Tredelade bett, olika anläggningsytor

Det finns förstås för- och nackdelar med alla bett. Här är lite från en föreläsning om tänder, bett och tredelade bett. De tredelade betten är skonsammare mot kinder och gommen, men risken är att de kan klämma i mungipor, och en del menar att de också då kan ligga på tänderna och göra skada på dem, genom att hästen t ex också kan bita tag i bettet. Risken för det minskar med ett oledat bett som ligger mer still.
Alla hästar ser ju olika uti munnen så det ena behöver ju inte stämma för den andra =)

Här är bilder på 2 olika tredelade. Så har man testat ett tredelat och det inte funkar så kanske man ska titta på själva ledningen av de olika delarna.
Ni ser skillnaden.

Om jag för det första minns rätt och för det andra har förstått rätt så var det det översta bettet som rekommenderades. Om det är så att det är en häst där bettet kommer upp och trycker i gommen så är det översta snällare.
Det understa blir som två pelare som sticker upp. Precis där det finns två punkter i gommen där nerverna kommer fram som säger till att hästen ska tugga och svälja när gommen blivit full med mat, så ska maten "matas" bakåt till kindtänderna.
Enligt detta så är det alltså inte alltid positivt att hästar "tuggar" på bettet. Det beror alltså på, av vilken anledning de tuggar, för att det trycker på nerverna som ger signal om mat, eller om det är den mentala tuggreflexen, smaska släppa på spänningar, funderar osv. som ni vet.
http://www.djurtandvardskliniken.se/


I gommen finns nerver som reagerar då tillräcklig mängd föda lagrats i det tandfria området. Trycket som då uppstår utlöser reflexer så att tungan lägger upp fodret på kindtänderna och bearbetningen kan börja. Dessa reflexmönster kommer också att påverkas då vi lägger ett betsel i detta område.

Kommentarer
Postat av: jenny

Ser nu att dina tredelade är liknande de jag redan har. Söker ett tunnare som inte tar så mycket plats i munnen. Men tack ändå!!

2010-09-12 @ 11:49:22
URL: http://jennybloggjenny.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0