D-vitamin

Idag läste jag mer om D-vitamin, som för närvarande är vitaminet som upptar mest av mina funderingar. Mitt intresse har inte precis gått enligt alfabetet genom åren, först var det väl mest C-vitamin, sen hade jag dille på E-vitamin, nu är det A och D som får mest uppmärksamhet och som "pluggas in" ;o)

C och E är ju också viktiga, för immunförsvar mm. Skillnaden är att vi har lättare att få i oss dessa vitaminer genom att äta.
D-vitamin är superviktigt för immunförsvaret, (kan skriva mer om det i nästa inlägg) men vi har svårt att påverka det med kosten, (förutom fiskleverolja) eftersom dels solen är en viktig källa och så fisk förstås. Men vi kan inte äta så mycket eller få så mycket sol för att fylla upp bristerna. Att vi solar hela dagar några futtiga lediga solveckor per år fyller inte upp för ett behov året om av minst ca 30 min per dag. Antingen är det mulet eller så är vi inte ute!? ;o)

Hur som helst, det jag läste idag i en Hälsotidning var en kort notis: Brist på D-vitamin är en risk för fostret under graviditet. Japanska forskare har funnit att uppmjukning av skallbenen och skelettförändringar var högst hos de barn som föddes april-maj, och lägst hos de barn som föddes i november. 

Forskarna säger att orsaken kan ha att göra med hur mycket D-vitamin kvinnor omvandlar från dagsljusexponeringen fyra månader före födseln.
Uppmjukat skallben har i vissa fall kunnat kopplas till typ-1 diabetes, minskad benmassa och dåligt immunförsvar under barndomen. De föreslår att gravida och spädbarn bör få tillskott av vitamin D:  (Dr Weil.com)

Precis som Steven Acuff säger så är det viktigaste om man är rädd för benskörhet och vill stärka benmassan, att ta D-vitamin. Kalcium och mejeriprodukter är en bluff, vilket är min övertygelse också. Jag fick bara vatten på kvarn när jag lyssnade på honom ;o))))

Industrins makt är stor? Ett tag blir vi itutade att dricka minst 3 glas mjölk om dan, annars är vi illa ute, särskilt barn! , utan att det skulle vara vetenskapligt framtaget risker och ev. fördelar.
När det börjar spridas på 90-talet att kalcium i mejeriprodukter inte har så stor verkan eller betydelse, då var det dags att hitta en ny marknad för att stärka mejeriindustrin igen. Hälsotemat gick inte hem längre, däremot kunde man hitta på en trendig innegrej ? fika på stan -  och så kom caffe latte, cappuccino boomen ....

Andra som vill påverka är EU:

Läs om detta:

http://www.sourze.se/EU_vill_best%c3%a4mma_hur_mycket_vitaminer_du_%c3%a4ter_10660116.asp

(länken inlagd längre ner i vänsterspalt också, kanske lättare att klicka på?)

utdrag:

Alla vitaminer och mineraler ska bara få innehålla en liten verkningslös mängd för att kunna säljas fritt.

De stora företagen får total kontroll över allt som säljs och kommer att göra ännu mer pengar på människors sjukdomar medan folks valmöjligheter till alternativ läkevård kommer att försvinna.

Beakta detta:

Den maxnivå för betakaroten som EU tänker lägga är 7 mg, vilket motsvarar innehållet i en och en halv morot!!??

Du är fri att konsumera hur mycket koffein, tobak och alkohol du vill men när det gäller nyttiga saker som mineraler och vitaminer då vill EU sätta stopp för hur mycket du ska inta.

Utan att blinka tillåter man i EU att ett gift som sötningsmedlet aspartam blandas med en massa produkter, liksom smakförstärkaren glutamat. Båda har i tester visat sig ge bl.a hjärnskador.

Kommentarer
Postat av: Sandra

Ok, men då kanske man ska införskaffa lite såna tabletter. Tack för all information! :-) Jaha, så du är snygg du med. Vad kul! Kram

2009-01-20 @ 20:10:28
URL: http://sandralarsson4.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0