Orden kan höras i en ny belgisk dokumentär som har skakat om EU-eliten i Bryssel

Avslöjande dokumentär skakar om EU-eliten

"Det finns en mörk kraft bakom det här maskineriet. En hel industri som opererar i skuggan, ofta i hemlighet och mycket konfidentiellt".
---
Avslöjande dokumentär skakar om EU-eliten


En ny dokumentärfilm som tar upp fenomenet lobbyism och dess påverkan och som har retat upp eliten i EU är "The Brussels Business" av Matthieu Lietaert och Friedrich Moser. EU-eliten har ömsomt försökt tiga ihjäl och ömsomt häcklat filmen med ord som "barnslig, ensidig och byggd på klicheér". Filmen, som har ett upplägg med en EU-kritiker och en lobbyist i huvudrollen, deltog i en filmfestival för dokumentärer i våras och var tänkt att visas två gånger men blev så uppmärksammad att den fick visas mest av alla bidrag. "Det är bra", sa en Lietaert i en intervju med Andreas Liljeheden på Sveriges Radio,"för det betyder att folket i den europeiska bubblan vill diskutera demokrati och lobbying".


Filmen beskriver lobbyutvecklingen i och runt EU:s institutioner som i mitten av 80-talet hade några hundra lobbyister men som idag uppgår till cirka 15 000. Samtidigt har de beslutsfattande institutionerna i EU paradoxalt nog blivit mer slutna och obenägna att granskas. EU har fått mer makt samtidigt som det blivit mindre öppet. EU-kommissionen har till exempel försökt minska allmänhetens tillgång till handlingar och Liljeheden berättar att de skrotade Margot Wallströms förslag om ett TV-nätverk som skulle ge stöd till ökad rapportering från EU.


När Liljeheden ringde upp och ville tala med den EU-enhet som ansvarar för öppenhetsfrågor så ville man ironiskt nog, men föga överraskande, inte ens kommentera "The Brussels Business", men när han utanför en biograf intervjuade en kvinnlig tjänsteman på EU-kommissionen som nyss hade sett filmen så sa hon att dokumentären gav en korrekt bild av lobbyisterna och deras stora påverkan på de beslut som fattas inom EU:

"Det var en excellent film som demonstrerar verkligheten av Brysselmiljön och många av svårigheterna i att ta balanserade beslut och jag tycker lobbyismens påverkan visades tydligt". (5)

The Brussels Business tar också upp hur nyliberalismen fick sitt grepp om Europa och hur den kris vi befinner oss i idag uppstod samt vart vi tycks vara på väg.

---------

Därför har också storföretagen spenderat tusentals miljoner på att marknadsföra nyliberalism som någonting bra för samhället.

Verkligheten är dock någonting helt annat.


Via diverse välorganiserade lobbygrupper, ofta utsända av mäktiga affärsintressen förenade i en global industrialistklubb, levererades den nyliberala ideologin till politiska beslutsfattare och resultatet blev sedan utslagning, massarbetslöshet och mer pengar till de redan rika.

Under 80-talet gick exempelvis 29 procent av skattesänkningarna i Storbritannien till 1 procent av skattebetalarna, vilket innebar att den som tjänade hälften av den genomsnittliga lönen fick se skatten öka med 7% medan den som tjänade 10 gånger genomsnittslönen fick skatten sänkt med 21%. Dessutom minskade jobben inom offentlig sektor med 2 miljoner då en av huvudteserna i nyliberalismen är att den sektorn måste kapas ner hårt då den inte följer, och inte kan följa, den grundläggande lagen om konkurrens för profit och marknadsandelar.

Under Reagans era i USA ökade de rikaste 10 procentens hushåll genomsnittsinkomsten med 16 procent, de rikaste 5 procenten med 23 procent och de rikaste 1 procenten med 50%. Bland de fattigaste förlorade däremot 80 procent alltid någonting och ju lägre ner på stegen de befann sig desto mer förlorade de också.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0