Synkronicitet, en förenande princip

Slumpen

Möten med det osannolika

DN insidan Publicerat 2003-02-03 08:50

Vad är slumpen? Är det tur, försyn eller en meningsfull händelse, som man framkallar i sin tillvaro, därför att det finns ett samband mellan den yttre världen och ett inre psykiskt tillstånd?

Paralleller mellan inre sammanhang och yttre verkligheter ansågs fullt möjliga.

Psykologen Karl Jung kallade fenomenet synkronicitet och avsåg därmed en händelse i den yttre världen, som på ett meningsfullt sätt sammanfaller med ett psykiskt tillstånd. Synkronicitet består av två faktorer: en omedveten bild dyker upp i medvetandet, till exempel i form av en dröm eller en idé, och en verklig situation sammanfaller med detta innehåll. Han ansåg att synkronistiska erfarenheter hade ett samband med relativiteten i tid och rum och en viss grad av omedvetenhet.

Synkronicitet är en förenande princip, en mystisk förbindelse mellan det personliga psyket och den materiella världen. De är i grund och botten olika former av energi.

Är då synkronicitet eller slumpen en faktor att räkna med i mänskligt liv?

För det mesta kallar vi det ju för slumpen, för att vi inte vågar eller vill se andra sammanhang. Men alla har vi väl någon gång upplevt slump eller tur eller försyn eller till och med bönhörelse i vår tillvaro. Enligt Jung är dessa synkronistiska händelser vanligare än vi tror. Om vi genom meditation eller bön vänjer oss vid att ha siktet inställt på sådana händelser kommer vi att uppleva dem oftare - likt stjärnfall en klar augustinatt. Livet är då och då förunderligt. När slumpen eller försynen drabbar oss sker det med en kraft, som vi inte kan bortse ifrån.


Kommentarer
Postat av: Elisabeth

Ofta är det väl så att man "ser" det man vill se, vår hjärna söker efter mönster för att söka förklara det oförklarliga, eller konstiga slumpartade händelser som vi vill ha facit till.

Jag tror nog på slumpen som en följd av händelser,kring oss.

2010-10-17 @ 16:34:57
Postat av: Camilla Larsson

Bra att påminnas om synkronicitet, du verkar skriva saker i rättan tid på din blogg. Slump? ;)

2010-10-18 @ 14:16:49
URL: http://camillalarsson.zoomin.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0