En bok helt rätt i tiden

I boken "Det enda Rätta" så gör Mats Sederholm upp med Kalla fakta, Expo, VOF och andra som anser sig ha tolkningsföreträde för vad som är sant här i världen.

http://www.sourze.se/En_bok_helt_r%C3%A4tt_i_tiden_10782709.asp

Mats Sederholm sätter fingret på en springade punkt i följande frågeställning och analys: "När driver vi teser och när driver vi sanningar? Det kanske är så enkelt att vi driver vad vi orkar med. Det kostar nämligen på att driva sanningar eftersom man riskerar att förlora något man länge trott på, tesen om att människan är si eller så, eller teser om att världen är som den är på grund av det ena eller det andra.

De flestas liv är genomsyrade av teser, precis som VOF, politiska partier, sensationsjournalister och faktiskt också vetenskapsmän är." I boken gör Sederholm på ett pedogiskt och rappt sätt upp med både Kalla fakta, Expo, Humanisterna, VOF och andra som anser sig ha tolkningsföreträde för vad som är sant här i världen.

Uttrycker du skepsis mot de officiella "sanningarna" som 9/11 eller någon annan het potatis så är du i bästa fall lätt förvirrad, förmodligen lite galen och troligen en ensam individ med en känsla av maktlöshet som behöver konspirationer för att få en mening i livet. I värsta fall så är du en rasist och/eller potentiellt farligt extremist. Oavsett vilket så är du ett hotfullt moment i en samhällsordning där komplotter bara existerar i fiktionen. "Konspirationer är inte farliga, det är konspirationsteorierna som är farliga" säger David Aaronovitch på Time. Jag antar att både Caesars och Abraham Lincolns änkor hade en annan syn på saken.

Boken är skriven i ett snabbt, fränt och lättläst tempo och sannerligen en befriande frisk fläkt i en tid när vi plötsligt slutat reagera på sådant som skulle fått oss att gå i taket för bara 15 år sedan. Idag kan man beslagta folks bankkonton, hindra dem från att arbeta, fängsla dem och ibland till och med tortera dem utan att ens presentera några bevis eller hålla rättegång för att fastslå om de överhuvudtaget gjort sig skyldiga till något brottsligt. (3) Man kan välja att blunda för det som sker eller så kan man som Mats Sederholm försöka hitta stigar som leder till frön av insikt och därefter försöka sprida dem. Det betyder inte nödvändigtvis att man alltid hittar sanningar men man kanske ändå finner goda insikter.


Du kan läsa mer om boken på www.detendaratta.se. http://www.detendaratta.se/

Det enda rätta


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0