Presentation hovar, modell utförlig - Because

Här kommer en lång serie bilder för de som eventuellt kan ha nåt intresse av det ;) Det blir en rad bara att gå igenom Because' BAKhov-ar. Från förr och nu. Speciellt den högra tänker jag på.
Så vi tar det  --- inte från början---- utan från när han började bli barfota, dvs 2006. Nu hittade jag bilder från november 2006  när han hade varit barfota ett halvår sen i juni.
 
Visar lite hur han ser ut, och ska försöka komma fram till nutid. Kanske är det nån som har erfarenhet och har fler kommentarer analyser än jag, som egentligen bara har frågetecken och utropstecken och hänger med i iallafall Because' snurriga/sneda hovvärld =)
 
Because
Sneda bakhovar, speciellt höger bak. "Skruvar" hovarna och sliter bara utsidor. När han var skodd slet han ner skorna utomordentligt fort, och tänk när han t o m gick med aluminiumskor och inte järn ...och vintertid var det ju broddarna som strök med förstås.
 
 
Ytterballen blir bred och platt och innersidan hög och smal, både hov hovvägg liksom ovan kronranden.
 
Även vänster bak men den är inte alls lika obalanserad.
Så här har han varit sen liten. Så jag funderar om det EVENTUELLT kan bero på att han de facto är född på vintern, vilket kan innebära att han har tillbringat sina första dagar inne på box istället för ute i hage, och kanske snurrat runt sin mor en del och på så sätt format sina hovar... och sina ben/haser. Nu VET jag ju inte om det är så. Bara tidpunkten han är född på året =) Och om miljön stämmer vet jag ju ändå inte om det är möjligt att det blir så?
Denna bild gör hoven verkligen extrem, men fotovinkeln (fotografen) har väl inte varit till sin fördel heller... ;)
 
Här nedan i bild, framifrån ser man hur insidan/insidorna flyter ut och inte slits alls. Åtminstone inte på den högra, dvs nu till vänster i bild. Dessa måste hållas efter för annars kantrar snart hoven! ;) Lutar mer och mer.
Så när vi tog bort alla skor på honom trodde jag först vi bara skulle ta fram. Tänkte att det går ju aldrig att vara utan skor bak! Men det var hovslagaren som var djärv, så jag bara hängde med och protesterade inte även om hjärtat satt i halsgropen. Men tänkte, va fanken, vågar han (hovis) så vågar jag hihi, gulp. Hade för den delen heller inget att förlora eftersom han var rejält dålig att ta sig fram.... kunde snubbla på minsta sten eller grop på en jämn grusväg.. Av åkte skorna och sen hoppar jag över en hel del däremellan, för tillfället iallafall. Även undersidorna hoppar jag nu... åtminstone tills nästa inlägg där jag har lite nyare bilder.
Bättre blev han, sämre blev han, med i bilden kom nu barfortaverkningen och bättre blev han. Men det jag befarade - att han skulle slita utsidorna till blodvite, hände inte! Visst slet han och sliter utsidorna så att det är vanligtvis inget där att verka varken på sula, hovvägg eller traktstöd och trakthörn. Det är som sagt insidorna att hålla efter och stråle. Det har hänt andra, men inte mig, att man skurit där så att det kommit nån droppe blod. Så jag är försiktig.
Så det som hänt i vinter, att han själv tagit av sig del av hoven, där man normalt inte brukar kunna verka ner honom ... är minst sagt spännande!? =)
 
 
 
Höger bak insida
 
 
Trollrik får vara med på ett litet hörn också innan jag avslutar detta inlägg. Bara visar hur olika han använde och säkert använder bakhovarna. Hans hovar är i det närmaste perfekta och symmetriska, jag har ett inlägg de senare åren som heter "En dröm för barfotahästägare" på bloggen ;) till skillnad mot för en viss BC. Men Trollis använder som de flesta ändå olika styrka/vikt i baken. Vilket gör att hovarna kan slita/"växa" olika. Denna "foderrand" fick han när skorna åkte av denna sommar, så det var lätt att följa hur de växte när det fanns en så tydlig rand just då att följa. Började samtidigt på båda hovarna uppifrån kronranden i juli, och här i november finns den fortfarande kvar på vänster bak (höger i bild) och på den andra har den vuxit ner och hunnit verkas bort alltså. Jo, de växte fort då hovarna, om någon reagerar på att det bara är ca 4 månader det handlar om.
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0