Det är lättare att styra över och utnyttja folk som är oinformerade än folk som är välinformerade.

"En del av problematiken med att föra ut nya fakta beror förstås på att människans psyke fungerar enligt en ekonomisk princip som gör att vi reflexmässigt brukar avfärda sådant som kräver någon större tankeansträngning för att istället suga åt oss sådant vi vill finna. Eftersom vi många gånger dessutom är ganska stressade och inte så sällan bär på undertryckta frustrationer som gör att vi lätt blir affekterade när vi ställs inför situationer där åsikter går isär, så brukar vanligen inte heller våra diskussioner ha som främsta målsättning att hitta sanningen, utan tenderar istället ofta att bli en prestigekamp där vi kämpar om att få sista ordet.
 
Eftersom de allra flesta människor idag är så upptagna och så distraherade av det moderna samhällets krav, förväntningar och intryck ligger det i sakens natur att de vanligen inte har vare sig tid, ork eller lust att mera djupgående försöka sätta sig in i de mekanismer som format och formar deras omgivning, allra minst på ett globalt plan. Detta är alls ingen slump.(1) Sett ur den stora maktelitens perspektiv så är det givetvis lättare att styra över och utnyttja folk som är oinformerade än folk som är välinformerade."
 
AKTUELLA BIDRAG:

Bortom horisonten
Michael Delavante
POLITIK & SAMHÄLLE

 
 
Att detta har kunnat fortgå måste därför alltså ses mot bakgrund av att de flesta människor tyvärr har alltför bristande kunskaper om hur de politiska, ekonomiska och religiösa strukturerna i världen är uppbyggda, samt hur dessa har format och fortfarande formar vårt tänkande, vårt beteende och våra beslut. De flesta människor är idag hänvisade till den världsbild som de fått sig presenterade via skola, TV och tidningar och att utifrån det försöka skapa sig en bild av omvärlden. Då de slutsatser vi drar och de beslut vi fattar aldrig är bättre än den informationen de bygger på utgår vi från att våra inlärning ska leda oss rätt.

I dagens samhälle kan vi förvisso erhålla information ibland om maktmissbruk men vanligtvis betraktas detta som något högst ovanligt som kan härledas till enskilda individers brister och svagheter. Tanken att systemet i sig, kring vilket de politiska, ekonomiska och religiösa naven i våra liv kretsar och runt vilka samhällena är uppbyggda, skulle vara korrumperat och till sin natur nedbrytande för det stora flertalet, är något en genomsnittlig akademiker eller medborgare vanligtvis inte kan absorbera, än mindre kommunicera, till sin omgivning, utan att drabbas av antingen handlingsförlamning eller rädsla för att bli sedd som en världsfrånvänd stolle och paranoiker.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0