Hjärnan fungerar därför enligt en ekonomisk princip

Homo Sapiens, som betyder den "vetande människan", är ju en varelse som oftast söker efter sammanhang i tillvaron som inger en känsla av meningsfullhet. Ju mer komplex miljö hon befinner sig i, desto högre krav ställs dock på hennes förmåga att sortera ut och filtrera bort det som är mindre viktigt för hennes fysiska och psykiska välmående. Hjärnan hos denna unika hominid fungerar därför enligt en ekonomisk princip; genom att kategorisera och systematisera får hon en viss kontroll över tillvaron, vilket i sin tur inger henne en känsla av trygghet.

Eftersom de flesta människor idag oftast är så stressade av det moderna samhällets krav, förväntningar och bombardemang av intryck, ligger det i sakens natur att de vanligen inte har vare sig tid, ork eller lust att mera djupgående försöka sätta sig in i de mekanismer som format och formar deras omgivning, allra minst på ett globalt plan. Folk är därför vanligen hänvisade till den världsbild som presenteras via, radio, TV och tidningar och att utifrån detta sen försöka skapa sig en bild av sammanhangen.

Eftersom de slutsatser vi drar och de beslut vi fattar aldrig är bättre än den information de är baserade på så förefaller därför blotta tanken på att världen inte skulle fungera på det sätt vi fått den presenterad för oss vanligen både löjlig och absurd. Lika osannolik ter sig föreställningen att de som verkligen besitter makten i världen inte är de politiker som sprätter omkring och håller allvarsamma tal från en teleprompter och lovar lösa våra problem, utan istället personer som besitter kapital och makt att styra som de vill.

http://www.sourze.se/En_liten_guide_till_hur_v%C3%A4rlden_styrs_10766174.asp

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0