Konsten att vara människa!

Såg en jättebra dokumentär idag på em, en repris. Hoppas den går fler gånger, men finns kanske att se på nätet. Mycket tänkvärd. Rekommenderas varmt.

http://svtplay.se/v/1877982/dokumentarfilm/konsten_att_vara_manniska?cb,a1364145,1,f,-1/pb,a1364142,1,f,-1/pl,v,,1877982/sb,p115254,1,f,-1


Konsten att vara människa

Svensk dokumentärfilm från 2010. Medan vi materiellt får det allt bättre, mår allt fler människor allt sämre. I söndagsdokumentären får vi möta några människor som ger olika svar på frågorna: Är det fel på människorna eller är det fel på samhället? Håller något på att hända, något som vi ännu inte kan se klart?

Från 7/2 i SVT2

 

Mycket intressant om vad vi har för val. Dvs hur stor möjlighet har vi att göra det vi vill, skapa det liv vi vill och som gör att vi bäst utnyttjar våra egna förmågor och kommer alla bäst till nytta på så sätt. En stor del av det vi gör är sådant som vi inte vill göra, säger programledaren, men gör det för att vi måste.

 

Dagens samhälle har blivit så rigid att det finns inga möjligheter att rucka på det och gå sin egen väg. Jovisst, säger man, vi som lever i ett så demokratiskt samhälle, vi får rösta osv. Men verkligheten är inte så enkel. Vi har inte rätten att leva, utan vi måste betala för att få leva. Hur låter det.

 

Egentligen (borde) har vi alla rätt att finnas till på jorden, vi borde alla ha samma rätt att äta näring, ha tak över huvudet och värme (kläder) för att kunna leva. Men för att finnas till måste många av oss kanske ta lån och leva i skuld. Hör hur det låter. Det handlar inte om att leva i överflöd, bara om att ha det som behövs för att överleva, annars har vi ju inte rätten att leva. Utan att bada i skuld (materiellt) och skuldkänslor (emotionellt).

 

Det är klart vi blir sjuka när vi inte får chansen att hålla oss friska?

 

Regler finns till för att vi ska glömma varför och inte längre fundera över moral , etik och eget ansvar...????

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0