KAVALKAD AV IDYLL

Sidsjöbäcken igen...



Detta är INTE Sidsjön ;o) Det är utloppet nedanför Sidsjön som finns på andra sidan bron.

Återstår så bland alla nämnda industrier vid Sidsjöbäcken, att säga några ord om tegelbruken. Sidsjöleran hade ett gott rykte, man hämtade lera härifrån även till andra tegelbruk. Tegelbruks-dammarna ha nämnts i det föregående och detta namn har en mycket gammal hävd.

Det Sundsvall, som gillade bad, hade rika tillfällen härtill i bäcken, speciellt gällde detta ”väster-stans” pojkar. Man hade ”Stor-holjan” nedom stora kvarnfallet, ”Sivers-holjan” 150 m. nedom Edvalls färgkvarn samt ”Svin-holjan” på norra sidan av nuvarande kulverten under järnvägsbanken. Vid stora kvarnfallet hade redan på 1840-talet anlagts en duschanordning. Den bestod av avklädnings- och duschhytt, den senare med spjälgolv. På ett grovt plåtrör, som stod i förbindelse med den ovanför liggande dammen, hade man placerat en stor sil. Genom att draga i en träklaff reglerades tillförseln av vatten, och det hela fungerade trots sin enkelhet alldeles utmärkt.

Fisket i bäcken var utomordentligt gott, därom vittna uttalanden från många äldre Sundsvalls-bor. Man fångade fin-fin laxöring, ibland smålax, harr samt naturligtvis foreller i mängd. En annan näring, som bedrivits i bäcken under alla århundraden, och ännu för 40-50 år sedan utgjorde pojkarnas speciella nöje, var musselfångsten och sökandet efter pärlor.

På Sidsjöbäckens västra strand ligger egendomarna Katrinehill och Sallyhill.

Sidsjöbäckens rika historia är stoff till en hel bok. Det finns mycket oberättat och outforskat kring detta vattendrag, och det har haft en stor betydelse för staden och omgivande byar.

http://www.nilsjohantjarnlund.se/sidor/fanns-en-kronosag-i-sallyhill.aspx

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0