Från en energikälla till en annan - mindre vänlig

Måste lägga in lite om lågenergilampor, många vet nog inte hur farliga de är och att man inte ska exponeras för dem under lång tid eftersom de har radiokativstrålning av kvicksilver. Lägger in lite blandad info här för den som vill kolla mer. Vanliga glödlampor är att föredra.

Jag blev inspirerad att ta upp detta efter föredraget i Stockholm som tog upp allt mellan himmel och jord och mer därtill under 10 timmar. Kommer mer om det



"En ny studie släppt av tyska forskare har kommit fram till att så kallade lågenergilampor innehåller giftiga cancerogena ämnen och borde hållas så långt som möjligt från människor".

http://vaken.se/modules/smartsection/item.php?itemid=1135


Kan orsaka migrän, huvudvärk och t o m brännskador som på denna tjej.
I ett solarium med farlig strålning ligger man max 30 min t ex.


Mycket viktigt

Kemikalieinspektionen

Inträffar en olycka att en lampa går sönder måste huset saneras och utrymmas.
http://www.kemi.se/templates/Page____5266.aspx

Miljöproblem

http://www.vagbrytarenstockholm.se/teknik/lagenergilampor/index.htm
Kvicksilver
Kvicksilver är nödvändigt för att ett lysrör ska kunna lysa. Ämnet kan skada centrala nervsystemet och njurarna. En tesked kvicksilver kan förgifta en medelstor sjö3. Kvicksilver kan inte brytas ned utan anrikas i mark, vatten och levande organismer4. Därför vill Naturvårdsverket och Kemikalieinspektionen förbjuda användningen av kvicksilver.

Radiofrekvent strålning
Strömmen går genom lysröret i form av elektriska urladdningar. De kan enklast beskrivas som blixtar och gnistor vilket gör att lysröret drar ström ryckvis. På så sätt skapas radiofrekvent strålning, inte bara från själva lysröret, utan även från de elektriska ledningarna5. Lysrör kan störa radioapparater.

Ultraviolett strålning, UV
De elektriska urladdningarna i kvicksilverångan i lysröret skapar blått ljus och UV-strålning. Omvandlingen av UV-strålningen är inte fullständig i lyspulvret på insidan av röret, så lysrör läcker UV-strålning av typerna UVA, UVB och UVC. UVC ligger längst från synligt ljus och innebär den största risken för skador på DNA.











Kommentarer
Postat av: Camilla

Intressant!



Detta måste jag definitivt diskutera med min bror som är miljöpartist och förespråkare för lågenergilampor. :)



Tack för läsningen.

2011-05-22 @ 21:49:33
URL: http://parellikusken.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0