En del av problematiken med att föra ut nya fakta beror på att människans psyke fungerar enligt en ekonomisk princip

"Oavsett var någonstans i världen det sker, så är det ett faktum att när människor föds in i ett system så kommer de, oavsett om systemet går på tvärs med deras nervsystem, att uppfatta det som normalt så länge de inte har andra referensramar att utgå ifrån. Då de flesta människor accepterar sakernas ordning och agerar i enlighet med den information, självkänsla och möjlighet till överlevnad de har till förfogande kommer de i enlighet med vad de blivit lärda att försvara den rådande ordningen och reflexmässigt avfärda sådant som avviker mot officiell doktrin.

Om människor sedan råkar snubbla över uppgifter som mera uppenbart indikerar att de har blivit förda bakom ljuset eller är felinformerade, vad beträffar hur samhället och världen fungerar och att duperingen beror på systematisk planering på högsta nivå, ställs de följaktligen inför en situation som vänder upp och ner på allt de tidigare fått lära sig vara givna sanningar om tillvaron. De blir då ofrånkomligen tvungna att göra ett av följande tre val:

- Ihärdigt ifrågasätta informationen och vägra tro på den

- Ignorera informationen och fortsätta som förut

- Med ett öppet sinne undersöka informationen

Det vanligaste är att människor väljer något av de första två alternativen, vilka båda kan sägas vara ett resultat av kognitiv dissonans, det vill säga när olika tankar står i konflikt med varandra. Till exempel när vi intuitivt känner att det vi arbetar med egentligen inte alls är vad vi vill göra men är för rädda för att göra något åt det eftersom vi är osäkra på om vi kommer att kunna hantera ett nytt jobb adekvat, eller att det inte ska visa sig bättre och att vi kanske inte kommer att ha en säker inkomst. Istället rationaliserar vi kanske och intalar oss själva att det vi gör nu egentligen är det bästa ändå, varpå en känsla av kognitiv balans infinner sig, som, även om vi vantrivs och den bygger på illusioner, ändå ger ett slags känsla av trygghet i tillvaron."
 
AKTUELLA BIDRAG:

Bortom horisonten
Michael Delavante
POLITIK & SAMHÄLLE


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0