Roligt med friska och fräscha hästar, trots hårda påfrestningar =)

Inom travet görs ofta böjprov och hästarna kollas då och då om de visar hälta. Vilket är det som vanligtvis kollas. Så gott som alltid kan man nästan få fram åtminstone nån liten halv grad hälta på NÅT ben, hos travare som tävlar regelbundet eller tränas hårt. Det är nog mer regel än undantag. Dock behöver de ju inte behandlas om det är så lite. Men såna känningar kan de ha efter påfrestning.

Då är det så fantastiskt och roligt att höra att det finns undantag. Vad det beror på kan man ju aldrig veta, men visst skulle man vilja veta mer om vad de gör med sina hästar, de som lyckas hålla dem fräscha. Eller är det helt enkelt att de har en häst som är väldigt optimal exteriör och inte är skör nånstans och har jättebra fysik helt enkelt!?
En häst som jag följt sedan den var unghäst, gicks igenom av veterinär som 4 åring och visade inte en markering på ett enda ben, vilket är ganska unikt, på en startande 4-åring. Särskilt (eller kanske just tack vare?) att den inte en enda gång blivit behandlad/sprutad i nån led över huvud taget.

En annan häst är årets häst Sanity, som jag inte har ett dugg med att göra =) förutom att min pappa är delägare i den. De flesta känner nog igen namnet, snart lika känt som Järvsöfaks?!? ;o)

Med tanke på vilka spikraka "monsterprestationer" den hästen gjort i år är det bara att gratulera att han inte fick en enda anmärkning vid genomgång hos veterinär nu när säsongen avslutats för i år. Han avslutade året med att som nybliven gulddivisionshäst vinna gulddivisionfinalen.

Nu pratas det om det största loppet, Elitloppet, till våren.

Hur som helst måste ju tränaren Malin Löfgren från Östersund inte bara gjort nåt rätt, utan gjort många rätt ;o)

Skulle bara vilja vet vad, som sagt var ;o) Nåt som andra kan lära av, i travbranschen om inte annat. Eller så är det hästen som är fantastisk, vilket han ju är ändå. Men nog kan man köra sönder en häst om man vill det.
Men han får väl vara exemplet som säger att de riktigt bra hästarna kan inte komma dit utan att de mår rätt ok, trots allt.

Så här skriver Malin
30 nov
Igår var det dags för ett veterinärbesök. Veterinären böjde och kände och klämde och böjde lite till. Men hittade inga fel nånstans! Inte så mycket som en markering på en led ens. Och det är väldigt ovanligt! Det brukar åtminstone finnas nåt frågetecken eller en halv grads hälta vid böjprov, det har i princip varje häst som kollas igenom. Men Svante är ingen vanlig häst! Givetvis helt fantastiskt att han kan klara så tuffa lopp på ett så enastående sätt. Nu väntar ett par veckor välförtjänt semester då han bara kommer att gå i hagen och filosofera. Aktiviteten här på träningsrapporten blir inte så stor närmaste veckorna eftersom det knappt finns nåt at skriva om….


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0