms föreläsning där hon använde begreppen ASSA och DISSA =)

Man ska assa allt det positiva hos sig själv.

"Mia lärde även publiken att "assa" och "dissa". Det vill säga att förstärka positiva känslor genom att associera känslan med ett specielt beteende (som t.ex. Anja Pärson med "sälen" eller Henrik Larsson med "tungan") och disassociera, ta avstånd från negativa känslor genom att slå bort dem."


http://www.magasinvera.se/tankvart/segergest-for-sjalvkanslan

”Assa” är törnblomska för ”associera” och begreppet innebär att man ska förstärka de situationer då man lyckats med något och man är nöjd och stolt. Genom att göra ett glädjetjut och hoppa runt i en liten dans matar vi amygdala med massa positiv information.

- På det sättet bekräftar vi känslan så att den ska stanna i hjärnan. Vi förknippar en händelse med en känsla, förklarar Mia Törnblom.

Och att ”dissa” är helt enkelt att man förkastar de negativa känslor som uppstår vid ett misslyckande. Istället för att bli arg och sparka omkring dig när du missat målet ska du försöka låta bli att känna de känslorna.

- Höj handen, vifta till och säg ”häjpårä” till misslyckandet! uppmanar Mia Törnblom.

Assa rätt saker

Ju fler händelser vi ”assar” i vårt liv, desto bättre mår vi och desto lättare är det att möta nya utmaningar. Vi blir också duktigare på att hantera misslyckanden. Dessvärre ”assar” och ”dissar” de flesta av oss helt fel saker. Vi lägger massa energi på det vi gör som blir dåligt eller fel, men glömmer helt bort de bra sakerna vi gör.


Kommentarer
Postat av: Elisabeth

Mycket bra inlägg! Tack för det, ska genast börja assa och dissa :)

2011-09-30 @ 18:02:54
URL: http://eharstrom.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0