Dagens hälsotips: svavel. För människor och djur

http://www.helhetsdoktorn.nu/svavel.htm  (mera; frågor och svar t ex)

Svavel är ett livsviktigt grundämne och ingår som
spårämne i fett, kroppsvätskor och skelett.  Det är essentiellt som mineral, dvs livsviktigt och finns i kroppens alla vävnader och krävs bland annat för bildning av viktiga bindvävskomponenter som brosk, senor och kärlväggar.

MSM bygger även upp hovar och päls på djur. Svavel behövs för uppbyggnad av ny vävnad och reparation av gammal som skadats genom olyckor eller angrepp av fria radikaler.

Viktig funktion vid avgiftning
Svavlet gör cellernas membran elastiska och näringsämnen släpps in och slaggprodukter förs bort. Svavel förekommer främst i de svavelrika aminosyrorna cystin, cystein, metionin och tarin som binder gifter. Naturläkare använder sig av dessa aminosyror när de ska avgifta patienter från gifter och tungmetaller. Det är bland annat därför MSM fungerar så bra mot allergier.

Modersmjölken innehåller normalt hög halt av MSM - om inte mamman lider brist på MSM. Då kan barnet få näringsbrist och utveckla allergier.


MSM kommer från pappersmassa
Arbetare på en pappersindustri fick sällan allergier. De upptäckte nämligen svavlets välgörande effekter när de smetade på den svavelluktande pappersmassan på en skada eller där de hade värk.  Smärtan försvann och skador läktes snabbare. MSM utvinns från detta svavel och luktar ingenting.


MSM behövs för cellförnyelse
MSM finns i varje cell i kroppen med högsta koncentration i leder, muskler, hår, hud, naglar. Kroppen använder MSM för att skapa nya celler, ett arbete som pågår dygnet runt. Om inte svavel finns, blir uppbyggnaden därefter. Många aminosyror, som bildar proteiner, innehåller svavel. Vid läkning av skador, resulterar svavelbrist ofta i kraftig ärrbildning.
 Överflödigt svavel utsöndras ur kroppen inom ett dygn och man anser att MSM är helt ogiftigt, i samma kategori som vatten. Det finns inga biverkningar och MSM räknas som ett av naturens mest ogiftiga ämnen. En vuxen människa som väger 70 kilo måste komma upp i doser om ca ett och ett halvt kilo om dagen för att börja nå upp till vad kroppen klarar av. Magen säger till vad man klarar av.

 

Dosering
Som ett regelbundet kosttillskott rekommenderas 2-6 gram per dag. Många har märkt att en för liten dos inte ger tillräcklig effekt vid svårare besvär. En terapeut som tagit en tesked (ca 2 gram) för sin astma i ett år märkte ingen skillnad alls och slutade. När han förstod att han tagit för lite tog han tre matskedar per dag och efter tio dagar försvann astmabesvären så gott som helt. Därefter övergick han till en underhållsdos.
 Man kan börja med 1-3 teskedar. Många kan behöva 4-6 teskedar om dagen för att få full effekt. Märker du ingen skillnad när du tar  MSM så prova att öka dosen med en tesked per dag tills det ger effekt. Trappa sedan ner en tesked och ligg sedan kvar på den doseringsnivån.
 Det finns faktiskt människor som tagit upp emot 50-70 gram per dag (15-17 teskedar) under läkares kontroll. Skulle du bli lös i magen är det bara att gå ner i dos till en nivå som magen klarar av. 

 

Symptom på avgiftning
Känner man sig dålig när man tar MSM så kan det bero på avgiftningseffekten. Med svavlets hjälp gör sig kroppen av med de samlade gifterna. Då kan man må lite konstigt. Om det inträffar, minska doseringen och drick mycket vatten. Inom en vecka brukar effekten avta. Det är inget farligt. 

Tillskott av svavel behövs - Modersmjölk avgörande?
En mängd faktorer tyder på att det är mycket klokt, att ta tillskott av svavel.
 Åkrarna innehåller 85% mindre mineraler idag än vad de gjorde för 100 år sedan. Detta är en orsak att sjukdomarna ökar! Får inte kroppen mineraler, går många livsviktiga processer på sparlåga och olika sjukdomssymtom kan framträda.
 Värme förstör svavel. Obehandlad mjölk innehåller 6 mg MSM per liter men pastöriserad mjölk innehåller så gott som inget MSM. Modersmjölken innehåller normalt hög halt av MSM - om inte mamman lider brist på MSM. Då kan barnet få näringsbrist och utveckla allergier.

 

Oerhört välgörande för människan
Svavel bildas av mikroorganismer i oceanen som omvandlar oorganiskt svavel till ett mer lättflyktigt svavel. Det stiger upp ur oceanen i form av gas vilket når atmosfären. Ozon och ultraviolett ljus omvandlar svavlet till ett biologiskt tillgängligt svavel med det kemiska namnet MetylSulfonylMetan eller kort - MSM.
Det samlas i molnen och följer med ner till jorden med regn och snö. Det är framförallt svavlet som gör att moln, is och snö ser vitt ut. Växterna absorberar sedan svavlet som når jorden genom regnet och koncentrerar det hundrafaldigt. Djuren äter växterna och på så sätt får människan i sig svavel.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0