Därför ORKAR jag inte dricka kaffe

Jag blir så himla trött av kaffe! Det är inte så konstigt.

De stora mängder koffein som dagligen intas för att vi ska hålla oss alerta piskar konstant igång binjurarnas stresshormoner och istället för att pendla mellan ett naturligt tillstånd av fysiskt arbete, avslappning och vila blir individen ofta istället så mentalt uppvarvad att hela dagen åtgår till överaktivitet i både kropp och hjärna för att sedan åtföljas av en enorm trötthet. (http://www.sourze.se/__10702233.asp)

Om jag däremot ska springa en tävling på tex 1 mil kan det vara helt ok att sätta igång kroppens stresshormoner för att prestera. Då är det helt ok eftersom kroppen sen får utlopp för den naturliga processen av en rejäl fysisk ansträngning och därmed också gör sig av med stresshormonerna på det sätt som är tänkt. Ingen skada skedd =)

Då kan jag efteråt få en effektiv och naturlig vila, kroppen är nöjd. Om kaffe konstant triggar stressorerna blir nattsömnen inte heller någon effektiv vila och man blir totalt utmattad, om man inte fysiskt på något sätt har arbetat av sig dem.


De faktorer som utlöser stress i våra hjärnor och kroppar kallas för stressorer. Man brukar tala om tre olika stressorer: psykiska, fysiska och sociala. Jämfört med de gamla samhällena så är stressorerna idag mycket mer långvariga. Vi försöker vanligen inte dämpa dem genom att fly eller att slåss då det inte är ett acceptabelt eller gångbart sätt att hantera dem på i så kallade civiliserade samhällen.

Även om de yttre förutsättningarna och orsakerna ser annorlunda ut idag reagerar hjärnan och kroppen alltså på samma sätt som för miljoner år sedan. Utöver kamp-/flyktbeteende finns även en annan reaktion på stress och den visar sig genom uppgivenhet. Det sker när vi upplever situationen som hopplös och vi övergår från att reagera med frustration, irritation, eller aggression till att känna oss uppgivna.


http://www.sourze.se/__10702233.asp

Carlberg
2010-02-09 22:31:00
Sidonotis, i USA lider 30 miljoner människor av fettma. 3 miljoner dör årligen av den. Samtidigt så går 1 miljard människor nu hungriga och uppemot 16 miljoner dör av svält eller svältrelaterad död årligen. Ca 5 miljoner dör som resultat av otjänligt vatten (som i flesta fall förgiftats av företagen).

Intressant i sammanhanget är förstås kaffet / socker konsumtionen som är socialt accepterade psykoaktiva substanser. I Sverige dricker en majoritet av arbetarna mer än 6 koppar kaffe per dag. En av de vanligaste dödsorsakerna är förstås stress och specifikt för män, cancer i nedre delar (vad det nu hette igen.. uhm). Sockerproblematiken är som den här och har förvärrats genom åren; det man sällan diskuterar är att människan blir aggressiv då sockret går ur kroppen. Det hela är förstås socialt accepterat för att industrialismen kräver konstant ökad produktion och vinst. Man kan ju ifrågasätta om vi egentligen inte är annat än vad de slavar va som hjälpte farao att bygga pyramiderna.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0